Analiza modeli opisujących wrzenie w przepływie w kanałach konwencjonalnych - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Analiza modeli opisujących wrzenie w przepływie w kanałach konwencjonalnych

Abstrakt

W artykule przedstawiona została analiza wybranych korelacji pozwalających na wyznaczenie współczynników przejmowania ciepła podczas wrzenia w przepływie, które przeznaczone są dla kanałów o średnicach konwencjonalnych. Przedstawiona w pracy analiza została wykonana na podstawie badań eksperymentalnych dostępnych w literaturze, które prowadzone były dla pełnego zakresu zmiany stopnia suchości oraz stosunkowo szerokiego zakresu zmiany prędkości masowej. Zebrana baza danych eksperymentalnych zawiera dziesięć czynników chłodniczych, takich jak: NH3, CO2, R290, R600a, R1234yf, R134a, R245fa, R236fa, R152a oraz HFE7000. Zebraną i usystematyzowaną bazę danych eksperymentalnych porównano z dostępnymi w literaturze korelacjami opisującymi wrzenie w przepływie. W przedstawionych w pracy obliczeniach wykorzystanych zostało dziewięć modeli, tj. ogólną zależność Fanga i innych, Chena, Bertscha i innych, Shaha, Gungora i Wintertona, zmodyfikowaną korelację Gungora i Wintertona, Kima i Mudawara, Wojtana i innych oraz Lillo i innych.

Cytowania

  • 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 0

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
Chłodnictwo : organ Naczelnej Organizacji Technicznej strony 9 - 18,
ISSN: 0009-4919
Język:
polski
Rok wydania:
2020
Opis bibliograficzny:
Jakubowska B.: Analiza modeli opisujących wrzenie w przepływie w kanałach konwencjonalnych// Chłodnictwo : organ Naczelnej Organizacji Technicznej -,iss. 4 (2020), s.9-18
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.15199/8.2020.4.1
Źródła finansowania:
  • Działalność statutowa/subwencja
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 105 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi