Cross-linking of sodium caseinate-structured emulsion with transglutaminase alters postprandial metabolic and appetite responses in healthy young individuals - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Cross-linking of sodium caseinate-structured emulsion with transglutaminase alters postprandial metabolic and appetite responses in healthy young individuals

Abstrakt

The physico-chemical and interfacial properties of fat emulsions influence lipid digestion and may affect postprandial responses. The aim of the present study was to determine the effects of the modification of the interfacial layer of a fat emulsion by cross-linking on postprandial metabolic and appetite responses. A total of fifteen healthy individuals (26·5 (sem 6·9) years and BMI 21·9 (sem 2·0) kg/m2) participated in a cross-over design experiment in which they consumed two isoenergetic (1924 kJ (460 kcal)) and isovolumic (250 g) emulsions stabilised with either sodium caseinate (Cas) or transglutaminase-cross-linked sodium caseinate (Cas-TG) in a randomised order. Blood samples were collected from the individuals at baseline and for 6 h postprandially for the determination of serum TAG and plasma NEFA, cholecystokinin (CCK), glucagon-like peptide 1 (GLP-1), glucose and insulin responses. Appetite was assessed using visual analogue scales. Postprandial TAG and NEFA responses and gastric emptying (GE) rates were comparable between the emulsions. CCK increased more after the ingestion of Cas-TG than after the ingestion of Cas (P< 0·05), while GLP-1 responses did not differ between the two test emulsions. Glucose and insulin profiles were lower after consuming Cas-TG than after consuming Cas (P< 0·05). The overall insulin, glucose and CCK responses, expressed as areas above/under the curve, did not differ significantly between the Cas and Cas-TG meal conditions. Satiety ratings were reduced and hunger, desire to eat and thirst ratings increased more after the ingestion of Cas-TG than after the ingestion of Cas (P< 0·05). The present results suggest that even a subtle structural modification of the interfacial layer of a fat emulsion can alter the early postprandial profiles of glucose, insulin, CCK, appetite and satiety through decreased protein digestion without affecting significantly on GE or overall lipid digestion.

Cytowania

  • 9

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 8

    Scopus

Autorzy (14)

  • Zdjęcie użytkownika  Kristiina Juvonen

    Kristiina Juvonen

    • University of Eastern Finland Department of Clinical Nutrition,Institute of Public Health and Clinical Nutrition
  • Zdjęcie użytkownika  Martina Lille

    Martina Lille

    • VTT Technical Research Centre of Finland .
  • Zdjęcie użytkownika  David Laaksonen

    David Laaksonen

    • Kuopio University Hospital Institute of Clinical Medicine
  • Zdjęcie użytkownika  Hannu Mykkänen

    Hannu Mykkänen

    • University of Eastern Finland Department of Clinical Nutrition,Institute of Public Health and Clinical Nutrition
  • Zdjęcie użytkownika  Leo Niskanen

    Leo Niskanen

    • Finnish Medicines Agency Fimea .
  • Zdjęcie użytkownika  Jussi Pihlajamäki

    Jussi Pihlajamäki

    • University of Eastern Finland Department of Clinical Nutrition,Institute of Public Health and Clinical Nutrition
  • Zdjęcie użytkownika  Kari Mäkelä

    Kari Mäkelä

    • Oulu University Division of Physiology and Biocenter of Oulu, Institute of Biomedicine
  • Zdjęcie użytkownika  Clare Mills

    Clare Mills

    • Institute of Food Research .
  • Zdjęcie użytkownika  Alan Mackie

    Alan Mackie

    • Institute of Food Research .
  • Zdjęcie użytkownika  Paul Malcolm

    Paul Malcolm

    • Norfolk and Norwich University Hospital .
  • Zdjęcie użytkownika  Karl-Heinz Herzig

    Karl-Heinz Herzig

    • Oulu University Division of Physiology and Biocenter of Oulu, Institute of Biomedicine
  • Zdjęcie użytkownika  Kaisa Poutanen

    Kaisa Poutanen

    • University of Eastern Finland Department of Clinical Nutrition,Institute of Public Health and Clinical Nutrition
  • Zdjęcie użytkownika  Leila Karhunen

    Leila Karhunen

    • University of Eastern Finland Department of Clinical Nutrition,Institute of Public Health and Clinical Nutrition

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
BRITISH JOURNAL OF NUTRITION nr 114, wydanie 03, strony 418 - 429,
ISSN: 0007-1145
Język:
angielski
Rok wydania:
2015
Opis bibliograficzny:
Juvonen K., Macierzanka A., Lille M., Laaksonen D., Mykkänen H., Niskanen L., Pihlajamäki J., Mäkelä K., Mills C., Mackie A., Malcolm P., Herzig K., Poutanen K., Karhunen L.: Cross-linking of sodium caseinate-structured emulsion with transglutaminase alters postprandial metabolic and appetite responses in healthy young individuals// BRITISH JOURNAL OF NUTRITION. -Vol. 114, iss. 03 (2015), s.418-429
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1017/s0007114515001737
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 131 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi