Determination of glucosinolates and their decomposition products-indoles and isothiocyanates in cruciferous vegetables
Abstrakt
Wyniki badań epidemiologicznych oraz wyniki doświadczeń prowadzonych na zwierzętach mogą być podstawą do tezy, że wysoki poziom spożycia warzyw z rodziny krzyżowych, takich jak brokuły, brukselka, kalafior, kapusta może chronić organizm ludzki przed rozwojem nowotworów. W związku z tym, wspomniane warzywa wzbudzają zainteresowanie badaczy jako potencjalne źródło substancji mogących znaleźć zastosowanie w profilaktyce chorób nowotworowych. Przeciwrakotwórcze właściwości roślin krzyżowych wiązane są z obecnością glukozynolanów, które - pod wpływem enzymu mirozynazy - ulegają enzymatycznej degradacji do izotiocyjanianów i związków indolowych. Zarówno glukozynolany, jak i produkty ich rozpadu wykazują podwyższony poziom aktywności biologicznej istotny z punktu widzenia chemoprewencji nowotworów. Dlatego bardzo ważne jest znalezienie jak najlepszej metody identyfikacji i ilościowego oznaczania tych związków w tkankach roślinnych.Wysokosprawna chromatografia cieczowa jest główną techniką wykorzystywaną do oznaczania glukozynolanów i produktów ich rozpadu w próbkach materiału roślinnego.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
CRITICAL REVIEWS IN ANALYTICAL CHEMISTRY
nr 40,
ISSN: 1040-8347 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Śmiechowska A., Bartoszek-Pączkowska A., Namieśnik J.: Determination of glucosinolates and their decomposition products-indoles and isothiocyanates in cruciferous vegetables// CRITICAL REVIEWS IN ANALYTICAL CHEMISTRY. -Vol. 40, nr. iss. 3 (2010),
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 129 razy