Influence of mussels (Mytilus galloprovincials) from polluted and non-polluted areas on some atherosclerosis indices in rats fed cholesterol
Abstrakt
Badano wpływ diety z dodatkiem małży z obszarów zanieczyszczonych i obszarów czystych ekologicznie na niektóre objawy arteriosklerozy u szczurów.Na podstawie wyników badań in vitro, małże pochodzące z obszarów zanieczyszczonych charakteryzują sie większą zawartością protein, metali ciężkich oraz przeciwutleniaczy.Badania przeprowadzono na 28 szczurach podzielonych na 4 grupy. Szczury z grupy kontrolnej otrzymywały podstawową diete natomaist szczury z pozostałych trzech grup otrzymywały dietę z dodatkiem tkanek małży pochodzącyh zarówno z obszarów zanieczyszczonych jak i obszarow czystych ekologicznie.Do diety szczurów dodawano również cholesterol. Badaniom elektroforetycznym poddawano próbki plazmy krwi szczurów należących do poszczególnych grup. Stwierdzono zmiany w profilu proteinowym w próbkach pochodzących od szczurów, którym podawano dietę z dodatkiem małży z obszarów zanieczyszczonych.
Autorzy (10)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 111,
strony 381 - 386,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Gorinstein S., Leontowicz M., Leontowicz H., Namieśnik J., Jastrzębski Z., Drzewiecki J., Park Y., Ham K., Heo B., Trakhtenberg S.: Influence of mussels (Mytilus galloprovincials) from polluted and non-polluted areas on some atherosclerosis indices in rats fed cholesterol// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 111., nr. iss. 2 (2008), s.381-386
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 133 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Influence of two cultivars of persimmon on atherosclerosis indices in rats fed cholesterol-containing diets: investigation in vitro and in vivo
- S. Gorinstein,
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz
- + 7 autorów
Nutritional properties of mussels Mytilus galloprovincialis
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz,
- J. Namieśnik
- + 7 autorów
Concentration of bioactive compounds in mussels Mytilus galloprovincialis as an indicator of pollution
- J. Namieśnik,
- S. Moncheva,
- Y. Park
- + 5 autorów
Dose-dependent influence of commercial garlic (Allium sativum) on rats fed cholesterol-containing diet
- S. Gorinstein,
- M. Leontowicz,
- H. Leontowicz
- + 8 autorów