Membrane technologies assisting plant-based and agro-food by-products processing: A comprehensive review - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Membrane technologies assisting plant-based and agro-food by-products processing: A comprehensive review

Abstrakt

Background Nowadays, membrane-based technologies (e.g. microfiltration, ultrafiltration, nanofiltration, membrane distillation, and pervaporation) have demonstrated to meet the requirements to be involved in different food and bioproduct processes. Scope and approach Several applications have been developed, including either separation, recovery or concentration of bioactive molecules from agro-food products and by-products, treatment of natural extracts, recovery of aromas from natural and processed products, production of non-alcoholic beverages, as the most popular ones. Therefore, the goal of this review is to give a comprehensive outlook of the latest developments focused on the separation, fractionation and concentration of several bioactive compounds contained in their original sources, as well as the food processes-assisted by membrane technologies. Key findings and conclusions Throughout this review, ongoing literature has been analysed, discussing the relevant insights according to the type of membrane-based separation process, properties of molecules, membrane features and key factors influencing the separation performance of those technologies. Specific applications have been analysed and discussed, highlighting typical advantages and drawbacks over conventional technologies.

Cytowania

  • 5 7

    CrossRef

  • 5 2

    Web of Science

  • 5 8

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 177 razy
Wersja publikacji
Submitted Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC-ND otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
TRENDS IN FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY nr 95, strony 219 - 232,
ISSN: 0924-2244
Język:
angielski
Rok wydania:
2020
Opis bibliograficzny:
Castro-Muñoz R., Boczkaj G., Gontarek E., Cassano A., Fíla V.: Membrane technologies assisting plant-based and agro-food by-products processing: A comprehensive review// TRENDS IN FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY -Vol. 95, (2020), s.219-232
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.tifs.2019.12.003
Bibliografia: test
  1. SR1, Pervatech) for the extraction of aroma precursors (i.e. hexanal, and discharge of the concentrate of pressure-driven membrane processes. 1085 otwiera się w nowej karcie
  2. Environmental Science and Technology, 37(17), 3733-3738. otwiera się w nowej karcie
  3. https://doi.org/10.1021/es0201754 otwiera się w nowej karcie
  4. Wei, X., Bao, X., Wu, J., Li, C., Shi, Y., Chen, J., … Zhu, B. (2018). Typical 1088 pharmaceutical molecule removal behavior from water by positively and 1089 negatively charged composite hollow fiber nanofiltration membranes. RSC 1090 otwiera się w nowej karcie
  5. Advances, 8(19), 10396-10408. https://doi.org/10.1039/c8ra00519b otwiera się w nowej karcie
  6. Weschenfelder, T. A., Lantin, P., Viegas, M. C., De Castilhos, F., & Scheer, A. D. otwiera się w nowej karcie
  7. P. (2015). Concentration of aroma compounds from an industrial solution of 1093 soluble coffee by pervaporation process. Journal of Food Engineering, 159, 1094 57-65. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2015.03.018 otwiera się w nowej karcie
  8. Wijmans, J. G., & Baker, R. W. (1995). The solution-diffusion model: a review. 1096 Journal of Membrane Science, 107(1-2), 1-21. https://doi.org/10.1016/0376- 1097 7388(95)00102-I otwiera się w nowej karcie
  9. Winter, J., Barbeau, B., & Bérubé, P. (2017). Nanofiltration and tight ultrafiltration 1099 membranes for natural organic matter removal-Contribution of fouling and 1100 concentration polarization to filtration resistance. Membranes, 7(3). otwiera się w nowej karcie
  10. https://doi.org/10.3390/membranes7030034 otwiera się w nowej karcie
  11. Artichoke wastewaters Integrated membrane process: Conidi et al. (2014) otwiera się w nowej karcie
  12. Da / Polyamide / Spiral wound Hydrophilic Conidi et al. (2015)
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 68 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi