Modification of the properties of gelatin from skins of Baltic cod (Gadus morhua) with transglutaminase.
Abstrakt
Celem pracy było ustalenie optymalnych warunków otrzymywania żelatyny ze skór dorsza bałtyckiego oraz modyfikacja enzymatyczna właściwości tego białka. Rybna żelatyna usieciowana przy użyciu transglutaminazy tworzy żele, które nie topią się nawet podczas ogrzewania w temperaturze 100C.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2004
- Opis bibliograficzny:
- Kołodziejska I., Kaczorowski K., Piotrowska B., Sadowska M.: Modification of the properties of gelatin from skins of Baltic cod (Gadus morhua) with transglutaminase.// . -., (2004), s.0-0
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 111 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Ocena potencjalnego wpływu hodowli ryb łososiowatych na jakość wód powierzchniowych
- B. Quant,
- E. Haustein,
- A. Remiszewska-Skwarek
2009
Organochlorine pesticides in fish from the southern Baltic Sea: levels, bioaccumulation features and temporal trends during the 1995-2006 period
- J. Szlinder-Richert,
- I. Barska,
- J. Mazerski
- + 1 autorów
2008