Ogólna charakterystyka biofilmu drożdży z rodzaju Candida - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Ogólna charakterystyka biofilmu drożdży z rodzaju Candida

Abstrakt

Drożdże z rodzaju Candida to naturalne symbionty, które w przypadku obniżenia odporności organizmu mogą powodować grzybice. Właściwości chorobotwórcze związane są także z czynnikami wirulencji danego patogena. Oporność mikroorganizmów na leki stanowi poważny problem współczesnej medycyny. Grzyby posiadają wiele mechanizmów warunkujących lekooporność. Jednym z nich jest wytwarzanie biofilmu. Na powstawanie i rozwój biofilmu w znacznym stopniu wpływa zjawisko określane jako quorum sensing (zdolność komórek do komunikowania się ze sobą i ze środowiskiem). Dokładne poznanie działania zjawiska quorum sensing, jego udziału w powstawaniu biofilmu oraz roli w patogenezie drożdży z rodzaju Candida, jest ważnym obszarem badań naukowców na całym świecie.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Dokonania Młodych Naukowców strony 264 - 265,
ISSN: 2300-4436
Język:
polski
Rok wydania:
2014
Opis bibliograficzny:
Kurzyk E.: Ogólna charakterystyka biofilmu drożdży z rodzaju Candida// Dokonania Młodych Naukowców. -., nr. 5 (2014), s.264-265
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 389 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi