Abstrakt
Drożdże z rodzaju Candida to naturalne symbionty, które w przypadku obniżenia odporności organizmu mogą powodować grzybice. Właściwości chorobotwórcze związane są także z czynnikami wirulencji danego patogena. Oporność mikroorganizmów na leki stanowi poważny problem współczesnej medycyny. Grzyby posiadają wiele mechanizmów warunkujących lekooporność. Jednym z nich jest wytwarzanie biofilmu. Na powstawanie i rozwój biofilmu w znacznym stopniu wpływa zjawisko określane jako quorum sensing (zdolność komórek do komunikowania się ze sobą i ze środowiskiem). Dokładne poznanie działania zjawiska quorum sensing, jego udziału w powstawaniu biofilmu oraz roli w patogenezie drożdży z rodzaju Candida, jest ważnym obszarem badań naukowców na całym świecie.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Dokonania Młodych Naukowców
strony 264 - 265,
ISSN: 2300-4436 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2014
- Opis bibliograficzny:
- Kurzyk E.: Ogólna charakterystyka biofilmu drożdży z rodzaju Candida// Dokonania Młodych Naukowców. -., nr. 5 (2014), s.264-265
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 389 razy