Preparation and characterization of bis‐phosphonated polycarbohydrates - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Preparation and characterization of bis‐phosphonated polycarbohydrates

Abstrakt

A simple, cost-effective, one-pot method was proposed to introduce bis-phosphonic groups onto alginic acid and carboxymethyl cellulose (CMC). New derivatives were characterized by means of nuclear magnetic resonance, X-ray photoelectron, and attenuated total reflectance Fourier transform infrared spectroscopy. These analyses confirmed the successful transformation of carboxylic groups present in alginic acid and CMC into bis-phosphonic groups. Additionally, thermogravimetric analysis coupled with differential scanning calorimetry was employed to investigate the thermal properties of the bis-phosphonic derivatives of alginate and CMC. The results clearly demonstrate the char-forming ability of both studied bis-phosphonated polycarbohydrates, suggesting their potential as intumescent materials.

Cytowania

  • 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 0

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
BIOPOLYMERS nr 115,
ISSN: 0006-3525
Język:
angielski
Rok wydania:
2024
Opis bibliograficzny:
Sadowska K., Prześniak-Welenc M., Łapiński M.: Preparation and characterization of bis‐phosphonated polycarbohydrates// BIOPOLYMERS -Vol. 115,iss. 5 (2024), s.1-8
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1002/bip.23607
Źródła finansowania:
  • Publikacja bezkosztowa
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 12 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi