Statistical evaluation of the effectiveness of different extraction techniques for determining robenidyne levels in poultry feed. - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Statistical evaluation of the effectiveness of different extraction techniques for determining robenidyne levels in poultry feed.

Abstrakt

Poprzez zastosowanie testu Kruskala-Wallisa i chemometrycznej techniki analizy podobieństwa porównano efektywność sześciu różnych technik ekstrakcji (wytrząsanie, ekstrakcja w aparacie Soxhleta, w aparacie Soxteca, wspomaganej ultradźwiękami, wspomaganej promieniowaniem mikrofalowym oraz przyspieszonej ekstrakcji rozpuszczalnikiem) na podstawie wyników odzysku robenidyny z próbek paszy dla ptaków. W zależności od zastosowanej techniki modyfikowano ciśnienie w zakresie 1000-2500 psi, temperaturę (60-140)oC i czas ekstrakcji w zakresie od 1 min do 6 godzin. Każda z analizowanych technik pozwoliła wyodrębnić robenidynę z paszy, lecz wartość odzysku była większa w przypadku nowoczesnych technik ekstrakcji (ASE, MAE) w porównaniu z technikami konwencjonalnymi (w aparacie Soxhleta i UAE).

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
CRITICAL REVIEWS IN ANALYTICAL CHEMISTRY nr 38, strony 19 - 33,
ISSN: 1040-8347
Język:
angielski
Rok wydania:
2008
Opis bibliograficzny:
Wilga J., Kot-Wasik A., Astel A., Namieśnik J.: Statistical evaluation of the effectiveness of different extraction techniques for determining robenidyne levels in poultry feed.// CRITICAL REVIEWS IN ANALYTICAL CHEMISTRY. -Vol. 38., (2008), s.19-33
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 97 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi