Statistical evaluation of the effectiveness of different extraction techniques for determining robenidyne levels in poultry feed.
Abstrakt
Poprzez zastosowanie testu Kruskala-Wallisa i chemometrycznej techniki analizy podobieństwa porównano efektywność sześciu różnych technik ekstrakcji (wytrząsanie, ekstrakcja w aparacie Soxhleta, w aparacie Soxteca, wspomaganej ultradźwiękami, wspomaganej promieniowaniem mikrofalowym oraz przyspieszonej ekstrakcji rozpuszczalnikiem) na podstawie wyników odzysku robenidyny z próbek paszy dla ptaków. W zależności od zastosowanej techniki modyfikowano ciśnienie w zakresie 1000-2500 psi, temperaturę (60-140)oC i czas ekstrakcji w zakresie od 1 min do 6 godzin. Każda z analizowanych technik pozwoliła wyodrębnić robenidynę z paszy, lecz wartość odzysku była większa w przypadku nowoczesnych technik ekstrakcji (ASE, MAE) w porównaniu z technikami konwencjonalnymi (w aparacie Soxhleta i UAE).
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
CRITICAL REVIEWS IN ANALYTICAL CHEMISTRY
nr 38,
strony 19 - 33,
ISSN: 1040-8347 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Wilga J., Kot-Wasik A., Astel A., Namieśnik J.: Statistical evaluation of the effectiveness of different extraction techniques for determining robenidyne levels in poultry feed.// CRITICAL REVIEWS IN ANALYTICAL CHEMISTRY. -Vol. 38., (2008), s.19-33
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 97 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Techniques of preparing plant material for chromatographic separation and analysis
- G. Romanik,
- E. Gilgenast-Krasińska,
- A. Przyjazny
- + 1 autorów