The psychrotrophic yeast Sporobolomyces roseus LOCK 1119 as a source of a highly active aspartic protease for the in vitro production of antioxidant peptides - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

The psychrotrophic yeast Sporobolomyces roseus LOCK 1119 as a source of a highly active aspartic protease for the in vitro production of antioxidant peptides

Abstrakt

A psychrotrophic yeast strain producing a cold-adapted protease at low temperature was classified as Sporobolomyces roseus. In standard YPG medium, S. roseus LOCK 1119 synthesized an extracellular protease with an activity of approximately 560 U/L. Optimization of medium composition and process temperature considerably enhanced enzyme biosynthesis; an approximate 70% increase in activity (2060 U/L). The native enzyme was purified to homogeneity by cation exchange chromatography followed by a size exclusion step, resulting in a 103-fold increase in specific activity (660 U/mg) with 25% recovery. The enzyme displayed 10%–30% of its maximum activity at 0–25 C, with the optimum temperature being 50 C. Protease G8 was strongly inactivated by pepstatin A, an aspartic protease inhibitor. The enzyme was used to hydrolyze four natural substrates, and their antioxidant activities were evaluated against 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl. The highest antioxidant activity (69%) was recorded for beef casein.

Cytowania

  • 1 2

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 2

    Scopus

Autorzy (6)

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
BIOTECHNOLOGY AND APPLIED BIOCHEMISTRY nr 65, strony 726 - 738,
ISSN: 0885-4513
Język:
angielski
Rok wydania:
2018
Opis bibliograficzny:
Białkowska A., Krysiak J., Florczak T., Szulczewska K., Wanarska M., Turkiewicz M.: The psychrotrophic yeast Sporobolomyces roseus LOCK 1119 as a source of a highly active aspartic protease for the in vitro production of antioxidant peptides// BIOTECHNOLOGY AND APPLIED BIOCHEMISTRY. -Vol. 65, nr. 5 (2018), s.726-738
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1002/bab.1656
Źródła finansowania:
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 66 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi