Abstrakt
The genus Vaccinium is represented by shrubs growing in a temperate climate that have been used for ages as traditional remedies in the treatment of digestive problems, in diabetes, renal stones or as antiseptics due to the presence of polyphenols (anthocyanins, flavonoids and tannins) in their fruits and leaves. Recent studies confirm their marked potential in the treatment of skin disorders and as skin care cosmetics. The aim of this review is to present the role of Vaccinium spp. as cosmetic products, highlight their potential and prove the biological properties exerted by the extracts from different species that can be useful for the preparation of innovative cosmetics. In the manuscript both skin care and therapeutic applications of the representatives of this gender will be discussed that include the antioxidant, skin lightening, UV-protective, antimicrobial, anti-inflammatory, and chemopreventive properties to shed new light on these underestimated plants.
Cytowania
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Autorzy (12)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Opublikowano w:
-
Biomolecules
nr 14,
ISSN: 2218-273X - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2024
- Opis bibliograficzny:
- Kukuła-Koch W., Dycha N., Lechwar P., Lasota M., Okoń E., Szczeblewski P., Wawruszak A., Tarabasz D., Hubert J., Wilkołek P., Halabalaki M., Gaweł-Bęben K.: Vaccinium Species—Unexplored Sources of Active Constituents for Cosmeceuticals// Biomolecules -,iss. 14(9) (2024), s.1110-
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.3390/biom14091110
- Źródła finansowania:
-
- Publikacja bezkosztowa
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 18 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
The Action Mechanisms, Anti-Cancer and Antibiotic-Modulation Potential of Vaccinium myrtillus L. Extract
- M. Ginovyan,
- A. Babayan,
- A. Shirvanyan
- + 6 autorów
The effect of heating and fermenting on antioxidant properties of white cabbage
- B. Kusznierewicz,
- A. Śmiechowska,
- A. Bartoszek-Pączkowska
- + 1 autorów
The influence of different time durations of thermal processing on berries quality
- P. Arancibia-Avila,
- J. Namieśnik,
- F. Toledo
- + 5 autorów