Antimicrobial properties of chitosan solutions, chitosan films and gelatin-chitosan films - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Antimicrobial properties of chitosan solutions, chitosan films and gelatin-chitosan films

Abstrakt

The antimicrobial properties of chitosan solutions and films against selected bacteria and the effect of chitosan incorporation into gelatin films were studied. The bactericidal effect of chitosan solutions increased with time and temperature of sample incubation. Two psychrotrophic strains Pseudomonas fluorescens and Listeria innocua were more sensitive to chitosan than mesophilic strains Escherichia coli and Staphylococcus aureus. The growth of bacteria under chitosan discs was inhibited. In the case of two component gelatin-chitosan films strong antimicrobial effect was also observed.

Cytowania

  • 2 1

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 2 8

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 65 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Copyright (2015 Instytut Chemii Przemysłowej)

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
Polimery nr 60, strony 65 - 71,
ISSN: 0032-2725
Język:
angielski
Rok wydania:
2015
Opis bibliograficzny:
Malinowska-Pańczyk E., Staroszczyk H., Gottfried K., Kołodziejska I., Wojtasz-Pająk A.: Antimicrobial properties of chitosan solutions, chitosan films and gelatin-chitosan films// Polimery. -Vol. 60, nr. 11-12 (2015), s.65-71
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.14314/polimery.2015.735
Bibliografia: test
  1. Hirano S., Nagao N.: Agricultural and Biological Chemistry 1989, 53, 3065. http://dx.doi.org/10.1080/00021369.1989.10869777 otwiera się w nowej karcie
  2. Kendra D.F., Hadwiser L.A.: Experimental Mycology 1984, 8, 276. http://dx.doi.org/10.1016/0147-5975(84)90013-6 otwiera się w nowej karcie
  3. Uchida B.Y., Izume M., Ohtakara A.: "Preparation of chito- san oligomers with purified chitosanase and its applica- tion", Elsevier, London 1989, pp. 373.
  4. Ueno K., Yamaguchi T., Sakairi N. et al.: "Advances in chitin science", Jacques Andre, Lyon 1997, p. 156.
  5. Kittur F.S., Kumar K.R., Tharanathan R.N.: Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung A 1998, 206, 44. http://dx.doi.org/doi:10.1007/s002170050211 otwiera się w nowej karcie
  6. Shahidi F., Arachchi J.K.V., Jeon Y.: Trends in Food Science and Technology 1999, 10, 37. http://dx.doi.org/10.1016/S0924-2244(99)00017-5 otwiera się w nowej karcie
  7. Anonymous, US Food and Drug Administration. Center for Food Safety and Applied Nutrition, Office of Premarket Approval, GRAS Notices (2001). http://vm.cfsan.fda.gov
  8. Kong M., Chen X.G., Xing K., Park H.J.: International Journal of Food Microbiology 2010, 144, 51. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2010.09.012 otwiera się w nowej karcie
  9. Lim S.H., Hudson S.M.: Carbohydrate Research 2004, 339, 313. http://dx.doi.org/10.1016/j.carres.2003.10.024 otwiera się w nowej karcie
  10. Papineau A.M., Hoover D.G., Knorr D., Farkas D.F.: Food Biotechnology 1991, 5, 45. http://dx.doi.org/10.1080/08905439109549790 otwiera się w nowej karcie
  11. Sudarshan N.R., Hoover D.G., Knorr D.: Food Biotechnology 1992, 6, 257. http://dx.doi.org/10.1080/08905439209549838 otwiera się w nowej karcie
  12. Foster L.J.R., Butt J.: Biotechnology Letters 2011, 33, 417. http://dx.doi.org/10.1007/s10529-010-0435-1 otwiera się w nowej karcie
  13. Gómez-Estaca J., López de Lacey A., López-Caballero M.E. et al.: Food Microbiology 2010, 27, 889. http://dx.doi.org/10.1016/j.fm.2010.05.012 otwiera się w nowej karcie
  14. Pereda M., Ponce A.G., Marcovich N.E. et al.: Food Hydrocol- loids 2011, 25, 1372. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.01.001 otwiera się w nowej karcie
  15. Pranoto Y., Rakshit S.K., Salokhe V.M.: LWT -Food Science and Technology 2005, 38, 859. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2004.09.014 otwiera się w nowej karcie
  16. Zivanovic S., Chi S., Draughon A.E.: Journal of Food Science 2005, 70, M45. http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2005.tb09045.x otwiera się w nowej karcie
  17. Ko S., Janes M.E., Hettiarachchy N.S., Johnson M.G.: Jour- nal of Food Science 2001, 66, 1006. http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2001.tb08226.x otwiera się w nowej karcie
  18. Coma V., Martial-Gros A., Garreau S. et al.: Journal of Food Science 2002, 67, 1162. http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2002.tb09470.x otwiera się w nowej karcie
  19. Coma V., Deschamps A., Martial-Gros A.: Journal of Food Science 2003, 68, 2788. http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2003.tb05806.x otwiera się w nowej karcie
  20. Portes E., Gardrat C., Castellan A.A., Coma V.: Carbohydrate Polymers 2009, 76, 578. http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2008.11.031 otwiera się w nowej karcie
  21. Kim K.W., Min B.J., Kim Y.T. et al.: LWT -Food Science and Technology 2011, 44, 565. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2010.08.00 otwiera się w nowej karcie
  22. Fernandez-Saiz P., Lagaron J.M., Ocio M.J.: Food Hydrocol- loids 2009, 23, 913. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2008.06.001 otwiera się w nowej karcie
  23. Rao M.S., Kanatt S.R., Chawla S.P., Sharma A.: Carbohydrate Polymers 2010, 82, 1243. http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2010.06.058 otwiera się w nowej karcie
  24. López-Caballero M.E., Gómez-Guillén M.C., Pérez-Mateos M., Montero P.: Food Hydrocolloids 2005, 19, 303. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2004.06.006 otwiera się w nowej karcie
  25. Motoki M., Aso H., Seguro K., Nio K.: Agricultural and Bio- logical Chemistry 1987, 51, 993. otwiera się w nowej karcie
  26. Mahmoud R., Savello P.A.: Journal of Dairy Science 1993, 76, 29. http://dx.doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(92)77834-5 otwiera się w nowej karcie
  27. Yildirim M., Hettiarachchy N.S.: Journal of Food Science 1998, 62, 270. http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.1998.tb15719.x otwiera się w nowej karcie
  28. De Carvalho R.A., Grosso C.R.F.: Food Hydrocolloids 2004, 18, 717. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2003.10.005 otwiera się w nowej karcie
  29. Ko³odziejska I., Piotrowska B., Bulge M., Tylingo R.: Carbo- hydrate Polymers 2006, 65, 404. http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2006.01.025 otwiera się w nowej karcie
  30. Folk J.E.: Annual Review of Biochemistry 1980, 49, 517. http://dx.doi.org/10.1146/annurev.bi.49.070180.002505 otwiera się w nowej karcie
  31. Ko³odziejska I., Wojtasz-Paj¹k A., Ogonowska G., Sikorski Z.E.: Bulletin of the Sea Fisheries Institute 2000, 2, 15.
  32. Roberts G.A.F.: "Chitin Chemistry", 3rd edition, The Mac- millan Press., London 1992. otwiera się w nowej karcie
  33. Terbojevich M., Cosani A.: "Chitin Handbook" (Ed. Muzzarelli R. A. A., Peter M. G.), Atec Edizioni, Grot- tammare 1997, p. 87.
  34. Ko³odziejska I., Kaczorowski K., Piotrowska B., Sadowska M.: Food Chemistry 2004, 86, 203. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2003.08.036 otwiera się w nowej karcie
  35. Chen Y.M., Chung Y.C., Wang L.W. et al.: Journal of Environ- mental Science and Health, Part A 2002, A37, 1379. http://dx.doi.org/10.1007/s10856-007-3072-z otwiera się w nowej karcie
  36. Zheng L.Y., Zhu J.F.: Carbohydrate Polymers 2003, 54, 527. http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2003.07.009 otwiera się w nowej karcie
  37. Mellegård H., Strand S.P., Christensen B.E. et al.: Interna- tional Journal of Food Microbiology 2011, 148, 48. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2011.04.023 otwiera się w nowej karcie
  38. Malinowska-Pañczyk E., Ko³odziejska I., Murawska D., Wo³osewicz G.: Food Technology and Biotechnology 2009, 47, 202. otwiera się w nowej karcie
  39. Tsai G.J., Su W.H.: Journal of Food Protection 1999, 62, 239. otwiera się w nowej karcie
  40. Chung Y.C., Chen C.Y.: Bioresource Technology 2008, 99, 2806. http://dx.doi.org/10.1016/j.biortech.2007.06.044 otwiera się w nowej karcie
  41. Abdollahi M., Rezaei M., Farzi G.: Journal of Food Engineer- ing 2012, 111, 343. http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2011.02917.x otwiera się w nowej karcie
  42. Piotrowska B., Ko³odziejska I., Januszewska-JóŸwiak K., Wojtasz-Paj¹k A.: "Effect of transglutaminase on the solu- bility of chitosan-gelatin films" in "Advances in chitin science", Institute of Plant Protection, Poznañ 2005, p. 71.
  43. Vartiainen J., Ratto M., Tapper U. et al.: Polymer Bulletin 2005, 54, 343. http://dx.doi.org/10.1007/s00289-005-0382-5 otwiera się w nowej karcie
  44. Kong M., Chen X.G., Liu C.S. et al.: Colloids and Surfaces B 2008, 65, 197. http://dx.doi.org/10.1016/j.colsurfb.2008.04.003 otwiera się w nowej karcie
  45. Staroszczyk H., Sztuka K., Wolska J. et al.: Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy 2014, 117, 707. http://dx.doi.org/10.1016/j.saa.2013.09.044 otwiera się w nowej karcie
  46. Received 25 IX 2014. otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 132 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi