prof. dr hab. inż. Waldemar Wardencki
Publications
Filters
total: 154
Catalog Publications
-
Mobilny system monitoringu jakości powietrza
PublicationZaprezentowano mobilny system monitoringu, który umożliwia kontrolę zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego wzdłuż ciągów komunikacyjnych. W opracowanym systemie stacja monitorująca charakteryzuje się stosunkowo niewielkimi rozmiarami i zawiera układ elektroniczny autorskiego rozwiązania do pomiaru, zapisu i transmisji drogą radiową na serwer www pomierzonych stężeń związków chemicznych. Opracowane rozwiązanie jest stosunkowo...
-
Determination of volatile fatty acid ethyl esters in raw spiritsusing solid phase microextraction and gas chromatography
PublicationPrzedstawiono opracowanie i opymalizację metody analitycznej oznaczania estrów etylowych kwasów tłuszczowych w destylatach rolniczych różnej jakości lub wyprodukowanych z różnych surowców. W badaniach wykorzystywano technikę mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (HS-SPME) oraz kapilarnej chromatografii gazowej (CGC) z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (FID). Ekstrakcja związków lotnych prowadzona była według opracowanej procedury,...
-
Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. I. Charakterystyka metody
PublicationW ostatnich latach prowadzone są intensywne badania nad aktywnością sensoryczną poszczególnych składników zapachów żywności, a także napojów alkoholowych i nad zależnościami pomiędzy zapachem, a składem chemicznym lotnej frakcji tych produktów. Z oczywistych powodów największe zastosowanie w oznaczaniu lotnych substancji zapachowych znajduje chromatografia gazowa z różnymi wariantami detekcji. Większość osiągnięć w tej dziedzinie...
-
Application of gas chromatography-olfactometry (GC-O) in analysis and quality assessment of alcoholic beverages - a review
PublicationW ostatnich latach prowadzone są intensywne badania nad aktywnością sensoryczną poszczególnych składników zapachów napojów alkoholowych i nad zależnościami pomiędzy zapachem, a składem chemicznym lotnej frakcji tych produktów z wykorzystaniem techniki chromatografii gazowej z detekcją olfaktometryczną (GC-O). GC-O jest techniką wykorzystującą możliwość oceny sensorycznej eluatu z kolumny chromatograficznej, przy czym dla każdego...
-
Mobile monitoring system for air quality control along traffic routes = Monitoring zanieczyszczeń wzdłuż ciągów komunikacyjnych
PublicationW referacie przedstawiono budowę i zasadę działania mobilnej stacji monitoringu do badania i analizy zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego wzdłuż ciagów komunikacyjnych. Przedstawiono również wyniki badań imisji substancji emitowanych z pojazdów poruszających się wzdłuż układu komunikacyjnego Trójmiasta stosując urzadzenie ETL 2000 Bus, zamontowane na dachu samochodu osobowego. Wcześniej, uzyskane wyniki porównano z wynikami...
-
Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. II. Metody i zastosowania
PublicationWygląd olfaktogramów ściśle zależy od procedury izolacji analitów oraz od stosowanej metody ilościowej. W pracy omówiono i porównano najczęściej stosowane metody ilościowe, takie jak: metody częstości detekcji, metody rozcieńczania do progu wyczuwalności i metody bezpośredniej intensywności.Szczególny nacisk położono na zastosowania omawianej techniki w analizie i ocenie jakości żywności. Przedstawiono liczne przykłady badań mających...
-
Investigation of edible oils oxidation stability using photooxidation and SPME/GC method for determination of volatile compounds - preliminary investigation
PublicationOdporność olejów roślinnych na oksydatywną degradację prowadzącą do zjełczenia jest istotnym parametrem w ocenie jakości olejów. Artykuł przedstawia nową obiecującą metodę analizy lotnych produktów reakcji utleniania olejów. Jako czynnik przyspieszający proces utleniania olejów zastosowano promieniowanie ultrafioletowe. Badania zostały przeprowadzone przy zastosowaniu mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej połaczonej z kapilarną...
-
Nos elektroniczny - użyteczne narzędzie w analizie żywności
PublicationW artykule przedstawiono nowoczesne instrumentalne techniki stosowane w analizie związków zapachowych obecnych w żywności, a także ich przydatność w kontroli jakości produktów spożywczych. Główną uwagę poświęcono elektronicznym nosom. Opisano zasadę działania, zjawiska fizyczne i fizykochemiczne wykorzystywane przez czujniki takich urządzeń oraz metody analizy sygnału. Porównano tę metodę z techniką chromatografii gazowej sprzężonej...
-
Analysis of volatile oxidation products in rapeseed oil
PublicationCelem pracy było opracowanie metody umożliwiającej określenie stabilności oksydatywnej oleju rzepakowego na podstawie analizy lotnych produktów utleniania lipidów. Na etapie opracowywania metody dobrano optymalne parametry ekstrakcji lotnych analitów techniką SPME. Przeprowadzono również elementy walidacji tej procedury. Zaproponowano też substancje markerowe mogące posłużyć za wyróżniki procesu utleniania lipidów.
-
Powstawanie oceanicznych aerozoli siarczanowych i ich wpływ na środowisko
PublicationW pracy przedstawiono problem wpływu aerozoli morskich na środowisko i kształtowanie klimatu. Opisano cykl biogeochemiczny siarki w przyrodzie i źródła jej emisji. Główną uwagę poświecono związkom siarki powstającym w morzach i oceanach, a w szczególności dimetylosulfidowi (DMS) i procesom jego tworzenia. Wykazano jego znaczącą rolę w tworzeniu aerozoli siarczanowych. Przedstawiono hipotezę CLAW, która uwzględniając obieg związków...
-
Bezprzewodowy system monitoringu zanieczyszczeń powietrza
PublicationW referacie zaprezentowano mobilny system monitoringu, który umożliwia pomiar gazowych zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego, zarówno pochodzenia przemysłowego jak i będących efektem dużego natężenia ruchu ulicznego. W opracowanym systemie stacja monitorująca charakteryzuje się stosunkowo niewielkimi rozmiarami i zawiera układ elektroniczny autorskiego rozwiązania do pomiaru, zapisu i transmisji drogą radiową na serwer pomierzonych...
-
The comparison of vodka, whisky and moonshine by using the electronic nose based on the technology of ultra-fast gas chromatography
PublicationVodka andwhisky are produced fromgrain distillates. Formerly these alcohols were very often counterfeited, by the made in home conditions spirit drink called moonshine, which is obtained by distilling a mash from the alcoholic fermentation. This study presents research aimed at checking the usefulness of the electronic nose using ultra-fast gas chromatography for the differentiation of whisky, vodka and moonshine. 12 samples of...
-
Application of electronic nose based on fast GC for comparison of aroma profiles of homemade cherry "Nalewka" made with addition of different amount of sugar
PublicationNalewka is a traditional Polish homemade spirit beverage and there are many different recepies for the production of nalewkas. However, it is not knownwhat amount of sugar can have influence of their aroma profiles. There is little information on the comparison of aroma profiles of Polish cherry nalewkas made with addition of different amount of sugar. For this purpose electronic nose based on fast GC has been used. Electronic...
-
The comparison of vodka, whisky and moonshine by using the electronic nose based on the technology of ultra-fast gas chromatography
PublicationVodka andwhisky are produced fromgrain distillates. Formerly these alcohols were very often counterfeited, by the made in home conditions spirit drink called moonshine, which is obtained by distilling a mash from the alcoholic fermentation. This study presents research aimed at checking the usefulness of the electronic nose using ultra-fast gas chromatography for the differentiation of whisky, vodka and moonshine. 12 samples of...
-
Application of electronic nose based on fast GC for comparison of aroma profiles of homemade cherry "Nalewka" made with addition of different amount of sugar
PublicationNalewka is a traditional Polish homemade spirit beverage and there are many different recepies for the production of nalewkas. However, it is not knownwhat amount of sugar can have influence of their aroma profiles. There is little information on the comparison of aroma profiles of Polish cherry nalewkas made with addition of different amount of sugar. For this purpose electronic nose based on fast GC has been used. Electronic...
-
Application of gas chromatography to the analysis of spirit-based alcoholic beverages
PublicationSpirit-based beverages are alcoholic drinks, which production processes are dependent on the type and origin of raw materials. The composition of this complex matrix is difficult to analyze and scientists commonly choose a gas chromatography techniques for this reason. With a wide selection of extraction methods and detectors it is possible to provide qualitative and quantitative analysis for many chemical compounds with a various...
-
Indeks jakości powietrza
PublicationW artykule przedstawiono użyteczne narzędzie do przekazywania informacji na temat poziomu zanieczyszczęń powietrza opinii publicznej za pośrednictwem mediów i internetu - indeks jakości powietrza. Kolejno przedstawiono; historię indeksu jakości powietrza, metodykę jego wyznaczania i przykłady zastosowań w monitoringu powietrza.
-
Communication Networks in the Service of the Environmental Monitoring
PublicationIn the paper selected issues relating to communication networks in the services of the environmental monitoring (EM) have been described. It is divided into three main parts: introduction, wire and wireless networks. At the beginning of the basic definitions were explained. The wire part focuses on a plain old telephone service (POTS), an integrated services digital network (ISDN), a digital subscriber line (DSL) and a fiber-optic...
-
Influence of meteorogical conditions om PM10 concentration in Gdańsk
PublicationThe paper presents the investigation of influence of meteorological conditions on the concentration of PM!) in Gdańsk in 2011 year. on the examples of episodes og high concentrations in this year. The results have shown the most crucial factors for high episodes of PM10: anticyclone atmospheric circulation, stable atmosphere conditions, low wind velocity and the occurence of inversion layer.
-
Estimation of the effectiveness of nbpt for limiting ammonia emission from urea based on the field experiments
PublicationThe efectiveness of the ammonia emission reduction from NBPT-stabilized urea was investigating in 2011 during a field experiment on a grassland plot fertilized with a one-time dose of 60 kgN/ha. The obtained reduction coefficient of ammonia emission equaled 73% and 39-51% relative to erea without the inhibitor and ammonium nitrate, respectively.
-
Techniki analityczne stosowane w monitoringu powietrza atmosferycznego i gazów odlotowych
PublicationPrzedstawiono klasyfikację metod i technik analitycznych, wykorzystywanych wbadaniach powietrza atmosferycznego, grupy oznaczanych substancji oraz ro-dzaje informacji analitycznych uzyskiwanych w wyniku przeprowadzonych badań.Przedstawiono schematy ideowe typowych rozwiązań konstrukcyjnych urządzeńkontrolno-pomiarowych stosowanych w tego typu badaniach.
-
Oznaczanie wybranych zanieczyszczeń środowiska za pomocą techniki chromatografii gazowej po ich derywatyzacji
PublicationPrzedstawiono ogólne zagadnienia dotyczące przeprowadzania analitów w pocho-dne na etapie przygotowania próbek do analizy chromatograficznej. Omówionopodstawowe sposoby przekształcania oraz korzyści z tego wynikające. Na przy-kładzie analitów z dwóch grup związków: herbicydów fenoksykwasowych i feno-lowych oraz związków karbonylowych scharakteryzowano najczęściej stosowaneodczynniki do ich derywatyzacji.
-
A review of theoretical and practical aspects of solid-phase microextraction in food analysis.
PublicationSPME (mikroekstrakcja do fazy stacjonarnej) to szybka, nowoczesna technika przygotowania próbki do analizy. W niniejszej pracy dokonano przeglądu zastosowania techniki SPME do badania zanieczyszczeń żywności i analizy jej naturalnych składników. Praca zawiera również krótki teoretyczny opis zasad działania techniki SPME.
-
Bioczujniki.
PublicationPrzedstawiono ogólną zasadę działania bioczujników i ich klasyfikację. Omówiono przykłady zastosowania bioczujnikow w analizie środowiskowej na przykładzie analizy pestycydów.
-
Immunoanaliza.
PublicationPrzedstawiono zasadę analizy immunologicznej na podstawie testu ELISA. Omówiono przykłady zastosoawania immunoanalizy w analizie środowiskowej na przykładzie pestycydów.
-
Determination of solvents residues in vegetable oils and pharmaceuticals by headspace analysis and capillary gas chromatography.
PublicationPrzedstawiono wyniki zastosowania techniki analizy fazy nadpowierzchniowej w połączeniu z kapilarną chromatografią gazową do oznaczania wybranych rozpuszczalników organicznych w próbkach olejów jadalnych i produktów farmaceutycznych. Oznaczane rozpuszczalniki to: benzen, toluen, heksan oraz chlorowcopochodne węglowodorów alifatycznych. Opracowaną procedurę poddano walidacji. Wyznaczono granicę wytrzymalności, oznaczalności, liniowość...
-
Ogólna charakterystyka metod biologicznych wykorzystywanych w ocenie zanieczyszczeń środowiska.
PublicationPrzedstawiono podział metod biologicznych wykorzystywanych w ocenie zanieczyszczeń środowiska. Zdefiniowano pojęcie biowskaźnika, biomonitora i bioczujnika. Scharakteryzowano metody stosowane w biomonitoringu podając wybrane przykłady.
-
Challenges of Green Chemistry in monitoring and air protection. Wyzwania Zielonej Chemii w monitoringu i ochronie powietrza.
PublicationW pracy przedstawiono podstawowe założenia Zielonej Chemii do syntezy i przerobu związków chemicznych. W szczególnośi opisano nowe podejście w opracowywaniu metod analitycznych pozwalających na ocenę stanu zanieczyszczenia środowiska - w tym i powietrza. Podkreślono rolę analityki procesowej jako narzędzia kontroli procesu chemicznego, pozwalającego na szybkie wykrycie zagrożenia zanieczyszczenia powietrza.
-
Development of headspace solid-phase microextraction-gas chromatography method for the determination of solvent residues in edible oils and pharmaceuticals
PublicationW pracy przedstawiono wyniki opracowania procedury oznaczania pozostałości rozpuszczalników organicznych w olejach jadalnych z wykorzystaniem techniki HS-SPME na etapie izolacji i wzbogacania analitów. Przedstawiono proces optymalizacji etapu izolacji i rozdzielenia związków. Dla każdego z analitów wyznaczono parametry walidacyjne charakteryzujące procedurę tj. granice wykrywalności, granicę oznaczalności, liniowość, zakres pomiarowy,...
-
Solvent residue determination in Uncaria Tomentosa Bark by HS-GC technique
PublicationPrzedstawiono wyniki oznaczeń pozostałości rozpuszczalników organicznych w preparacie uzyskanym z kory liany U. Tomentosa, wykorzystywanej do produkcji farmaceutyków i dodatków do żywności. 1,1,2-trichloroeten oraz dichlorometan są powszechnie stosowane do usunięcia z kory kilku grup alkaloidów o znanych właściwościach biologicznych, co umożliwia zbadanie pozostałych jej związków. Ilościowe oznaczanie tych rozpuszcalników jest...
-
Edukacja prośrodowiskowa na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej
PublicationW pracy przedstawiono działalność Wydziału Chemicznego, w szeroko rozumianym pojęciu, ''ochrona środowiska'', ujętym w dwóch aspektach. Pierwszy wiąże się z działalnością dydaktyczną, a drugi z działaniami organizacyjnymi. Prowadzone na wydziale zajęcia dydaktyczne uwzględniają w swoich programach zagadnienia związane z ochroną środowiska od co najmniej 10 lat. Mniej więcej w tym samym czasie, ze względu na specyfikę każdego wydziału...
-
Aromagramy - profile zapachowe w ocenie jakości żywności.
PublicationKażdy produkt ma charakterystyczny i unikalny zestaw lotnych składników. Ich identyfikacja i ocena ilościowa może stać się źródłem informacji na temat jakości zdrowotnej żywności na którą składa się zarówno jakość organoleptyczna, jak i bezpieczeństwo dla zdrowia konsumenta. W pracy opisano nowe trendy w oznaczaniu substancji zapachowych opierajace sie na tworzeniu aromagramów, czyli profili zapachowych produktów spożywczych, z...
-
Charakterystyka, przyrządzanie i przechowywanie czynników oddechowych. Characteristics, preparation and storage of breathing mixtures
PublicationOmówiono klasyfikację i metody przygotowania typowych mieszanin gazowych stosowanych podczas nurkowania (tzw. czynniki oddechowe). Obszernie przedstawiono wymagania stawiane czynnikom oddechowym oraz sposoby ich przechowywania.
-
Metody pomiarowe do kontroli składu i czystości czynników oddechowych. Measuring methods for assessment of composition and purity of breathing mixtures
PublicationW pracy przedstawiono główne źródła zanieczyszczeń nurkowych mieszanin oddechowych oraz ogólne zasady kontroli ich składu i czystości. Ponadto omówiono i scharakteryzowano metody i analizatory stosowane do oznaczania poszczególnych rodzajów zanieczyszczeń występujących w czynnikach oddechowych.
-
HS-SPME-CGC-PID determination of aldehydes in rectified spirits and vodkas after derivatisation with 2,4,6-trichlorophenylhydrazine (TCPH)
PublicationW pracy przedstawiono nową metodę oznaczania aldehydów w spirytusach i wyrobach spirytusowych czystych z zastosowaniem 2,4,6-trichlorofenylohydrazyny (TCPH) jako odczynnika derywatyzującego. Zaproponowana metoda jest co najmniej 100-krotnie tańsza od mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej (HS-SPME) i chromatografii gazowej z zastosowaniem często zalecanej o-2,3,4,5,6-pentafluorobenzylohydroxyloaminy (PFBHA)....
-
Green Chemistry - current and future issues
PublicationW pracy przedstawiono 12 zasad Zielonej Chemii oraz wybrane przykłady stosowania zasad w życiu codziennym, przemyśle, laboratoriach i edukacji. Pokrótce opisano historię Zielonej Chemii oraz przyszłe wyzwania. ZCH dotyczy nowego podejścia do zagadnienia syntezy, przeróbki i wykorzystania związków chemicznych, związanego ze zmniejszeniem zagrożenia dla zdrowia i środowiska. Istnieje wiele publikacji opisujących metodyki analityczne...
-
Problemy w nauczaniu chemii na Wydziale Chemicznym
PublicationW referacie przedstawiono problemy w nauczaniu chemii (ale także matematyki i fizyki) według źródła ich pochodzenia. Za podstawową przyczynę trudności w nauczaniu przedmiotów chemicznych uznano słabe przygotowanie absolwentów szkół ponadgimnazjalnych z przedmiotów ścisłych. Wskazano również na inne przyczyny trudności m.in. konieczność zmian programowych związanych z wymaganiami Państwowej Komisji Akredytacyjnej. Szeroko omówiono...
-
Determination of carbonyl compounds in distilled alcoholic beverages using gas chromatography and head-space solid phase microextraction. Oznaczanie związków karbonylowych w napojach alkoholowych z użyciem chromatografii gazowej i mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej
PublicationW pracy przedstawiono badania nad opracowaniem procedury oznaczania związków karbonylowych z użyciem mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej w wersji analizy fazy nadpowierzchniowej (HS-SPME), chromatografii gazowej z detekcją wychwytu elektronów(GC-ECD) oraz derywatyzacji pentafluorobenzylohydroksyloaminą (PFBHA). Opisano wpływ parametrów: temperatury, mieszania, czasu ekspozycji włókna, dodatku soli, stężenia alkoholu. Opracowaną...
-
SZACOWANIE ZAWARTOŚCI BENZO(a)PIRENU W PYLE ZAWIESZONYM PM10 W AGLOMERACJI TRÓJMIEJSKIEJ ZA POMOCĄ WIELOWYMIAROWEJ REGRESJI LINIOWEJ=ESTIMATION OF BENZO(A)PYRENE CONTENT IN SUSPENDED DUST PM10 IN TRI-CITY AGGLOMERATION USING MULTIDIMENSIONAL LINEAR REGRESSION
PublicationW pracy przedstawiono próbę oszacowania przy pomocy wielowymiarowej regresji liniowej modelu empirycznego opisującego czynniki wpływające na zawartość B(a)P w pyle zawieszonym PM10 w Aglomeracji Trójmiejskiej w latach 2008-2011. Na przestrzeni tych lat średnioroczne stężenie B(a)P w PM10 wzrosło ponad dwukrotnie i ponad trzykrotnie przewyższa poziom docelowy. Z przeprowadzonych analiz wynika, że główną przyczyną wzrostu stężenia...
-
Air Pollution: Monitoring
PublicationThe entry presents an overview of the issues in the field of air pollution monitoring. At the beginning, the general objectives of air monitoring, ambient air quality standards for so-called criteria pollutants, and their sources are discussed. In the next part, both analytical methods and instruments for monitoring of ambient air and stack gases are briefly presented. Additionally, other approaches used in air pollution monitoring,...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Cz. III Sztuczne oko
PublicationW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Komputerowy system analizy obrazu zwany „Computer Vision” obejmuje zagadnienia...
-
Food analysis using artificial senses.
PublicationNowadays, consumers are paying great attention to the characteristics of food such as smell, taste, and appearance. This motivates scientists to imitate human senses using devices known as electronic senses. These include electronic noses, electronic tongues, and computer vision. Thanks to the utilization of various sensors and methods of signal analysis, artificial senses are widely applied in food analysis for process monitoring...
-
Wdrożenie nowych regulacji prawnych w ochronie powietrza atmosferycznego w Polsce
PublicationW artykule przedstawiono zmiany prawne wynikające z przystosowania dyrektyw 2008/50/WE i 2004/107/WE do prawodawstwa polskiego. Nowe regulacje odnoszące się do ochrony powietrza stanowią jedynie rozbudowanie i modyfikację istniejacych dotychczas przepisów. W ratykule podano istotne informacje wynikajace z decyzji Komisji Europejslkiej 2011/850/UE
-
Ekstrakcja z wykorzystaniem ruchomego elementu sorpcyjnegp (SBSE)
PublicationW artykule scharakteryzowano technikę ekstrakcji z wykorzystaniem ruchomego elementu sorpcyjnego oraz podano przykłady zastosowań w odniesieniu do różnych matryc i analitów
-
Electronic nose as a tool for differentiation of volatile organic compounds = Elektroniczny nos jako instrument do rozróżniania lotnych związków organicznych
PublicationW pracy porównano dwie metody analizy zapachów lotnych związków organicznych: klasyczną analizę opartą na percepcji ludzkiego węchu i technikę elektronicznego nosa. W przeprowadzonych badaniach za pomocą klasycznej analizy brało udział 8 ochotników w okresie 2 tygodni. Do instrumentalnej metody analizy zapachu wykorzystano zaprojektowany przez autorów prototypowy 6-cio czujnikowy elektroniczny nos. Przeprowadzone badania z wykorzystaniem...
-
Botanical and geographical origin characterization of polish honeys by headspace SPME-GCxGC-TOFMS
PublicationVolatile organic compounds (VOCs) composition of Polish honeys obtained from various geographical regions was studied. Headspace solid phase microextraction (HS-SPME) using Divinylbenzene/Carboxen/Polydimethylsiloxane-coated fibers was used in combination with comprehensive two-dimensional gas chromatography-time-of-flight mass spectrometry (GC× GC-TOFMS) because of the complexity of the samples. Acacia, linden, rapeseed, buckwheat...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności - cz. 1
PublicationW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny nos jest najbardziej rozwiniętym i najczęściej stosowanym sztucznym...
-
Transportable, Portable and Micro Gas Chromatographs
PublicationSignificant benefits can be obtained by miniaturization of conventional benchtop gas chromatographs. The attractive features arising from miniaturization include low-power requirements, low heat capacity of separation columns, low consumption of mobile phase, enhanced performance, higher portability, and easily coupling to detectors and secondary chromatographic systems. In separation sciences, including gas phase separations,...
-
Chromatografia gazowa. Teoria i praktyka.
PublicationChromatografia gazowa jest jedną z najważniejszych metod analitycznych mających zastosowanie w wielu dziedzinach, a chromatograf gazowy ? najbardziej rozpowszechnionym przyrządem analitycznym w laboratoriach na świecie. Oto najpełniejsze w języku polskim opracowanie poświęcone chromatografii gazowej napisane przez wybitnych polskich specjalistów z dziedziny chemii analitycznej. Przedstawiono w nim istotę chromatografii gazowej,...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności.
PublicationW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny język znany również jako sztuczny język lub czujnik smaku,...
-
O nieposzanowaniu języka w chromatografii
PublicationW pracy przedstawiono najczęstsze błęy popełniane w języku polskim w mowie i piśmie dotyczące chromatografii.
-
Wodór jako źródło energii - zalety i wady
PublicationW rozdziale przedstawiono wady i zalety zastosowania wodoru jako paliwa w transporcie, w elektroenergetyce i jako paliwa zasilającego kotły grzewcze. Omówiono metody otrzymywania wodoru, kwestie związane z jego przechowywaniem przed transportem, w jego trakcie i w miejscu użycia. Przedstawiono także możli- wość wykorzystania obecnie istniejącej infrastruktury przesyłowej i dystrybucyjnej gazu ziemnego do przesy- łania wodoru. W...
-
Prosty eksperyment w oznaczaniu zasadowości wód
PublicationZasadowość, zwana również alkalicznością, jest jedną z chemicznych cech wód naturalnych, mającą duże znaczenie środowiskowe.W referacie przedstawiono prosty eksperymentalny sposób obrazujący pojęcie zasadowości, często utożsamiane z pH i/lub twardością wód.
-
Concept of the mobile monitoring system for chemical agents control in the air
PublicationW artykule przedstawiono koncepcję mobilnego systemu monitoringu związków chemicznych zanieczyszczających powietrze. Nowością w przedstawionej koncepcji monitoringu jest pomiar zanieczyszczeń powietrza wzdłuż ciągów komunikacyjnych, co do tej pory nie jest realizowane. W tym celu przedstawiono propozycję rozwiązania stosunkowo małego, bezobsługowego modułu do pomiarów związków chemicznych, który z łatwością będzie montowany na...
seen 1648 times