prof. dr hab. inż. Waldemar Wardencki
Publications
Filters
total: 154
Catalog Publications
Year 2011
-
A headspace solid-phase microextraction method development and itsapplication in the determination of volatiles in honeys by gas chromatography
PublicationThe first part of the paper presents the detailed optimisation of all steps of the determination procedureof volatiles from Polish honeys by headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) as the sample preparationmethod and gas chromatography/mass spectrometry (GC-MS) as the method of final determination.The methodology of semi-quantative analysis allowed the isolation and identification of volatile fractioncompounds from popular...
-
An odor-sensing system - powerful technique for foodstuff studies
PublicationThis work examines gas sensor array technology combined with multivariate data processing methods and demonstrates a promising potential for rapid, non-destructive analysis of food. Main attention is focused on detailed description of sensor used in e-nose instruments, construction, and principle of operation of these systems. Moreover, this paper briefly reviews the progress in the field of artificial olfaction and future trends...
Year 2004
-
A review of theoretical and practical aspects of solid-phase microextraction in food analysis.
PublicationSPME (mikroekstrakcja do fazy stacjonarnej) to szybka, nowoczesna technika przygotowania próbki do analizy. W niniejszej pracy dokonano przeglądu zastosowania techniki SPME do badania zanieczyszczeń żywności i analizy jej naturalnych składników. Praca zawiera również krótki teoretyczny opis zasad działania techniki SPME.
-
Bioczujniki.
PublicationPrzedstawiono ogólną zasadę działania bioczujników i ich klasyfikację. Omówiono przykłady zastosowania bioczujnikow w analizie środowiskowej na przykładzie analizy pestycydów.
-
Challenges of Green Chemistry in monitoring and air protection. Wyzwania Zielonej Chemii w monitoringu i ochronie powietrza.
PublicationW pracy przedstawiono podstawowe założenia Zielonej Chemii do syntezy i przerobu związków chemicznych. W szczególnośi opisano nowe podejście w opracowywaniu metod analitycznych pozwalających na ocenę stanu zanieczyszczenia środowiska - w tym i powietrza. Podkreślono rolę analityki procesowej jako narzędzia kontroli procesu chemicznego, pozwalającego na szybkie wykrycie zagrożenia zanieczyszczenia powietrza.
-
Determination of solvents residues in vegetable oils and pharmaceuticals by headspace analysis and capillary gas chromatography.
PublicationPrzedstawiono wyniki zastosowania techniki analizy fazy nadpowierzchniowej w połączeniu z kapilarną chromatografią gazową do oznaczania wybranych rozpuszczalników organicznych w próbkach olejów jadalnych i produktów farmaceutycznych. Oznaczane rozpuszczalniki to: benzen, toluen, heksan oraz chlorowcopochodne węglowodorów alifatycznych. Opracowaną procedurę poddano walidacji. Wyznaczono granicę wytrzymalności, oznaczalności, liniowość...
Year 2016
-
Advances in Electronic Noses and Tongues for Food Authenticity Testing
PublicationBRAK
-
Application of Electronic Nose Based on Fast GC for Authenticity Assessment of Polish Homemade Liqueurs Called Nalewka
PublicationThe possibility of application of electronic nose based on fast GC for differentiation of three types of cherry liqueurs, namely Polish homemade liqueurs called nalewka, commercially available liqueurs labeled as nalewka, and commercial liqueurs, was investigated. This device was equipped with two parallel connected columns with different stationary phases coupled to two ultrasensitive flame ionization detectors (μ-FIDs). Four...
Year 2013
-
Air Pollution: Monitoring
PublicationThe entry presents an overview of the issues in the field of air pollution monitoring. At the beginning, the general objectives of air monitoring, ambient air quality standards for so-called criteria pollutants, and their sources are discussed. In the next part, both analytical methods and instruments for monitoring of ambient air and stack gases are briefly presented. Additionally, other approaches used in air pollution monitoring,...
-
Application of the Electronic Nose Technique to Differentiation between Model Mixtures with COPD Markers
PublicationABSTRACT The paper presents the potential of an electronic nose technique in the field of fast diagnostics of patients suspected of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). The investigations were performed using a simple electronic nose prototype equipped with a set of six semiconductor sensors manufactured by FIGARO Co. They were aimed at verification of a possibility of differentiation between model reference mixtures with...
-
Botanical and geographical origin characterization of polish honeys by headspace SPME-GCxGC-TOFMS
PublicationVolatile organic compounds (VOCs) composition of Polish honeys obtained from various geographical regions was studied. Headspace solid phase microextraction (HS-SPME) using Divinylbenzene/Carboxen/Polydimethylsiloxane-coated fibers was used in combination with comprehensive two-dimensional gas chromatography-time-of-flight mass spectrometry (GC× GC-TOFMS) because of the complexity of the samples. Acacia, linden, rapeseed, buckwheat...
Year 2009
-
Analizator do weryfikacji składu mieszanin gazowych dla nurków
PublicationW artykule przedstawiono własną konstrukcję prostego i niezawodnego w działaniu analizatora do pomiaru stężeń helu i tlenu (w mieszaninach typu helioks), dwóch istotnych podstawowych parametrów gwarantujących bezpieczeństwo nurkowania. Zawartość helu mierzona jest czujnikiem termokonduktometrycznym własnej konstrukcji a tlenu za pomocą handlowej celki elektrochemicznej firmy Figaro. Maksymalny błąd względny dla obu składników nie...
-
Application of gas chromatography,mass spectrometry and olfactometry for quality assessment of selected food products = Zastosowanie chromatografii gazowej, spektrometrii mas i olfaktometrii w ocenie jakości wybranych produktów spożywczych
PublicationStosując mikroekstrakcję do fazy stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej jako metodę przygotowania próbek i chromatografię gazową (GC) ze spektrometrią mas (MS) i olfaktometrią (O) jako metodę oznaczeń końcowych oznaczono lotne związki w spirytusach i miodach. Identyfikację przeprowadzono przez porównanie widm masowych z widmami z biblioteki NIST. Dodatkowo, wykrywane przez panel oceniający związki zapachowe rejestrowano w formie...
-
Badania zanieczyszczeń gazowych powietrza w aglomeracjach miejskich przy użyciu mobilnej stacji diagnostycznej
PublicationW pracy przedstawiono budowę oraz możliwości systemu do pomiaru zanieczyszczeń gazowych powietrza atmosferycznego. Przedstawiono wymagania funkcjonalne mobilnej stacji diagnostycznej, konstrukcję stacji oraz przykładowe wyniki pomiarów.
-
Bezprzewodowy system monitoringu zanieczyszczeń powietrza
PublicationW referacie zaprezentowano mobilny system monitoringu, który umożliwia pomiar gazowych zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego, zarówno pochodzenia przemysłowego jak i będących efektem dużego natężenia ruchu ulicznego. W opracowanym systemie stacja monitorująca charakteryzuje się stosunkowo niewielkimi rozmiarami i zawiera układ elektroniczny autorskiego rozwiązania do pomiaru, zapisu i transmisji drogą radiową na serwer pomierzonych...
-
Comparison of oxidative stability of different edible oils
PublicationCelem prezentowanych badań było porównanie stabilności oksydacyjnej olejów roślinnych z Polski, Finlandii i Hiszpanii. Na etapie przyspieszania utleniania zastosowano promieniowanie ultrafioletowe (UV). Po naświetlaniu olejów powstałe związki lotne ekstrahowano z fazy nadpowierzchniowej za pomocą techniki mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (HS-SPME) i analizowano z zastosowaniem chromatografu gazowego z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym...
Year 2008
-
Analysis of volatile oxidation products in rapeseed oil
PublicationCelem pracy było opracowanie metody umożliwiającej określenie stabilności oksydatywnej oleju rzepakowego na podstawie analizy lotnych produktów utleniania lipidów. Na etapie opracowywania metody dobrano optymalne parametry ekstrakcji lotnych analitów techniką SPME. Przeprowadzono również elementy walidacji tej procedury. Zaproponowano też substancje markerowe mogące posłużyć za wyróżniki procesu utleniania lipidów.
-
Application of gas chromatography-olfactometry (GC-O) in analysis and quality assessment of alcoholic beverages - a review
PublicationW ostatnich latach prowadzone są intensywne badania nad aktywnością sensoryczną poszczególnych składników zapachów napojów alkoholowych i nad zależnościami pomiędzy zapachem, a składem chemicznym lotnej frakcji tych produktów z wykorzystaniem techniki chromatografii gazowej z detekcją olfaktometryczną (GC-O). GC-O jest techniką wykorzystującą możliwość oceny sensorycznej eluatu z kolumny chromatograficznej, przy czym dla każdego...
-
Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. I. Charakterystyka metody
PublicationW ostatnich latach prowadzone są intensywne badania nad aktywnością sensoryczną poszczególnych składników zapachów żywności, a także napojów alkoholowych i nad zależnościami pomiędzy zapachem, a składem chemicznym lotnej frakcji tych produktów. Z oczywistych powodów największe zastosowanie w oznaczaniu lotnych substancji zapachowych znajduje chromatografia gazowa z różnymi wariantami detekcji. Większość osiągnięć w tej dziedzinie...
-
Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. II. Metody i zastosowania
PublicationWygląd olfaktogramów ściśle zależy od procedury izolacji analitów oraz od stosowanej metody ilościowej. W pracy omówiono i porównano najczęściej stosowane metody ilościowe, takie jak: metody częstości detekcji, metody rozcieńczania do progu wyczuwalności i metody bezpośredniej intensywności.Szczególny nacisk położono na zastosowania omawianej techniki w analizie i ocenie jakości żywności. Przedstawiono liczne przykłady badań mających...
-
Determination of volatile fatty acid ethyl esters in raw spiritsusing solid phase microextraction and gas chromatography
PublicationPrzedstawiono opracowanie i opymalizację metody analitycznej oznaczania estrów etylowych kwasów tłuszczowych w destylatach rolniczych różnej jakości lub wyprodukowanych z różnych surowców. W badaniach wykorzystywano technikę mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (HS-SPME) oraz kapilarnej chromatografii gazowej (CGC) z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (FID). Ekstrakcja związków lotnych prowadzona była według opracowanej procedury,...
Year 2003
-
Analytical techniques used in monitoring of atmospheric air andstack gases
PublicationPrzedstawiono klasyfikację metod i technik analitycznych wykorzystywanych w badaniach powietrza atmosferycznego i gazów odlotowych. Przedstawiono również typowe urządzenia wykorzystywane na etapie pobierania próbek.
-
Detektor fotojonizacyjny (PID) - zasada działania i przykłady zastosowania
PublicationW pracy opisano krótko charakterystykę detektora fotojonizacyjnego, zasadę działania oraz przedstawiono schemat budowy. Podano także przykłady zastosowania detektora w chromatografii gazowej oraz w analizatorach do bezpośredniego wykrywania analitów w mieszaninach gazowych.
Year 2005
-
Analytical techniques used in monitoring of atmospheric air pollutants
PublicationW artykule opisano najczęściej spotykane zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego, ich interakcje i wpływ na środowisko. Przedstawiono klasyfikację technik i metodyk stosowanych w badaniach zanieczyszczeń powietrza. Przeprowadzono przegląd technik pobierania i dozowania próbek gazowych. Zaprezentowano także przykłady typowych systemów służących do analizy zanieczyszczeń powietrza.
-
Analytical Techniques Used in Monitoring of Atmospheric Air Pollutants
PublicationThe air pollution monitoring is one of the most pressing environmental problems today. The paper describes common air pollutants, their interaction and impact on the environment, and classifies the techniques and methods applied in air studies. Furthermore, the review characterizes the selected collection and sampling techniques used for gas sample analysis. Finally, the schematic diagrams of typical designs of systems applied...
-
Aromagramy - profile zapachowe w ocenie jakości żywności.
PublicationKażdy produkt ma charakterystyczny i unikalny zestaw lotnych składników. Ich identyfikacja i ocena ilościowa może stać się źródłem informacji na temat jakości zdrowotnej żywności na którą składa się zarówno jakość organoleptyczna, jak i bezpieczeństwo dla zdrowia konsumenta. W pracy opisano nowe trendy w oznaczaniu substancji zapachowych opierajace sie na tworzeniu aromagramów, czyli profili zapachowych produktów spożywczych, z...
-
Charakterystyka, przyrządzanie i przechowywanie czynników oddechowych. Characteristics, preparation and storage of breathing mixtures
PublicationOmówiono klasyfikację i metody przygotowania typowych mieszanin gazowych stosowanych podczas nurkowania (tzw. czynniki oddechowe). Obszernie przedstawiono wymagania stawiane czynnikom oddechowym oraz sposoby ich przechowywania.
-
Determination of acetaldehyde and acrolein in raw spirits by capillary isotachophoresis after derivatization
PublicationW publikacji opisano optymalizację i przygotowanie nowej procedury oznaczania acetaldehydu i akroleiny w spirytusach surowych z wykorzystaniem techniki izotachoforezy kapilarnej (ITP). Aldehydy - związki niejonowe poddawane są derywatyzacji wodorosiarczynem sodu. Zaprezentowana metoda analityczna charakteryzuje się granicą oznaczalności na poziomie 0,03 ul/cm3 100% EtOH dla akroleiny oraz 0,54 ul/cm3 100% EtOH dla acetaldehydu....
-
Determination of carbonyl compounds in distilled alcoholic beverages using gas chromatography and head-space solid phase microextraction. Oznaczanie związków karbonylowych w napojach alkoholowych z użyciem chromatografii gazowej i mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej
PublicationW pracy przedstawiono badania nad opracowaniem procedury oznaczania związków karbonylowych z użyciem mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej w wersji analizy fazy nadpowierzchniowej (HS-SPME), chromatografii gazowej z detekcją wychwytu elektronów(GC-ECD) oraz derywatyzacji pentafluorobenzylohydroksyloaminą (PFBHA). Opisano wpływ parametrów: temperatury, mieszania, czasu ekspozycji włókna, dodatku soli, stężenia alkoholu. Opracowaną...
-
Development and evaluation of headspace gas chromatography method for the analysis of carbonyl compounds in spirits and vodkas
PublicationPrzedstawiono wyniki oznaczania związków karbonylowych (po przeprowadzeniu w pochodne przy użyciu odczynnika derywatyzującego - o-PFBHA) przy wykorzystaniu techniki analizy fazy nadpowierzchniowej w połączeniu z chromatografią gazową i detektorem wychwytu elektronów(ECD). Przedstawiono optymalizację metodyki oraz wyniki uzyskane podczas próbek rzeczywistych wybranych wyrobów spirytusowych.
Year 2014
-
Application of an Electronic Nose Instrument to Fast Classification of Polish Honey Types
PublicationThe paper presents practical utilization of an electronic nose prototype, based on the FIGARO semiconductor sensors, in fast classification of Polish honey types—acacia flower, linden flower, rape, buckwheat and honeydew ones. A set of thermostating modules of the prototype provided gradient temperature characteristics of barbotage-prepared gas mixtures and stable measurement conditions. Three chemometric data analysis methods...
-
Communication Networks in the Service of the Environmental Monitoring
PublicationIn the paper selected issues relating to communication networks in the services of the environmental monitoring (EM) have been described. It is divided into three main parts: introduction, wire and wireless networks. At the beginning of the basic definitions were explained. The wire part focuses on a plain old telephone service (POTS), an integrated services digital network (ISDN), a digital subscriber line (DSL) and a fiber-optic...
-
Comprehensive two-dimensional gas chromatography for determination of the terpenes profile of blue honeysuckle berries
PublicationTerpenes are the main group of secondary metabolites, which play essential role in human. The establishment of the terpenes profile of berries of different blue honeysuckle cultivars was achieved by headspace solid-phase microextraction coupled with comprehensive two-dimensional gas chromatography with time-of-flight mass spectrometry (HS-SPME/GCGC-TOFMS). The berries were found to contain 44 terpenes identified by GCGC-TOFMS....
Year 2015
-
Application of electronic nose based on fast GC for comparison of aroma profiles of homemade cherry "Nalewka" made with addition of different amount of sugar
PublicationNalewka is a traditional Polish homemade spirit beverage and there are many different recepies for the production of nalewkas. However, it is not knownwhat amount of sugar can have influence of their aroma profiles. There is little information on the comparison of aroma profiles of Polish cherry nalewkas made with addition of different amount of sugar. For this purpose electronic nose based on fast GC has been used. Electronic...
-
Application of electronic nose based on fast GC for comparison of aroma profiles of homemade cherry "Nalewka" made with addition of different amount of sugar
PublicationNalewka is a traditional Polish homemade spirit beverage and there are many different recepies for the production of nalewkas. However, it is not knownwhat amount of sugar can have influence of their aroma profiles. There is little information on the comparison of aroma profiles of Polish cherry nalewkas made with addition of different amount of sugar. For this purpose electronic nose based on fast GC has been used. Electronic...
-
Application of gas chromatography to the analysis of spirit-based alcoholic beverages
PublicationSpirit-based beverages are alcoholic drinks, which production processes are dependent on the type and origin of raw materials. The composition of this complex matrix is difficult to analyze and scientists commonly choose a gas chromatography techniques for this reason. With a wide selection of extraction methods and detectors it is possible to provide qualitative and quantitative analysis for many chemical compounds with a various...
-
Chemical composition analysis and authentication of whisky
PublicationW pracy przedstawiono informacje dotyczące porównania różnych rodzajów whisky i innych napojów alkoholowych, identyfikacji różnych rodzajów whisky, oceny jakości i potwierdzania autentyczności whisky. Ponadto w pracy omówiono różne techniki stosowane w analizie whisky, takie jak gazową i cieczową chromatografię z różnymi detektorami (FID, AED, UV-vis), nos elektroniczny, spektrometrię absorpcji atomowej i spektrometrię mas. Ponadto...
Year 2017
-
Application of response surface methodology to optimize solid-phase microextraction procedure for chromatographic determination of aroma-active monoterpenes in berries
PublicationMost of scientific papers concern the qualitative or semi-quantitative analysis of aroma-active terpenes in liquid food matrices. Therefore, the procedure based on solid-phase microextraction and comprehensive two-dimensional gas chromatography-time-of-flight mass spectrometry for determination of monoterpenes in fresh berries was developed. The optimal extraction conditions using divinylbenzene-carboxen-polydimethylsiloxane fiber...
-
Authentication of whisky due to its botanical origin and way of production by instrumental analysis and multivariate classification methods
PublicationHeadspacemass-spectrometry (HS-MS), mid infrared (MIR) and UV–vis spectroscopywere used to authenticate whisky samples from different origins and ways of production ((Irish, Spanish, Bourbon, TennesseeWhisky and Scotch). The collected spectra were processed with partial least-squares discriminant analysis (PLS-DA) to build the classification models. In all cases the five groups ofwhiskieswere distinguished, but the best resultswere...
-
Authenticity Assessment of the "Onisiówka" Nalewka Liqueurs Using Two-Dimensional Gas Chromatography and Sensory Evaluation
PublicationThe “Onisiówka” nalewka liqueur is a regional Polish alcoholic beverage, which is inscribed on the list of regional and traditional products of the Ministry of Agriculture and Rural Development in Poland. It is produced from multiflower honey, black elderberry flower syrup, and spirit. Due to fact that the “Onisiówka” nalewka liqueur has never been investigated, these studies are the foundation for further work on this regional...
-
Comparison of an Electronic Nose Based on Ultrafast Gas Chromatography, Comprehensive Two-Dimensional Gas Chromatography, and Sensory Evaluation for an Analysis of Type of Whisky
PublicationWhisky is one of the most popular alcoholic beverages. There are many types of whisky, for example, Scotch, Irish, and American whisky (called bourbon). The whisky market is highly diversified, and, because of this, it is important to have a method which would enable rapid quality evaluation and authentication of the type of whisky. The aim of this work was to compare 3 methods: an electronic nose based on the technology of ultrafast...
Year 2006
-
Application of single drop extraxtion (SDE) gas chromatography method for the determination of carbonyl compounds in spirits and vodkas
PublicationW pracy przedstawiono metodę oznaczania związków karbonylowych w spirytusach i wódkach, wykorzystującą do izolacji i wzbogacania technikę mikroekstrakcji do pojedynczej kropli (SDE)po derywatyzacji analitów O-(2,3,4,5,6-pentafluorobenzylo)hydroksylaminą. Określono optymalne parametry izolacji i wzbogacania aldehydów z roztworów alkoholowych (objętość próbki, objętość kropli, zawartość alkoholu, temperaturę i czas ekstrakcji)....
-
Concept of the mobile monitoring system for chemical agents control in the air
PublicationW artykule przedstawiono koncepcję mobilnego systemu monitoringu związków chemicznych zanieczyszczających powietrze. Nowością w przedstawionej koncepcji monitoringu jest pomiar zanieczyszczeń powietrza wzdłuż ciągów komunikacyjnych, co do tej pory nie jest realizowane. W tym celu przedstawiono propozycję rozwiązania stosunkowo małego, bezobsługowego modułu do pomiarów związków chemicznych, który z łatwością będzie montowany na...
Year 2007
-
Aromagrams - aromatic profiles in the appreciation of food quality
PublicationW ostatnich latach obserwuje się coraz powszechniejsze stosowanie analizy instrumentalnej do oceny jakości organoleptycznej produktów spożywczych. Nowe podejście polega na tworzeniu profili zapachowych, swego rodzaju "aromagramów" charakterystycznych dla danego produktu. Do najczęściej stosowanych technik pozwalających na tworzenie i rozpoznawanie "aromagramów" należą techniki chromatograficzne, w szczególności chromatografia gazowa...
-
Badania na rzecz jakości powietrza
PublicationMonitoring jakości powietrza jest niezwykle istotnym elementem wszystkich przedsięwzięć z zakresu zarządzania i ochrony powietrza atmosferycznego. Badania monitoringowe oparte są na wykorzystaniu sieci stacjonarnych stacji pomiarowych, bądź też ruchomych laboratoriów, wyposażonych w odpowiednią aparaturę kontrolno-pomiarową. Przedstawiono opracowany przez dwa zespoły (Wydział Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki oraz Wydział...
-
Carbon dioxide ocean and ground storage as a method of climate change mitigation
PublicationW pracy dokonano krytycznego przeglądu negatywnego wpływu globalnego ocieplenia na środowisko i przedstawiono dwie nowatorskie metody zmniejszenia stężenia atmosferycznego ditlenku węgla. Obie metody: magazynowanie antropogenicznego ditlenku węgla, pochodzącego z dużych źródeł emisji, w oceanach i w glebie są technologicznie możliwe do przeprowadzenia, co potwierdzają przykłady z różnych regionów świata. W pracy przedyskutowano...
Year 2010
-
Bezprzewodowy system monitoringu gazowych zanieczyszczeń powietrza
PublicationArtykuł zawiera opis budowy oraz możliwości systemu do pomiaru zanieczyszczeń gazowych powietrza atmosferycznego. Przedstawione zostały wymagania funkcjonalne, jakie postawiono mobilnej stacji diagnostycznej oraz konstrukcja samej stacji. Zaprezentowano takżeprzykładowe wyniki pomiarów wraz z opisem zastosowania systemu oraz możliwego sposobu obróbki i wykorzystania otrzymywanych w ten sposób danych.
Year 2019
-
Chromatgrafia cieczowa. Teoria i praktyka
PublicationKsiążka zawiera całokształt wiedzy dotyczącej chromatografii ciecvzowej - kolumnowej i cienkowarstwowej. Opisane zostały wszystkie techniki chromatografii cieczowej, zarówno w zakresie teorii chromatografii, jak i praktycznych zastosowań.
Year 2018
-
Chromatografia gazowa. Teoria i praktyka.
PublicationChromatografia gazowa jest jedną z najważniejszych metod analitycznych mających zastosowanie w wielu dziedzinach, a chromatograf gazowy ? najbardziej rozpowszechnionym przyrządem analitycznym w laboratoriach na świecie. Oto najpełniejsze w języku polskim opracowanie poświęcone chromatografii gazowej napisane przez wybitnych polskich specjalistów z dziedziny chemii analitycznej. Przedstawiono w nim istotę chromatografii gazowej,...
Year 2021
-
Czy Ziemia przetrwa inwazję człowieka?
PublicationZagadnienia poruszane w książce maja charakter uniwersalny, zwracaja uwagę na zagrożenia egzystencjalne dla naszej planety. Zagrazenia te zwiazane są w dużej mierze z działalnościa czlowieka, których skutki sa przede wszystkim niepokojace zmiany klimatu i utrata bioróżnorodności. Sytuację pogarsza ciagle wzrastajaca liczba ludności, która nie chce ograniczać produkcji dóbr konsumpcyjnych, a jednocześnie wprowadza do srodowiska...
seen 1645 times