ISSN:
Ministry points: Help
Year | Points | List |
---|---|---|
Year 2024 | 5 | Journal not listed on ministry scored journal list 2024 |
Year | Points | List |
---|---|---|
2024 | 5 | Journal not listed on ministry scored journal list 2024 |
2023 | 5 | Not listed on the ministry scored journals list 2023 |
2022 | 5 | Not listed on the ministry scored journals list (2019-2022) |
2021 | 5 | Not listed on the ministry scored journals list (2019-2022) |
2020 | 5 | Not listed on the ministry scored journals list (2019-2022) |
2019 | 5 | Not listed on the ministry scored journals list (2019-2022) |
2012 | 5 | B |
2011 | 5 | B |
2010 | 6 | B |
Impact Factor:
Papers published in journal
Filters
total: 68
Catalog Journals
-
Zarządzanie procesami z zastosowaniem metodyki Six Sigma w sektorze MŚP. Kontekst lokalny i sektorowy
PublicationW artykule postawiono tezę, że skuteczność projektowania i implementacji orientacji procesowej w sektorze MŚP decyduje o skuteczności i efektywności zastosowań elementów koncepcji Six Sigma™. Przedstawiono wybrane wyniki badań mających odpowiedzieć na pytanie - w jakim stopniu małe i średnie firmy produkcyjne, usługowe oraz produkcyjno-usługowe w regionie pomorskim są świadome znaczenia i przygotowane do systemowo ujętego nadzorowania...
-
Hierarchizacja składnikowa determinant percepcji jakości usług turystycznych w obszarze wyżywienia
PublicationW niniejszej publikacji autorzy zaprezentowali wybrane zagadnienia z zakresu doskonalenia jakości usług turystycznych w obszarze wyżywienia. Z wykorzystaniem czteroskładnikowego modelu jakości usług poddano hierarchizacji zarówno składowe obszaru wyżywienia podczas wyjazdów turystycznych jak i determinant elementarnych w każdej z czterech składowych.
-
Empowerment - strategia zarządzania oparta na zaufaniu
PublicationArtykuł prezentuje główne założenia zarządzania opierającego się na metodach empowermentu, czyli zwiększania autonomii pracowników poprzez przekazanie w ich ręce wielu decyzji organizacyjnych i zaangażowanie ich w proces budowania wartości firmy. Jako warunek wdrażania empowermentu przedstawiono klimat organizacyjnego zaufania, w którym obowiązuje otwarta komunikacja i wspólnota wartości, co skutkuje przekonaniem o dobrych intencjach...
-
Możliwości minimalizacji liczby wymian narzędzi z wykorzystaniem oprogramowanego modelu numerycznego
PublicationW artykule przedstawiono wyniki analizy numerycznej funkcjonowaniaoptymalizacyjnego modelu całkowitoliczbowego, którego celem jest przydział narzędzi, który zapewni minimalizację liczbę przezbrojeń narzędziowych. Uwzględniono ograniczenia dotyczące pojemności magazynów narzędziowych, dostępności narzędzi i ich duplikatów oraz możliwości zastosowania alternatywnych narzędzi w obróbce. W celu oceny modelu i możliwości zastosowania...
-
Wzrost efektywności obiegu narzędzi oparty o wykorzystanie współczynników podobieństwa i metody pojedynczego wiązania
PublicationW literaturze dotyczącej analizy skupień zaproponowanych i zdefiniowanych zostało wiele współczynników podobieństwa, które znalazły zastosowanie w różnych dziedzinach nauki. W niniejszym opracowaniu przedstawiono wykorzystanie analizy skupień w zarządzaniu obiegiem narzędzi obróbkowych w zautomatyzowanej produkcji części maszyn. Grupowaniu poddane będą narzędzia na podstawie podobieństwa wykorzystujących je procesów wytwórczych....
-
Determinanty percepcji jakości usług edukacyjnych w perspektywie grup interesariuszy
PublicationW nieniejszej publikacji zaprezentowano specyfikę usług edukacyjnych. Autorzy omówili kluczowe cechy tego typu usług, a nastepnie dokonali identyfikacji grup interesariuszy (wewnętrznych i zewnętrznych). Dla poszczególnych grup określone zostały oczekiwania jak i implikacje i wnioski dla realizacji usługi edukacyjnej.
-
Automatyzacja procesów pomiarowych w metodyce Six Sigma w sektorze MŚP
PublicationCelem niniejszego artykułu jest przedstawienie metrologicznych aspektówmetodyki Six Sigma w świetle nowoczesnych rozwiązań technologicznych.Pomiary są nieodłącznym elementem metodyki Six Sigma, gdyż na ich bazieprowadzi się nadzorowanie procesów produkcyjnych. Tradycyjne metody pomiarowe mogą występować w produkcji jednostkowej, natomiast produkcjaseryjna i masowa wymaga automatyzacji procesów pomiarowych.
-
Czynniki zmian obszaru wejścia w zarządzaniu operacyjnym usług gastronomicznych
PublicationW niniejszej publikacji autorzy zaprezentowali aspekty zarzadzania zmiana w usługach gastronomicznych. Omówiono kluczowe elementy zarządzania operacyjnego a nastepnie dla pierwszego elementu jakim jest wejście dla usług gastronomicznych poddano analizie czynniki zmian.
-
Wykorzystanie metodyki Lean Six Sigma w doskonaleniu funkcjonowania małych i średnich przedsiębiorstw
PublicationCelem pracy jest przedstawienie wyników badań oraz utylitarnych aspektów wynikających z opracowania oryginalnej metodyki wdrażania metodyki Lean Six Sigma w małych i średnich przedsiębiorstwach sektora produkcyjnego. Metodyka ta powstała na podstawie badań przeprowadzonych w polskich i francuskich przedsiębiorstwach w latach 2009-2011. W opracowaniu został zaprezentowany zarys proponowanej metodyki oraz przykład jej zastosowania...
-
Zielone linie jako doskonalenie jakości usług gastronomicznych z uwzględnieniem orientacji na klienta
PublicationW niniejszej publikacji autorzy przedstawili badania ukazujące postrzeganie żywności ekologicznej oraz lokali gastronomicznych przygotowujących potrawy wytwarzane z produktów ekologicznych w ramach ''zielonych linii''. Badania uzupełnione zostały o wnioski dotyczące postrzegania żywności ekologicznej na rynku europejskim oraz czynników skłaniających konsumentów do jej zakupu a także zagadnień zwiazanych z bezpieczeństwem żywności.
-
Automatyczna kontrola jakości mikroziaren ściernych.
PublicationPrzedstawiono skomputeryzowaną analizę wielkości i kształtu mikroziaren ściernych przy użyciu specjalnego opraogramowania MultiScan v.6.08 oraz zautomatyzowane pomiary z wykorzystaniem analizatora laserowego Analysette 22. Analizator laserowy jest uniwersalnym urządzeniem do pomiarów wymiarów ziaren i mikroziaren.
-
Analiza jakości konstrukcji uchwytów
PublicationPrzedstawiono sposób ilościowej oceny technologiczności konstrukcji uchwytów obróbkowych. Analizę szczegółową przeprowadzono na przykładzie zaprojektowanego oprzyrządowania do obróbki części klasy dźwignia na centrum obróbkowym.
-
E-administracja w ujęciu jakościowym i finansowym
Publication...
-
Wybrane aspekty oceny jakości produktów żywnościowych
Publication...
-
Kontrola jakości surowca diamentowego do produkcji ziarnistych narzędzi wiertniczych.
PublicationPrzedstawiono sposób kontroli surowxa diamentowego do produkcji krajowych koronek i świdrów wiertniczych, tzw. ziarnistych. Część operacji wykonuje się ręcznie, a jakość ich wykonania ocenia się wzrokowo.W artykule przedstawiono również wyniki prac przy zmechanizowaniu niektórych czynności kontrolnych,które zrealizowano w Ośrodku Badawczo-Rozwojowym Techniki Geologicznej w Warszawie we współpracy z Katedrą Technologii Maszyn i...
-
Właściciel - menedżer małego i średniego przedsiębiorstwa w świetle paradygmatu kompetencji. Zarządzanie w przedsiębiorstwach i jednostkach samorządu terytorialnego. Wybrane zagadnienia,
PublicationW artykule przedstawiono źródła paradygmatu kompetencji oraz główne podejście teoretyczne do struktury obszarów kompetencji (podejścia: behawioralne,funkcyjne, akademickie i zintegrowane).
-
Kształcenie franchisobiorców: Przykład fińskiego programu szkoleniowego.
PublicationArtykuł omawia szczegółowo zagadnienia związane ze szkoleniem fińskich franchisobiorców. Wyniki osiągnięte w Finlandii wydają się być interesujące z polskiej perspektywy. W artykule wykazano także potrzebę organizowania podobnych szkoleń w Polsce, które mogą w znaczący sposób przyczynić się do wzrostu dynamiki rozwoju franchisingu.
-
Parytet stóp procentowych w teorii i rzeczywistości na przykładzie rynku walutowego Polsce.
PublicationCelem artykułu było przedstawienie i modyfikacja metod służących empirycznej weryfikacji teorii parytetu stóp procentowych.
seen 822 times