prof. dr hab. inż. Maria Szpakowska
Employment
- 2010 - present Full Professor, Chief of Commodity Science Department at Faculty of Management and Economics
- 2001 - 2010 Associate Profesor, chief of Commodity Science Laboratory at Faculty of Management and Economics
- 1995 - 2001 Tutor, chief of Commodity Science Laboratory at Faculty of Chemistry
Publications
Filters
total: 77
Catalog Publications
Year 2006
-
Mechanism of a Four-Phase Liquid Membrane Oscillator Containing Hexadecyltrimethylammonium Bromide
PublicationBadano zachowanie nitrometanowego oscylatora z membraną ciekłą zawierającego kationowy surfaktant. Początkowo układ składał się z trzech faz: wodnej donorowej zawierającej surfaktant i etanol, membrany ciekłej (kwas pikrynowy w nitrometanie) oraz fazy wodnej akceptorowej zawierającej sacharozę. Podczas procesu oscylacyjnego wytwarzała się nowa fazą X między membraną ciekłą, a fazą akceptorową. Stwierdzono oscylacje różnicy potencjału...
-
Modelowanie procesów oscylacyjnych w układach z membraną ciekłą i kationowym surfaktanetm = Modeling of oscillation processes in systems with liquid membrane and cationic surfactant
PublicationBadano mechanizm oscylacji róznicy potencjału elektrycznego między fazami wodnymi trójfazowego układu z membraną ciekłą zawierającą kwas pikrynowy rozpuszcony w nitrobenzenie. Wodna faza donorowa zawierała kationowy surfaktant (bromek heksadecylotrimetyloamoniowy) i etanol. Faza akceptorowa składała się z wodnego roztworu sacharozy. Mechanizm sugeruje, że gwałtowna adsorpcja i desorpcja surfaktantu na granicy fazy akceptorowej...
-
O mechaniźmie oscylatora z membraną ciekłą
PublicationPrzedstawiono mechanizmy oscylacji różnicy potencjału elektrycznego między fazami wodnymi w oscylatorach z membraną ciekłą. Omówiono ich właściwości chaotyczne oraz możliwości wykorzystania w modelowaniu złożonych procesów bilogicznych w organizmach żywych.
-
On the mechanism of nitrobenzene liquid membrane oscillators containing hexadecyltrimethylammonium bromide
PublicationBadano oscylacje różnicy potencjałów elektrycznych między fazami wodnymi oscylatora z membraną ciekłą, zawierającego kwas pikrynowy rozpuszczony w nitrobezenie. Wodnej fazie donorowej znajdował się kationowy surfaktant, zaś faza akceptorowa składała się z wodnego roztworu sacharozy. Zaproponowano mechanizm oscylacji składajacy się z trzech etapów. Zaproponowano procesy zachodzące w każdym etapie. Stwierdzono, że procesy adsorpcji...
-
On the possibility of using liguid or lipid, lipid like-polimer membrane systems as taste sensor
PublicationZastosowano membrany ciekłe w oscylatorach zawierających oleinian sodu i substancje należące do czterech klas smaku. Wpływają one na charakterystyki oscylacyjne potencjału elektrycznego miedzy fazami wodnymi. Otrzymane atraktory są różne w kształcie i dwu wymiarowej powierzchni. Powierzchnia ta zależy także od stężenia sacharozy w układzie. Mogą one byc użyte jako ''odcisk palca'' do indentyfikacji odpowiednije substancji smakowej....
-
Oscillation Processes In Liquid Membrane Systems Containing Cationic Surfactant
PublicationPrzedyskutowano mechanizm oscylacji róznicy potencjału elektrycznego między fazami wodnymi oscylatora z membraną ciekłą i kationowym surfaktantem (chlorek heksadecylotrimetyloamoniowy). Omówiono procesy zachodzące w trzech etapach mechanizmu. Stwierdzono, że oscylacje zachodzą na granicy faza akceptorowa (membrana ciekła są spowodowane procesami adsorpcji i desorpcji cząsteczek surfaktantu i pary jonowej na tej granicy. Modelowanie...
-
Polymer membranes loaded with lipids for taste sensing: electrochemical impedance spedance spectroscopy studies
PublicationZcharakteryzowano metodą impedancyjnej spektroskopii elektrochemicznej membrany polichlorku winilu z lipidami zanurzone w roztworze kwasu cytrynowego. Badano membrany elektrod dodatnio naładowanych (heksadecyloamina, chlorek, benzyloheksadecylodimetyloamoniowy) i ujemne naładowanych (kwas elaidynowy, cholesterol, l-dodekonol). Badania impedacyjne pozwoliły na rozróznienie czterech stałych czasowych: rezystancja wysokiej częstotliwości,...
-
Possibility of discrimination of sour substances by liquid membrane oscillators
PublicationZbadano wpływ kwaśnych substancji oraz stężenia kwasu cytrynowego na charakterystyki oscylacyjne oscylatorów z membraną ciekłą (nitrometan) zawierających kationowy lub anionowy surfaktant. Zależą one od rodzaju substancji smakowej. Wyznaczono atraktory w przestrzeni dwuwymiarowej metodą opóźnienia czasowego. One mogą być użyte jako tzw. ''Jingerpmint'' do rozróżniania substancji kwaśnych. Jednakże nie znaleziono bezpośredniej korelacji...
-
Sztuczne oscylatory membranowe
PublicationOmówiono oscylatory homogeniczne, heterogeniczne wśród których znajdują się oscylatory z membranami polimerowymi oraz z membraną ciekłą. Sztuczne oscylatory membranowe mogą stanowić modele złożonych oscylacyjnych procesów biologicznych zachodzących w organizmach żywych. Przedstawiono możliwości praktycznego wykorzystania oscylatorów z jonowymi surfaktantem i membraną ciekłą. Wykazano, że mogą one być użyte do rozpoznawania cząstek...
-
Wielofazowe oscylatory z kationowym surfaktantem
PublicationPrzedstawiono mechanizmy oscylacji różnicy potencjału elektrycznego między fazami wodnymi i trójfazowego oscylatora z nitrobenzenową membraną ciekłą oraz czerofazowego oscylatora z nitrometanową membraną ciekłą. Oba oscylatory w warunkach początkowych zawierały kationowy surfaktant w fazie wodnej donorowej. Omówino procesy zachodzące w kolejnych etapach mechanizmu. Wykazano, że oscylacje są spowodowane procesami adsorpcji i desorpcji...
Year 2005
-
Application of a cationic surfactant in the multichanel taste sensor
PublicationSubstancje należaće do czterech klas smaku były badane za pomocą pięciokanałowego sensora smaku składającego się z elektrod z membranami polimerowo-lipidowymi. Wykazanano, że elektroda zbudowana z membrany polimerowej zawierajacej kationowy surfaktant może byc z powodzeniem zastosoana w sensorze smaku do rozpoznania napojów składających sie głównie z sacharozy i kwasu cytrynowego produkowanych przez rózne firmy.
-
Badania nad potencjometrycznymi sensorami smaku
PublicationPrzedstwiono badania nad 5-kanałowym sensorem smaku kwasnego, zbudowanym z elektrod z membranami polimerowo - lipidowymi zawierającymi odpowiednie lipidy. Stwierdzono, że sensor ten jest bardzo czuły na zmainy stężenia kwasu cytrynowego, natomiast wykazuje nieco gorszą czułosc na obecnosć kwasu octowego. Stwirdzono dobrą trwałosć membran oraz powtarzalnośc otrzymanych wyników. Wydaje się, że badane układy mogą byc wykorzystane...
-
Cationic or anionic surfactant oscillators for molecular recognition of taste substances
PublicationOtrzymano krzywe oscylacyjne róznicy potencjału elektrochemicznego miedzy fazami wodnymi oscylatora zawierajacego jonowy surfanktant. Były one analizowane poprzez konsrukcje portretów fazowych uzywając metody opóźnienia czasowego. Kształt portertów fazowych jest rożny dla układów z kationowym lub anionowym surfanktantem. Szeregi wzrostu powierzchni atraktorów dla tych dwoch oscylatorów sa także rózne.
-
Chemical kinetic approach to the mechanism of coupled transport of Cu(II) Ions through bulk liquid membranes
PublicationW celu lepszego zrozumienia transportu jonów miedzi przez ciekłe membrany zaproponowano schemat kinetyczny na poziomie molekularnym oparty o dwie nastepujące po sobie reakcje odwracalne. Zasegurowano uzywając membrany ciekłej o wysokiej polarności i polaryzowalności oraz szybkiego mieszania mozna zwiekszyć wydajnośc transportu.
-
Efficiency and kinetices of coupled transport of copper Ions Through Liquid Membranes Containing Technical Hydroxyoxime Carries
PublicationBadano wpływ różnych parametrów (składu faz wodnych, stężenia przenosnika, rozpuszczalnika organicznego na kinektykę i wydajność transportu jonów miedzi. Dużą wydajność procesu mozna otrzymać uzywając około 10 x mniejszego stężenia przenosanika w n-oktanie niż w przypadku innych rozpuszczalników technicznych.
-
On the mechanism of oscillations in three-phase system containing coationc surfactant and nitrobenzene liquid membrane
PublicationObserwuje się oscylacje różnicy potencjału elektochemicznego między fazami wodnymi oscylatora zawierającego bromek heksadecylotrimetyloamoniowy. Ta różnica potencjału składa sie z potencjałów na granicach faz między membraną a fazą wodną donorową oraz membraną a fazą wodną akceptorową. Wykazano, że oscylacje zachodzą na granicy fazy akceptorowej i membrany. Są one spowodowane procesami adsorpcji/desorpcji pary jonowej surfaktantu...
-
On the new possibility of applying oscillating liquid membrane systems for melecular recognition substances responsible for taste.
PublicationSugerowano wczesniej, że układy osylacyjne z membraną ciekłą mogą być uzyte do opracowania sensora smaku. zbadano wpływ substancji odpowiedzialnych za smak należacych do czterech klas samku na charakterystyki osylacyjne oscylatora z mambrana ciekłą i kationowym surfaktantem chlorkiem benzylodimetylotetradecyloamonionowym. Wykazano,że niezaleznie od natury rozpuszczalnika organicznego w membranie ciekłej charkterystyki oscylacyjne...
-
On the possibility of molecular recognition of taste substances studied by Gabor analysis of oscillations
PublicationBadano wpływ substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe należące do czterech klas smaku (słodki, słony, gorzki i kwaśny) na charakterystyki oscylacyjne w nitrometanowym oscylatorze zawierającym kationowy surfaktant: chlorek benzylodimetylotetradecyloamoniowy. Zapropnowano nowe podejście oparte o transformację Gabora za pomocą której otrzymano widma mocy dla posczególnych układów. Wykazano, że dwuwymiarowa forma tych widm może...
-
On the possibility of using liquid or lipid - polymer membrane systems as taste sensors
PublicationMembrany ciekłe z anionowym surfaktanetem mogą być użyte do rozpoznawania molekularnego substancji smakowych ale nie mogą stanowić podstawy sensora smaku głównie z powodu chaotycznych zachowań. Przeciwnie membrany polimerowo-lipidowe mogą być zastosowane w sensorze smaku do badania jakości pewnych napojów handlowych.
-
Oscillating water-oil-water liquid membrane systems for molecular recognition of substances belonging to diferent taste classes
PublicationBadano oscylacje róznicy potencjału elektrochemicznego miedzy fazami wodnymi. Jedna faza wodna zawiera kationowy lub anionowy surfaktant podczas gdy w drugiej fazie wodnej znajduje sie substancja odpowiedzialna za smak. Dwie fazy wodne sa rozdzielone faza olejową. Oscylacje były analizowane poprzez konstrukcje portretów fazowych uzywając metody opoznienia czasowego. Kształt portretów fazowych jest rozny dla oscylatorów z kationowym...
seen 2403 times