Maria Szpakowska - Publications - Bridge of Knowledge

Search

Profile photo: prof. dr hab. inż. Maria Szpakowska

prof. dr hab. inż. Maria Szpakowska

Employment

Filters

total: 77

  • Category
  • Year
  • Options

clear Chosen catalog filters disabled

Catalog Publications

Year 2022
Year 2021
Year 2020
Year 2018
Year 2017
Year 2015
Year 2014
Year 2013
Year 2012
Year 2011
Year 2010
Year 2009
  • Investigation of sour substances by a set of all-solid-state membrane electrodes

    Testowano elektrody typu all solid state (ASS) w roztworach elektrolitów zawierających substancje o smaku kwaśnym. Elektrody typu ASS zawierają dwa typy membran. Badano wpływ grubości membrany oraz stosunku związek lipofilowy/ chlorek poliwinilu na odpowiedzi elektrod. Stwierdzono, że grubość elektro aktywnego polimeru, nie ma wpływu na czułość i stabilność elektrod w przeciwieństwie do grubości membrany składającej się ze związku...

    Full text to download in external service

  • Liquid membrane oscillators
    Publication

    - DESALINATION - Year 2009

    Zaprezentowano krótki przegląd różnych podejść do opisu mechanizmu oscylacji róznicy potencjału elektrycznego między fazami wodnymi. Więcej uwagi zwrócono na mechanizm zaproponowany w zespole Szpakowskiej. Dla układu z kationowym surfaktantem nagła adsorpcja i desorpcja cząsteczek surfaktantu na granicy faza akceptorowa/ membrana ciekła poprzedzona dyfuzją jest odpowiedzialna za obserwowane oscylacje. W przypadku układu z anionowym...

    Full text to download in external service

  • Mollecular mechanism and chemicl kinetic description of nitrobenzene liquid membrane oscillator containing benzyldimethyltetradecylammonium chloride surfactant

    Badano oscylacje róznicy potencjału między fazami wodnymi oscylatora z nitrobenzenową membraną ciekłą zawierającego chlorek benzylodimetylotetradecyloamoniowy. Opisano chemię fizyczną tego oscylatora oraz omówiono rolę efektów hydrodynamicznych w powstawaniu oscylacji. Zaproponowano nowy mechanizm oparty na transferze masy par jonowych. Oscylacje są generowane na granicy faza akceptowa/ membrana ciekła i są spowodowane autokatalityczną...

    Full text to download in external service

  • Obowiązek ochrony środowiska naturalnego jako granica swobody działalności gospodarczej w Polsce
    Publication

    Działalność gospodarcza powinna być prowadzona zgodnie z poszanowaniem środowiska naturalnego w ramach obowiązujacych w tym zakresie unormowań prawnych.Gospodarka odpadami oraz strategiczne podejście do międzynarodowego zarzadzania odpadami - to aktualne problemy w przedsiębiorstwach. Instrumenty polityki ochrony środowiska w odniesieniu do przedsiębiorstw, takie jak: pozwolenie zintegrowane, ocena oddziaływania na środowisko,...

  • Zjawiska oscylacyjne w układach membranowych
    Publication

    - Year 2009

    Omówiono wybrane zjawiska oscylacyjne występujące w układach homogenicznych i heterogenicznych, ze szczególnym uwzględnieniem oscylatorów membranowych. Wśród nich szerzej omówiono oscylator Teorella składający się z membrany porowatej oraz oscylator z membraną ciekłą i kationowym surfaktantem, które mogą stanowić sztuczne modele złożonych procesów biologicznych. Przedstawiono założenia mechanizmu oscylacji opartego na kinetyce...

Year 2008
  • Mechanism of nitromethane liquid membrane oscillator containing sodium oleate

    Badano osylacyjne zachowanie oscylatora z anionowym surfaktantem na poziomie molekularnym. Zastosowano przybliżenie oparte na zasadach kinektyki chemicznej. Membranę ciekłą stanowił nitrometan z 2,2' bipirydyną. Faza wodna domowa zawierała oleinian sodu i butanol, a faza wodna akceptora chlorek sodu. Ustalono, że oscylacje zachodzą na granicy fazy akceptorowej i membrany ciekłej. Zaproponowano 3-etapowy mechanizm oscylacji i potwierdzono...

    Full text to download in external service

  • O mozliwości zastosowania w membranowym sensorze smaku elektrod z elektroaktywnym polimerem

    Skonstruowano i testowano nowe elektrody membranowe z polimerem elektroaktwnym w celu wykorzystania w sensorze smaku. Elektrody z węglem szklistym składały się z dwóch warst: 1) poli(3,4-etylenodioksytiofen) z przecijonem (poli (2-strenosulfonian)) lub z anionem ClO4; 2) polichlorek winylu z odpowiednim związkiemlipofilowym. Stwierdzono, że rodzaj przecijonu w polimerze elektroaktywnym nie wpływa na czułość elektrody na jony obecne...

  • Oddziaływanie środowiska naturalnego na zdrowie sportowca
    Publication

    - Year 2008

    Sukcesy sportowców zależą od wielu czynników. Jakość pożywienia i środowisko naturalne, w którym prowadzony jest intensywny trening wyczynowy wpływają na zdrowie organizmu. Przedstawiono wpływ najczęściej występujących zanieczyszczeń powietrza, wody i gleby na zdrowie człowieka, a w szczególności sportowca. Omówiono wpływ innych czynników jakie mogą występować podczas intensywnych treningów (hałas, drgania, warunki w pomieszczeniu...

  • Potencjometryczne sensory smaku z membranamii polimerowymi
    Publication

    - Year 2008

    Omówiono wielkanałowe, potencjometryczne sensory smaku z elektrodami zawierającymi polimerowe membrany ze związkamoi jonoselektywnymi. Wykazano, że te sensory mozna zastosować do rozrózniania produktów podobnych z róznych firm. Wadą ich jest niewystarczająca stabiloność membrany polimerowej.

Year 2007
  • Sztuczny sensor smaku a zmysł smaku

    Omówiono klasy smaku i działanie zmysłu smaku, który odgrywa ogromną rolę w ocenie jakości żywności metodami organoleptycznymi. Metody te nie są w pełni obiektywne, stąd poszukuje się sztucznego sensora smaku. Przedstawiono szereg rozwiązań prowadzących do opracowania sensora smaku na większą skalę. Omówiono wybrane potencjometryczne i woltamperometryczne sensory smaku, a także ich handlowe modele.

Year 2006

seen 3329 times