Analiza zawartości metali w miodach o różnym pochodzeniu botanicznym - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Analiza zawartości metali w miodach o różnym pochodzeniu botanicznym

Abstract

W ostatnim czasie wzrasta zainteresowanie produktami naturalnymi. Ze względu na postępującą chemizację środowiska chętnie wraca się do produktów tradycyjnych, które jawią się jako te wolne od wszechobecnej chemii. Jednym z takich produktów jest miód. Produkt ten, oprócz walorów prozdrowotnych jest wiarygodnym źródłem informacji na temat stanu środowiska naturalnego i może być wskaźnikiem jego skażenia ze względu na mały zasięg migracji samych pszczół. W prezentowanej pracy porównano zawartość metali w miodach spadziowych, gryczanych i wielokwiatowych. Następnie sprawdzono, czy różnice w składzie mineralnym miodów są charakterystyczne i wystarczające aby przypisać miód do konkretnej odmiany

Cite as

Full text

download paper
downloaded 940 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Copyright (2018 Wydawnictwo MALAMUT)

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Analityka: Nauka i Praktyka pages 68 - 73,
ISSN: 1509-4650
Language:
Polish
Publication year:
2018
Bibliographic description:
Pajor M., Pilch J., Grecka K., Cieślik B.: Analiza zawartości metali w miodach o różnym pochodzeniu botanicznym// Analityka: Nauka i Praktyka. -., iss. 2 (2018), s.68-73
Sources of funding:
  • Statutory activity/subsidy
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 511 times

Recommended for you

Meta Tags