Abstrakt
W ostatnim czasie wzrasta zainteresowanie produktami naturalnymi. Ze względu na postępującą chemizację środowiska chętnie wraca się do produktów tradycyjnych, które jawią się jako te wolne od wszechobecnej chemii. Jednym z takich produktów jest miód. Produkt ten, oprócz walorów prozdrowotnych jest wiarygodnym źródłem informacji na temat stanu środowiska naturalnego i może być wskaźnikiem jego skażenia ze względu na mały zasięg migracji samych pszczół. W prezentowanej pracy porównano zawartość metali w miodach spadziowych, gryczanych i wielokwiatowych. Następnie sprawdzono, czy różnice w składzie mineralnym miodów są charakterystyczne i wystarczające aby przypisać miód do konkretnej odmiany
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- Copyright (2018 Wydawnictwo MALAMUT)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 68 - 73,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2018
- Opis bibliograficzny:
- Pajor M., Pilch J., Grecka K., Cieślik B.: Analiza zawartości metali w miodach o różnym pochodzeniu botanicznym// Analityka: Nauka i Praktyka. -., iss. 2 (2018), s.68-73
- Źródła finansowania:
-
- Działalność statutowa/subwencja
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 511 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
[Rozdział] 1. Metale ciężkie w środowisku jako problem ogólnoeuropejski
- J. Pacyna,
- E. G. Pacyna