Abstrakt
Narażenie człowieka na działanie zanieczyszczeń środowiskowych jest poważnym problemem w obecnych czasach. Metale ciężkie są uważane za toksyczne dla człowieka ze względu na tendencję kumulowania się w wybranych tkankach organizmu. Ponadto, ich obecność w ustroju jest przyczyną wielu schorzeń. Substancje szkodliwe mogą przenikać do organizmu kilkoma drogami, m.in. poprzez spożywanie skażonej żywności. Biorąc pod uwagę ryzyko związane z przyjmowaniem metali ciężkich, należy monitorować oraz badać żywność w kierunku zawartości substancji toksycznych.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF FOOD SCIENCE
nr 73,
strony 21 - 29,
ISSN: 0022-1147 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Żukowska J., Biziuk M.: Methodological evaluation of method for dietary heavy metal intake// JOURNAL OF FOOD SCIENCE. -Vol. 73., nr. nr 2 (2008), s.21-29
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 110 razy