Abstract
Narażenie człowieka na działanie zanieczyszczeń środowiskowych jest poważnym problemem w obecnych czasach. Metale ciężkie są uważane za toksyczne dla człowieka ze względu na tendencję kumulowania się w wybranych tkankach organizmu. Ponadto, ich obecność w ustroju jest przyczyną wielu schorzeń. Substancje szkodliwe mogą przenikać do organizmu kilkoma drogami, m.in. poprzez spożywanie skażonej żywności. Biorąc pod uwagę ryzyko związane z przyjmowaniem metali ciężkich, należy monitorować oraz badać żywność w kierunku zawartości substancji toksycznych.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
JOURNAL OF FOOD SCIENCE
no. 73,
pages 21 - 29,
ISSN: 0022-1147 - Language:
- English
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Żukowska J., Biziuk M.: Methodological evaluation of method for dietary heavy metal intake// JOURNAL OF FOOD SCIENCE. -Vol. 73., nr. nr 2 (2008), s.21-29
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 110 times