Czy istnieje idealny marker zanieczyszczeń środowiska wodnego? Cz. I. Klasyczne parametry jakości wody
Abstract
Woda jest substancją niezbędną do życia dla organizmów żywych. Ze względu na ważne role jakie odgrywa w przyrodzie i życiu człowieka, troska o jej jakość powinna być kluczowym aspektem działalności społeczeństwa. Pomimo wzrastającej świadomości prośrodowiskowej, do wody nadal wprowadzane są różnorodne zanieczyszczenia. W celu ich identyfikacji oraz określania źródła emisji wykorzystywane są tzw. markery zanieczyszczenia środowiska wodnego, zwane inaczej wskaźnikami. Obecnie do oceny jakości wody środowiskowej stosowane są klasyczne markery, spośród których wyróżnić można markery fizyczne (temperatura, smak, zapach, mętność), chemiczne (zawartość jonu amonowego, przewodność, odczyn pH, parametry sumaryczne takie jak OWO, ChZT, BZT) oraz mikrobiologiczne (zawartość bakterii kałowych, metody śledzenia źródeł skażenia mikrobiologicznego). W przypadkach kontroli jakości wody stosowanej do celów spożywczych, gdzie wymagana jest szybka reakcja na wystąpienie niekorzystnych czynników, wykorzystywany jest biomonitoring, określany mianem Biologicznego Systemu Wczesnego Ostrzegania, w którym to obserwowane są zachowania organizmów o małej tolerancji.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
pages 68 - 75,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2017
- Bibliographic description:
- Kempińska D., Namieśnik J., Kot-Wasik A.: Czy istnieje idealny marker zanieczyszczeń środowiska wodnego? Cz. I. Klasyczne parametry jakości wody// Analityka: Nauka i Praktyka. -., nr. 4 (2017), s.68-75
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 212 times