Abstract
Żywność jest niezbędnym elementem życia człowieka, a jej spożywanie jest czynnością codzienną i bardzo ważną dla funkcjonowania organizmu. Produkcja i spożycie żywności wywołuje konsekwencje ekonomiczne, społeczne i środowiskowe. Pominięcie aspektów związanych z bezpieczeństwem żywności skutkowałoby występowaniem chorób układu pokarmowego oraz strat ekonomicznych o zasięgu zarówno regionalnym, jak i światowym. Bezpieczeństwo żywności jest terminem obejmującym wiele działań mających na celu zapewnienie konsumentom dostępu do żywności, która nie szkodzi zdrowiu i życiu.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Title of issue:
- W :Chemia żywności : Biologiczne właściwości składników żywności.Tom 2 strony 307 - 330
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2017
- Bibliographic description:
- Tylingo R.: Zasady zapewniania bezpieczeństwa żywności// Chemia żywności : Biologiczne właściwości składników żywności.Tom 2/ ed. Zdzisław E. Sikorski, Hanna Staroszczyk Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017, s.307-330
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 163 times