Zasady zapewniania bezpieczeństwa żywności - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Zasady zapewniania bezpieczeństwa żywności

Abstract

Żywność jest niezbędnym elementem życia człowieka, a jej spożywanie jest czynnością codzienną i bardzo ważną dla funkcjonowania organizmu. Produkcja i spożycie żywności wywołuje konsekwencje ekonomiczne, społeczne i środowiskowe. Pominięcie aspektów związanych z bezpieczeństwem żywności skutkowałoby występowaniem chorób układu pokarmowego oraz strat ekonomicznych o zasięgu zarówno regionalnym, jak i światowym. Bezpieczeństwo żywności jest terminem obejmującym wiele działań mających na celu zapewnienie konsumentom dostępu do żywności, która nie szkodzi zdrowiu i życiu.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Title of issue:
W :Chemia żywności : Biologiczne właściwości składników żywności.Tom 2 strony 307 - 330
Language:
Polish
Publication year:
2017
Bibliographic description:
Tylingo R.: Zasady zapewniania bezpieczeństwa żywności// Chemia żywności : Biologiczne właściwości składników żywności.Tom 2/ ed. Zdzisław E. Sikorski, Hanna Staroszczyk Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017, s.307-330
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 163 times

Recommended for you

Meta Tags