Abstrakt
Żywność jest niezbędnym elementem życia człowieka, a jej spożywanie jest czynnością codzienną i bardzo ważną dla funkcjonowania organizmu. Produkcja i spożycie żywności wywołuje konsekwencje ekonomiczne, społeczne i środowiskowe. Pominięcie aspektów związanych z bezpieczeństwem żywności skutkowałoby występowaniem chorób układu pokarmowego oraz strat ekonomicznych o zasięgu zarówno regionalnym, jak i światowym. Bezpieczeństwo żywności jest terminem obejmującym wiele działań mających na celu zapewnienie konsumentom dostępu do żywności, która nie szkodzi zdrowiu i życiu.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Tytuł wydania:
- W :Chemia żywności : Biologiczne właściwości składników żywności.Tom 2 strony 307 - 330
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2017
- Opis bibliograficzny:
- Tylingo R.: Zasady zapewniania bezpieczeństwa żywności// Chemia żywności : Biologiczne właściwości składników żywności.Tom 2/ ed. Zdzisław E. Sikorski, Hanna Staroszczyk Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017, s.307-330
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 163 razy