Związki biologicznie aktywne w żywności i napojach - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Związki biologicznie aktywne w żywności i napojach

Abstract

Już od dłuższego czasu daje się zauważyć wzrost zainteresownia związkami biologicznie aktywnymi w żywności (szczególnie pochodzenia roślinnego) oraz napojach i sokach. W wielu ośrodkach naukowych trwają badania ukierunkowane na określenie aktywności przeciwutleniającej badanych próbek oraz oznaczenie zawartości polifenoli i innych związków o właściwościach przeciwutleniających (m.in. witaminy C oraz tokoferoli). W pracy przedstawiono informacje o właściwościach i funkcjach związków o charakterze antyutleniaczy oraz rodzajach metod i technik analitycznych, które są wykorzystywane do pomiaru aktywności przeciwutleniającej oraz wykrycia i określenia poziomu zawartości związków aktywnych biologicznie. Przedstawiono klasyfikację tych procedur wraz z ich charakterystyką.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Analityka: Nauka i Praktyka no. 3, pages 48 - 54,
ISSN: 1509-4650
Language:
Polish
Publication year:
2015
Bibliographic description:
Nosal N., Namieśnik J.: Związki biologicznie aktywne w żywności i napojach// Analityka : Nauka i Praktyka. -Vol. 3., (2015), s.48-54
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 501 times

Recommended for you

Meta Tags