Magdalena Zalewska
Zatrudnienie
Publikacje
Filtry
wszystkich: 7
Katalog Publikacji
Rok 2016
-
Baktericyna o aktywności gronkowcobójczej wytwarzana przez Staphylococcus xylosus - identyfikacja, oczyszczanie oraz wstępna charakterystyka
PublikacjaCelem badań prowadzonych w ramach realizacji niniejszej pracy była identyfikacja szczepów bakterii z rodzaju Staphylococcus produkujących substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, w tym szczególnie bakteriocyny. W trakcie badań przesiewowych, których przedmiotem było 206 szczepów z kolekcji Katedry Technologii Leków i Biochemii Politechniki Gdaoskiej z gatunków Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis oraz Staphylococcus...
Rok 2014
-
Antibiotic resistance in Staphylococcus aureus strains isolated from cows with mastitis in the eastern Poland and analysis of susceptibility of resistant strains to alternative non-antibiotic agents: lysostaphin, nisin and polymyxin B.
PublikacjaThe aim of the studies was analysis of resistance of Staphylococcus aureus isolates from bovine mastitis in eastern part of Poland to a set of 20 antibiotics and three alternative agents: lysostaphin, nisin and polymyxin B. Eighty-six out of 123 examined isolates were susceptible to all of 20 tested antibiotics (70 %). The highest percentage of resistance was observed in the case of β-lactam antibiotics: amoxicillin (n=22, 17.9...
-
Efficient production of Staphylococcus simulans lysostaphin in a benchtop bioreactor by recombinant Escherichia coli.
PublikacjaLysostaphin is an enzyme with bactericidal activity against Staphylococcus aureus and other staphylococcal species. In spite of many advantages and promising results of preliminary research, the enzyme is still not widely used in medicine, veterinary or as a food preservative. One of the most important factors limiting application of the enzyme in clinical or technological practice is the high costs of its production. In the present...
-
Zastosowanie bakteriocyn - peptydów o aktywności bakteriobójczej
PublikacjaBakteriocyny są to peptydy bakteriobójcze produkowane przez wiele rodzajów bakterii w celu eliminacji ze środowiska bakterii innych rodzajów lub konkurowania z nimi. Cechą charakterystyczną tych peptydów jest to, że są one syntetyzowane na rybosomach. Mogą być modyfikowane potranslacyjnie lub nie. W chwili obecnej bakteriocyny stosowane są w przemyśle spożywczym jako dodatek do produktów żywnościowych, jednak ich potencjał aplikacyjny...
Rok 2013
-
Bacteriophages as an antistaphylococcal agent
PublikacjaRecently observed increase of infection caused by Staphylococcus aureus is currently one of the most important problem of clinical microbiology. Most of the strains responsible for the infections are a MRSA (methicillin resistant Staphylococcus aureus) strains. In this situation commonly used antibiotics are not sufficient. There is an urgent need to search for a new nonatibiotic treatment against this pathogen. In the literature...
-
Możliwości wykorzystania bakteriocyn i olejków eterycznych jako nieantybiotykowych chemoterapeutyków przeciwgronkowcowych
Publikacja...
Rok 2012
-
Peptidoglycan hydrolases - potential weapons against Staphylococcus aureus
PublikacjaBacteria of the genus Staphylococcus are common pathogens responsible for a broad spectrum of human and animal infections and belong to most important etiological factors causing food poisoning. Because of rapid increase in prevalence of isolation of staphylococci resistant to many antibiotics, there is an urgent need for development of new alternative chemotherapeutics. A number of studies have recently demonstrated the strong...
wyświetlono 985 razy