Wykorzystanie technologii mikrofalowych w przetwórstwie warzyw i owoców w celu uzyskania produktów żywnościowych o wysokiej jakości zdrowotnej
Ze względu na istotny wpływ owoców i warzyw na profilaktykę chorób cywilizacyjnych planowane jest poszukiwanie metody utrwalania produktów roślinnych zachowawczej w stosunku do cennych fitozwiązków. Projekt VEGFRUT ma na celu przetestowanie i zweryfikowanie pod względem jakości zdrowotnej otrzymywanych produktów nowej technologii zaproponowanej przez przedsiębiorstwo Enbio Technology wykorzystującej mikrofale w przepływie. Planowane jest również przeprowadzenie takiej weryfikacji dla istniejących już linii technologicznych stosujących tradycyjne metody utrwalania. Wyniki projektu pozwolą na wskazanie optymalnego sposobu utrwalania produktów roślinnych oraz dostarczą naukowych podstaw do propagowania mikrofal w tego typu procesach.Pośrednim, ale nie mniej ważnym efektem projektu będzie wykazanie użyteczności zaproponowanych technik analitycznych i biologicznych w ocenie jakości zdrowotnej żywności pochodzenia roślinnego jaki i ich weryfikacja i przystosowanie do skali przemysłowej. Z doświadczeń zespołu realizującego projekt będą mogły skorzystać inne grupy badawcze, np. związane z laboratoriami branżowymi, które ocenę jakości zdrowotnej żywności będą zamierzały podejmować. Ważnym efektem będzie także zastosowanie nowoczesnych podejść nutrigenomicznych w ocenie już nie tylko jakości zdrowotnej, ale też możliwości zastosowania określonych produktów warzywno-owocowych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Merytoryczne przygotowania i podjęcie badań nutrigenomicznych pozwoli tworzonemu w ramach projektu VEGFRUT zespołowi badawczemu dołączyć do czołówki zespołów reprezentujących nauki o żywieniu i żywności.
Informacje szczegółowe
- Akronim projektu:
- VEGFRUT
- Program finansujący:
- LIDER
- Instytucja:
- Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) (The National Centre for Research and Development)
- Porozumienie:
- LIDER/029/605/L-4/12/NCBR/2013 z dnia 2013-09-27
- Okres realizacji:
- 2013-10-01 - 2017-03-31
- Kierownik projektu:
- dr hab. inż. Barbara Kusznierewicz
- Realizowany w:
- Katedra Chemii,Technologii i Biotechnologii Żywności
- Wartość projektu:
- 1 084 800.00 PLN
- Typ zgłoszenia:
- Krajowy Program Badawczy
- Pochodzenie:
- Projekt krajowy
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
Publikacje powiązane z tym projektem
Filtry
wszystkich: 1
Katalog Projektów
Rok 2017
-
ABSORPCJA, METABOLIZM I ROLA BIOLOGICZNA KWASÓW NUKLEINOWYCH OBECNYCH W ŻYWNOŚCI
PublikacjaKwasy nukleinowe należą do niedocenianych składników żywności, szczególnie surowej lub nisko przetworzonej. W niniejszej publikacji skupiono się na omówieniu przemian, jakim podlegają kwasy nukleinowe w przewodzie pokarmowym człowieka, procesie absorpcji nukleotydów oraz nukleozydów z przewodu pokarmowego, a także przedstawiono podstawowe etapy ich metabolizmu w komórkach organizmu. Produkty trawienia kwasów nukleinowych stanowią...
wyświetlono 711 razy