Abstrakt
Zastosowano metodę separacji pianowej do odzyskiwania białka z serwatki. Wykazano silny wpływ prędkości powietrza w kolumnie, początkowego stężenia białka w serwatce i pH roztworu na przebieg i skuteczność flotacji. Współczynnik wzbogacenia maleje ze wzrostem prędkości przepływu powietrza oraz ze wzrostem początkowego stężenia białka serwatkowego. Najwyższą wartość współczynnika wzbogacenia uzyskano dla pH naturalnej serwatki.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Tytuł wydania:
- SSCHE 2008 ; 35th International Conference of Slovak Society of Chemical Engeneering [Dokument elekroniczny], proceedings, Tatranske Matliare, Slovakia, May 26-30, 2008 strony 0 - 4
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Kawalec-Pietrenko B., Hołowacz I.: Concentration of proteins in the whey stream// SSCHE 2008 ; 35th International Conference of Slovak Society of Chemical Engeneering [Dokument elekroniczny], proceedings, Tatranske Matliare, Slovakia, May 26-30, 2008/ ed. ed.: J. Markos. Bratislava: Publ. House of Slovak University of Technology, 2008, s.0-4
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 102 razy