Abstrakt
W ciągu ostatnich lat nastąpił gwałtowny rozwój rynku żywnościowego. Producenci chcąc utrzymać się na rynku dopasowują się do nowych wymagań i rosnących potrzeb konsumenta. Duża konkurencja w branży żywnościowej zmusza wytwórców do ciągłego obniżania kosztów produkcji przy jednoczesnym zachowaniu atrakcyjności wyrobu. Obecnie można kupić niemal wszystko: kilka rodzajów chleba, masła, serów, wędlin i... czego tylko dusza zapragnie. Przebieramy w produktach zwracając uwagę na opakowanie, cenę, markę, ale elementem decydującym jest wygląd oraz woń produktu .W poniższym artykule została zestawiona charakterystyka szerokiej gamy barwników popularnie występujących w produktach spożywczych.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
CHEMIK nauka-technika-rynek
strony 2 - 3,
ISSN: 0009-2886 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2013
- Opis bibliograficzny:
- Kamińska B., Łukasik N.: Czy należy bać się E?// CHEMIK nauka-technika-rynek. -., nr. 3 (2013), s.2-3
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 131 razy