Determination of volatile fatty acid ethyl esters in raw spiritsusing solid phase microextraction and gas chromatography
Abstrakt
Przedstawiono opracowanie i opymalizację metody analitycznej oznaczania estrów etylowych kwasów tłuszczowych w destylatach rolniczych różnej jakości lub wyprodukowanych z różnych surowców. W badaniach wykorzystywano technikę mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (HS-SPME) oraz kapilarnej chromatografii gazowej (CGC) z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (FID). Ekstrakcja związków lotnych prowadzona była według opracowanej procedury, w której zostały dobrane odpowiednio warunki prowadzenia procesu (faza stacjonarna włókna ekstrakcyjnego, temperatura i czas ekstrakcji, objętość próbki) umożliwiając na izolację analitów z zadowalającą wydajnością. W analizie ilościowej ze względu na skomplikowany charakter matrycy, jaką stanowią destylaty rolnicze i wrażliwość stosowanej techniki ekstrakcji na zmiany składu matrycy i warunków prowadzenia procesu zastosowano metodę wzorca wewnętrznego. Ostatnim etapem było przeprowadzenie elementów walidacji opracowanej metodyki analitycznej tj. wyznaczenie zakresu liniowości, granicy wykrywalności i oznaczalności oraz oszacowanie powtarzalności metody.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
ANALYTICA CHIMICA ACTA
nr 613,
strony 64 - 73,
ISSN: 0003-2670 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Plutowska B., Wardencki W.: Determination of volatile fatty acid ethyl esters in raw spiritsusing solid phase microextraction and gas chromatography// ANALYTICA CHIMICA ACTA. -Vol. 613., nr. nr 1 (2008), s.64-73
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 115 razy