In Vitro Studies on the Relationship Between the Antioxidant Activities of Some Berry Extracts and Their Binding Properties to Serum Albumin
Abstrakt
The aim of this study was to investigate the possibility to use the bioactive components from cape gooseberry (Physalis peruviana), blueberry (Vaccinium corymbosum), and cranberry (Vaccinium macrocarpon) extracts as a novel source against oxidation in food supplementation. The quantitative analysis of bioactive compounds (polyphenols, flavonoids, flavanols, carotenoids, and chlorophyll) was based on radical scavenging spectrophometric assays and mass spectrometry. The total phenolic content was the highest (P<0.05) in water extract of blueberries (46.6±4.2 mg GAE/g DW). The highest antioxidant activities by 2,2- diphenyl-1-picrylhydrazyl radical scavenging assay and Cupric reducing antioxidant capacity were in water extracts of blueberries, showing 108.1±7.2 and 131.1±9.6 μMTE/g DW with correlation coefficients of 0.9918 and 0.9925, and by β-carotene linoleate assay at 80.1±6.6 % with correlation coefficient of 0.9909, respectively.
Cytowania
-
2 9
CrossRef
-
0
Web of Science
-
3 5
Scopus
Autorzy (9)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1007/s12010-013-0712-2
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
APPLIED BIOCHEMISTRY AND BIOTECHNOLOGY
nr 172,
strony 2849 - 2865,
ISSN: 0273-2289 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2014
- Opis bibliograficzny:
- Namieśnik J., Vearasilp K., Nemirovski A., Leontowicz H., Leontowicz M., Martinez-Ayala A., Gonzalez-Aquilar G., Suhaj M., Gorinstein S.: In Vitro Studies on the Relationship Between the Antioxidant Activities of Some Berry Extracts and Their Binding Properties to Serum Albumin// APPLIED BIOCHEMISTRY AND BIOTECHNOLOGY. -Vol. 172, (2014), s.2849-2865
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1007/s12010-013-0712-2
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 103 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Antioxidant activities and bioactive components in some berries
- J. Namieśnik,
- K. Vearasilp,
- M. Kupska
- + 6 autorów
Comparative assessment of two extraction procedures for determination of bioactive compounds in some berries used for daily food consumption
- J. Namieśnik,
- K. Vearasilp,
- H. Leontowicz
- + 7 autorów
Application of analytical methods for the determination of bioactive compounds in some berries
- S. Gorinstein,
- P. Arancibia-Avila,
- F. Toledo
- + 7 autorów
The influence of different time durations of thermal processing on berries quality
- P. Arancibia-Avila,
- J. Namieśnik,
- F. Toledo
- + 5 autorów