Opakowania – źródłem zanieczyszczenia żywności. Problemy analityczne - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Opakowania – źródłem zanieczyszczenia żywności. Problemy analityczne

Abstrakt

Jeszcze do niedawna materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością (Food Contact Materials - FCM) nie były brane pod uwagę w kontekście stanowienia potencjalnego źródeł zanieczyszczeń żywności. Poświęcano im zdecydowanie mniej uwagi, niż np. pestycydom, czy metalom ciężkim. Jednak rozwój procedur analitycznych zapewniających możliwość oznaczenia analitów na coraz to niższych poziomach zawartości a także większa wiedza na temat procesów jakie zachodzą na skutek kontaktu materiału opakowaniowego z przechowywanym medium umożliwiły zidentyfikowanie tego kolejnego źródła zagrożeń. Obecnie w wielu ośrodkach naukowych trwają intensywne prace nad identyfikacją i ilościowym oznaczeniem wszystkich uwalnianych związków, produktów ich transformacji a także nad określeniem ryzyka zdrowotnego wynikającego z ekspozycji na działanie tych związków. W pracy omówione zostały najważniejsze informacje dotyczące zagadnień związanych z problemem migracji małocząsteczkowych składników z powierzchni materiału opakowaniowego. Szczególną uwagę poświęcono przeglądowi podejść zarówno instrumentalnych jak i bioanalitycznych stosowanych w badaniach opakowań.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Analityka: Nauka i Praktyka strony 76 - 81,
ISSN: 1509-4650
Język:
polski
Rok wydania:
2018
Opis bibliograficzny:
Jatkowska N., Namieśnik J.: Opakowania – źródłem zanieczyszczenia żywności. Problemy analityczne// Analityka: Nauka i Praktyka. -., iss. 3 (2018), s.76-81
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 343 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi