Partial characterization of three Korean white lotus cultivars - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Partial characterization of three Korean white lotus cultivars

Abstrakt

The nutritional and bioactive values of Korean white lotus cultivars (Muan, Chungyang, and Garam)extracted with methanol, water, and acetone solvents were evaluated by the contents of their bioactive compounds and antioxidant activity determined by ABTS, CUPRAC, FRAP, DPPH, and β-carotene-linoleic acid assays. HPLC, fluorometry, and FTIR spectroscopy were employed for evaluation of polyphenols and fatty acids. All lotus cultivar extracts possessed high amounts of total phenolics, ascorbic acid, proteins, and fatty acids and exhibited high levels of antioxidant activity, which were higher in water than in organic solvents. The significant highest content of the above-mentioned indices and biological activity were recorded in the Chungyang cultivar. Therefore, all studied Korean white lotus cultivars and in particular Chungyang could be recommended as effective nutritional and bioactive products, however, after investigation on humans.

Cytowania

  • 6

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 6

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 37 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Copyright (2009 American Chemical Society)

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY nr 57, wydanie 10, strony 4391 - 4397,
ISSN: 0021-8561
Język:
angielski
Rok wydania:
2009
Opis bibliograficzny:
Park Y., Towantakavanit K., Namieśnik J., Śliwka-Kaszyńska M., Kusznierewicz B., Kozłowska-Tylingo K., Leontowicz H., Leontowicz M., Martinez-Ayala A., Gorinstein S.: Partial characterization of three Korean white lotus cultivars// JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY. -Vol. 57, iss. 10 (2009), s.4391-4397
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1021/jf900016d
Bibliografia: test
  1. Shen-Miller, J. Sacred lotus, the long-living fruits of China Antique. Seed Sci. Res. 2002, 12, 131-143. otwiera się w nowej karcie
  2. Hu, M.; Skibsted, L. H. Antioxidative capacity of rhizome extract and rhizome knot extract of edible lotus (Nelumbo nucifera). Food Chem. 2002, 76, 327-333. otwiera się w nowej karcie
  3. Xue, J.; Zhuo, L.; Zhou, S. Genetic diversity and geographic pattern of wild lotus (Nelumbo nucifera) in Heilongjiang province. Chin. Sci. Bull. 2006, 51, 421-432. otwiera się w nowej karcie
  4. Lin, J.-Y.; Lai, Y.-S.; Liu, C.-J.; Wu, A.-R. Effects of lotus plumule supplementation before and following systemic administration of lipopolysaccharide on the splenocyte responses of BALB/c mice. Food Chem. Toxicol. 2007, 45, 486-493. otwiera się w nowej karcie
  5. Sohn, D. H.; Kim, Y. C.; Oh, S. H.; Park, E. J.; Li, X.; Lee, B. H. Hepatoprotective and free radical scavenging effects of Nelumbo nucifera. Phytomedicine 2003, 10, 165-169. otwiera się w nowej karcie
  6. Wang, L.; Yen, J. H.; Liang, H. L.; Wu, M. J. Antioxidant effect of methanol extracts from lotus plumule and blossom (Nelumbo nucifera Gertn). J. Food Drug Anal. 2003, 11, 60-66.
  7. Wu, M. J.; Wang, I.; Weng, C. Y.; Yen, J. H. Antioxidant activity of methanol extract of the lotus leaf (Nelumbo nucifera Gertn). Am. J. Chin. Med. 2003, 31, 687-698. otwiera się w nowej karcie
  8. Lee, H. K.; Choi, Y. M.; Noh, D. O.; Suh, H. J. Antioxidant effect of Korean traditional lotus liquor (Yunyupju). Int. J. Food Sci. Technol. 2005, 40, 709-715. otwiera się w nowej karcie
  9. Bhat, R.; Sridhar, K. R. Nutritional quality evaluation of electron beam-irradiated lotus (Nelumbo nucifera) seeds. Food Chem. 2008, 107, 174-184. otwiera się w nowej karcie
  10. Kuo, Y. C.; Lin, Y. L.; Liu, C. P.; Tsai, W. J. Herpes simplex virus type 1 propagation in HeLa cells interrupted by Nelumbo nucifera J. Biomed. Sci. 2005, 12, 1021-1034. otwiera się w nowej karcie
  11. Ono, Y.; Hattori, E.; Fukaya, Y.; Imai, S.; Ohizumi, Y. Antiobesity effect of Nelumbo nucifera leaves extract in mice and rats J. Ethnopharmacol. 2006, 106, 238-244. otwiera się w nowej karcie
  12. Yu, J.; Hu, W. S. Effects of neferine on platelet aggregation in rabbits. Yaoxue Xuebao 1997, 32, 1-4. otwiera się w nowej karcie
  13. Yang, D.; Jin, Y.; Ke, L.; Jiang, J.; Huang, X.; Ying, T. Antioxidant activities of 12 common vegetables. Zhongguo Shipin Xuebao 2007, 7, 24-29.
  14. Apak, R.; Guclu, K.; Ozyurek, M.; Karademir, S. E. Novel total antioxidant capacity index for dietary polyphenols and vitamins C and E, using their cupric ion reducing capability in the presence of neocuproine: CUPRAC method. J. Agric. Food Chem. 2004, 52, 7970-7981. otwiera się w nowej karcie
  15. Ozgen, M.; Reese, R. N.; Tulio, A. Z.Jr.; Scheerens, J. C.; Miller, A. R. Modified 2, 2-azino-bis-3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid (ABTS) method to measure antioxidant capacity of selected small fruits and comparison to ferric reducing antioxidant power (FRAP) and 2,2 0 -diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) methods. J. Agric. Food Chem. 2006, 54, 1151-1157. otwiera się w nowej karcie
  16. Yang, D.; Wang, Q.; Ke, L.; Jiang, J.; Ying, T. Antioxidant activities of various extracts of lotus (Nelumbo nuficera gaertn) rhizome. Asia Pacific J. Clin. Nutr. 2007, 16, 158-163. otwiera się w nowej karcie
  17. Chen, Y.; Guo, Ch.; Yang, J.; Wu, C.; Hu, L. The antioxidant capacity of common 25 vegetables. Henan Gongye Daxue Xuebao, Ziran Kexueban 2007, 28, 37-41.
  18. Kusznierewicz, B.; Bartoszek, A.; Wolska, L.; Drzewiecki, J.; Gorinstein, S.; Namie snik, J. Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities and proteins. LWT-Food Sci. Technol. 2008, 41, 1-9. otwiera się w nowej karcie
  19. Gorinstein, S.; Leontowicz, H.; Leontowicz, M.; Namiesnik, J.; Najman, K.; Drzewiecki, J.; Cvikrova, M.; Martincova, O.; Ka- trich, E.; Trakhtenberg, S. Comparison of the main bioactive compounds and antioxidant activities in garlic and white and red onions after treatment protocols. J. Agric. Food Chem. 2008, 56, 4418-4426. otwiera się w nowej karcie
  20. Chen, Y. M.; Wang, M. K.; Huang, P. M. Catechin transformation as influenced by aluminum. J. Agric. Food Chem. 2006, 54, 212-216. otwiera się w nowej karcie
  21. Sinelli, N.; Spinardi, A.; Di Egidio, V.; Mignani, I.; Casiraghia, E. Evaluation of quality and nutraceutical content of blueberries (Vaccinium corymbosum L.) by near and mid-infrared spectroscopy. Postharvest Biol. Technol. 2008, 50, 31-36. otwiera się w nowej karcie
  22. Kanakis, C. D.; Tarantilis, P. A.; Polissiou, M. G.; Diamantoglou, S.; Tajmir-Riahi, H. A. Antioxidant flavonoids bind human serum albumin. J. Mol. Struct. 2006, 798, 69-74. otwiera się w nowej karcie
  23. Ozyurek, M.; Guclu, K.; Bektasoglu, B.; Apak, R. Spectrophoto- metric determination of ascorbic acid by the modified CUPRAC method with extractive separation of flavonoids-La(III) complexes. Anal. Chim. Acta 2007, 588, 88-95.
  24. Falleh, H.; Ksouri, R.; Chaieb, K.; Karray-Bouraoui, N.; Trabelsi, N.; Boulaaba, M.; Abdelly, C. Phenolic composition of Cynara cardunculus L. organs, and their biological activities. C. R. Biol. 2008, 331, 372-379. otwiera się w nowej karcie
  25. Zadernowski, R.; Naczk, M.; Czaplicki, S.; Rubinskiene, M.; Szalkiewicz, M. Composition of phenolic acids in sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berries. J. Am. Oil Chem. Soc. 2005, 82, 175-179. otwiera się w nowej karcie
  26. Arimboor, R.; Kumar, K. S.; Arumughan, C. Simultaneous estima- tion of phenolic acids in sea buckthorn (Hippopha :: e rhamnoides) using RP-HPLC with DAD. J. Pharm. Biomed. Anal. 2008, 47, 31-38. otwiera się w nowej karcie
  27. Wood, R.; Lee, T. High-performance liquid chromatography of fatty acids: quantitative analysis of saturated, monoenoic, polyenoic and geometrical isomers. J. Chromatogr. 1983, 254, 237-246. otwiera się w nowej karcie
  28. Miyatani, Sh.; Yamamoto, K.; Nakayama, T.; Kinoshita, A.; Shibahara, A. Occurrence of cis-vaccenic acid in root vegetables. Nippon Shokuhin Kagaku Gakkaishi 2002, 8, 184-188.
  29. Indrayan, A. K.; Sharma, S.; Durgapal, D.; Kumar, N.; Kumar, M. Determination of nutritive value and analysis of mineral elements for some medicinally valued plants from Uttaranchal. Curr. Sci. 2005, 89, 1252-1255.
  30. Ogle, B. M.; Dao, H. T. A.; Mulokozi, G.; Hambraeus, L. Micro- nutrient composition and nutritional importance of gathered vege- tables in Vietnam. Int. J. Food Sci. Nutr. 2001, 52, 485-499. otwiera się w nowej karcie
  31. Samee, W.; Vorarat, S. Simultaneous determination of gallic acid, catechin, rutin, ellagic acid and quercetin in flower extracts of Michelia alba, Caesalpinia pulcherrima and Nelumbo nucifera by HPLC. Thai Pharm. Health Sci. J. 2007, 2, 131-137.
  32. Lim, S. S.; Jung, Y. J.; Hyun, S. K.; Lee, Y. S.; Choi, J. S. Rat lens aldose reductase inhibitory constituents of Nelumbo nucifera sta- mens. Phytother. Res 2006, 20, 825-830. otwiera się w nowej karcie
  33. Gorinstein, S.; Jastrzebski, Z.; Leontowicz, H.; Leontowicz, M.; Namiesnik, J.; Najman, K.; Park, Y.-S.; Heo, B.-G.; Cho, J.-Y.; Bae, J.-H. Comparative control of the bioactivity of some frequently consumed vegetables subjected to different processing conditions. Food Control 2009, 20, 407-413. otwiera się w nowej karcie
  34. Prakash, D.; Singh, B. N.; Upadhyay, G. Antioxidant and free radical scavenging activities of phenols from onion (Allium cepa). Food Chem. 2007, 102, 1389-1393. otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 114 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi