Abstrakt
The nutritional and bioactive values of Korean white lotus cultivars (Muan, Chungyang, and Garam)extracted with methanol, water, and acetone solvents were evaluated by the contents of their bioactive compounds and antioxidant activity determined by ABTS, CUPRAC, FRAP, DPPH, and β-carotene-linoleic acid assays. HPLC, fluorometry, and FTIR spectroscopy were employed for evaluation of polyphenols and fatty acids. All lotus cultivar extracts possessed high amounts of total phenolics, ascorbic acid, proteins, and fatty acids and exhibited high levels of antioxidant activity, which were higher in water than in organic solvents. The significant highest content of the above-mentioned indices and biological activity were recorded in the Chungyang cultivar. Therefore, all studied Korean white lotus cultivars and in particular Chungyang could be recommended as effective nutritional and bioactive products, however, after investigation on humans.
Cytowania
-
6
CrossRef
-
0
Web of Science
-
6
Scopus
Autorzy (10)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- Copyright (2009 American Chemical Society)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
nr 57,
wydanie 10,
strony 4391 - 4397,
ISSN: 0021-8561 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Park Y., Towantakavanit K., Namieśnik J., Śliwka-Kaszyńska M., Kusznierewicz B., Kozłowska-Tylingo K., Leontowicz H., Leontowicz M., Martinez-Ayala A., Gorinstein S.: Partial characterization of three Korean white lotus cultivars// JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY. -Vol. 57, iss. 10 (2009), s.4391-4397
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1021/jf900016d
- Bibliografia: test
-
- Shen-Miller, J. Sacred lotus, the long-living fruits of China Antique. Seed Sci. Res. 2002, 12, 131-143. otwiera się w nowej karcie
- Hu, M.; Skibsted, L. H. Antioxidative capacity of rhizome extract and rhizome knot extract of edible lotus (Nelumbo nucifera). Food Chem. 2002, 76, 327-333. otwiera się w nowej karcie
- Xue, J.; Zhuo, L.; Zhou, S. Genetic diversity and geographic pattern of wild lotus (Nelumbo nucifera) in Heilongjiang province. Chin. Sci. Bull. 2006, 51, 421-432. otwiera się w nowej karcie
- Lin, J.-Y.; Lai, Y.-S.; Liu, C.-J.; Wu, A.-R. Effects of lotus plumule supplementation before and following systemic administration of lipopolysaccharide on the splenocyte responses of BALB/c mice. Food Chem. Toxicol. 2007, 45, 486-493. otwiera się w nowej karcie
- Sohn, D. H.; Kim, Y. C.; Oh, S. H.; Park, E. J.; Li, X.; Lee, B. H. Hepatoprotective and free radical scavenging effects of Nelumbo nucifera. Phytomedicine 2003, 10, 165-169. otwiera się w nowej karcie
- Wang, L.; Yen, J. H.; Liang, H. L.; Wu, M. J. Antioxidant effect of methanol extracts from lotus plumule and blossom (Nelumbo nucifera Gertn). J. Food Drug Anal. 2003, 11, 60-66.
- Wu, M. J.; Wang, I.; Weng, C. Y.; Yen, J. H. Antioxidant activity of methanol extract of the lotus leaf (Nelumbo nucifera Gertn). Am. J. Chin. Med. 2003, 31, 687-698. otwiera się w nowej karcie
- Lee, H. K.; Choi, Y. M.; Noh, D. O.; Suh, H. J. Antioxidant effect of Korean traditional lotus liquor (Yunyupju). Int. J. Food Sci. Technol. 2005, 40, 709-715. otwiera się w nowej karcie
- Bhat, R.; Sridhar, K. R. Nutritional quality evaluation of electron beam-irradiated lotus (Nelumbo nucifera) seeds. Food Chem. 2008, 107, 174-184. otwiera się w nowej karcie
- Kuo, Y. C.; Lin, Y. L.; Liu, C. P.; Tsai, W. J. Herpes simplex virus type 1 propagation in HeLa cells interrupted by Nelumbo nucifera J. Biomed. Sci. 2005, 12, 1021-1034. otwiera się w nowej karcie
- Ono, Y.; Hattori, E.; Fukaya, Y.; Imai, S.; Ohizumi, Y. Antiobesity effect of Nelumbo nucifera leaves extract in mice and rats J. Ethnopharmacol. 2006, 106, 238-244. otwiera się w nowej karcie
- Yu, J.; Hu, W. S. Effects of neferine on platelet aggregation in rabbits. Yaoxue Xuebao 1997, 32, 1-4. otwiera się w nowej karcie
- Yang, D.; Jin, Y.; Ke, L.; Jiang, J.; Huang, X.; Ying, T. Antioxidant activities of 12 common vegetables. Zhongguo Shipin Xuebao 2007, 7, 24-29.
- Apak, R.; Guclu, K.; Ozyurek, M.; Karademir, S. E. Novel total antioxidant capacity index for dietary polyphenols and vitamins C and E, using their cupric ion reducing capability in the presence of neocuproine: CUPRAC method. J. Agric. Food Chem. 2004, 52, 7970-7981. otwiera się w nowej karcie
- Ozgen, M.; Reese, R. N.; Tulio, A. Z.Jr.; Scheerens, J. C.; Miller, A. R. Modified 2, 2-azino-bis-3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid (ABTS) method to measure antioxidant capacity of selected small fruits and comparison to ferric reducing antioxidant power (FRAP) and 2,2 0 -diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) methods. J. Agric. Food Chem. 2006, 54, 1151-1157. otwiera się w nowej karcie
- Yang, D.; Wang, Q.; Ke, L.; Jiang, J.; Ying, T. Antioxidant activities of various extracts of lotus (Nelumbo nuficera gaertn) rhizome. Asia Pacific J. Clin. Nutr. 2007, 16, 158-163. otwiera się w nowej karcie
- Chen, Y.; Guo, Ch.; Yang, J.; Wu, C.; Hu, L. The antioxidant capacity of common 25 vegetables. Henan Gongye Daxue Xuebao, Ziran Kexueban 2007, 28, 37-41.
- Kusznierewicz, B.; Bartoszek, A.; Wolska, L.; Drzewiecki, J.; Gorinstein, S.; Namie snik, J. Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities and proteins. LWT-Food Sci. Technol. 2008, 41, 1-9. otwiera się w nowej karcie
- Gorinstein, S.; Leontowicz, H.; Leontowicz, M.; Namiesnik, J.; Najman, K.; Drzewiecki, J.; Cvikrova, M.; Martincova, O.; Ka- trich, E.; Trakhtenberg, S. Comparison of the main bioactive compounds and antioxidant activities in garlic and white and red onions after treatment protocols. J. Agric. Food Chem. 2008, 56, 4418-4426. otwiera się w nowej karcie
- Chen, Y. M.; Wang, M. K.; Huang, P. M. Catechin transformation as influenced by aluminum. J. Agric. Food Chem. 2006, 54, 212-216. otwiera się w nowej karcie
- Sinelli, N.; Spinardi, A.; Di Egidio, V.; Mignani, I.; Casiraghia, E. Evaluation of quality and nutraceutical content of blueberries (Vaccinium corymbosum L.) by near and mid-infrared spectroscopy. Postharvest Biol. Technol. 2008, 50, 31-36. otwiera się w nowej karcie
- Kanakis, C. D.; Tarantilis, P. A.; Polissiou, M. G.; Diamantoglou, S.; Tajmir-Riahi, H. A. Antioxidant flavonoids bind human serum albumin. J. Mol. Struct. 2006, 798, 69-74. otwiera się w nowej karcie
- Ozyurek, M.; Guclu, K.; Bektasoglu, B.; Apak, R. Spectrophoto- metric determination of ascorbic acid by the modified CUPRAC method with extractive separation of flavonoids-La(III) complexes. Anal. Chim. Acta 2007, 588, 88-95.
- Falleh, H.; Ksouri, R.; Chaieb, K.; Karray-Bouraoui, N.; Trabelsi, N.; Boulaaba, M.; Abdelly, C. Phenolic composition of Cynara cardunculus L. organs, and their biological activities. C. R. Biol. 2008, 331, 372-379. otwiera się w nowej karcie
- Zadernowski, R.; Naczk, M.; Czaplicki, S.; Rubinskiene, M.; Szalkiewicz, M. Composition of phenolic acids in sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berries. J. Am. Oil Chem. Soc. 2005, 82, 175-179. otwiera się w nowej karcie
- Arimboor, R.; Kumar, K. S.; Arumughan, C. Simultaneous estima- tion of phenolic acids in sea buckthorn (Hippopha :: e rhamnoides) using RP-HPLC with DAD. J. Pharm. Biomed. Anal. 2008, 47, 31-38. otwiera się w nowej karcie
- Wood, R.; Lee, T. High-performance liquid chromatography of fatty acids: quantitative analysis of saturated, monoenoic, polyenoic and geometrical isomers. J. Chromatogr. 1983, 254, 237-246. otwiera się w nowej karcie
- Miyatani, Sh.; Yamamoto, K.; Nakayama, T.; Kinoshita, A.; Shibahara, A. Occurrence of cis-vaccenic acid in root vegetables. Nippon Shokuhin Kagaku Gakkaishi 2002, 8, 184-188.
- Indrayan, A. K.; Sharma, S.; Durgapal, D.; Kumar, N.; Kumar, M. Determination of nutritive value and analysis of mineral elements for some medicinally valued plants from Uttaranchal. Curr. Sci. 2005, 89, 1252-1255.
- Ogle, B. M.; Dao, H. T. A.; Mulokozi, G.; Hambraeus, L. Micro- nutrient composition and nutritional importance of gathered vege- tables in Vietnam. Int. J. Food Sci. Nutr. 2001, 52, 485-499. otwiera się w nowej karcie
- Samee, W.; Vorarat, S. Simultaneous determination of gallic acid, catechin, rutin, ellagic acid and quercetin in flower extracts of Michelia alba, Caesalpinia pulcherrima and Nelumbo nucifera by HPLC. Thai Pharm. Health Sci. J. 2007, 2, 131-137.
- Lim, S. S.; Jung, Y. J.; Hyun, S. K.; Lee, Y. S.; Choi, J. S. Rat lens aldose reductase inhibitory constituents of Nelumbo nucifera sta- mens. Phytother. Res 2006, 20, 825-830. otwiera się w nowej karcie
- Gorinstein, S.; Jastrzebski, Z.; Leontowicz, H.; Leontowicz, M.; Namiesnik, J.; Najman, K.; Park, Y.-S.; Heo, B.-G.; Cho, J.-Y.; Bae, J.-H. Comparative control of the bioactivity of some frequently consumed vegetables subjected to different processing conditions. Food Control 2009, 20, 407-413. otwiera się w nowej karcie
- Prakash, D.; Singh, B. N.; Upadhyay, G. Antioxidant and free radical scavenging activities of phenols from onion (Allium cepa). Food Chem. 2007, 102, 1389-1393. otwiera się w nowej karcie
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 114 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Bioactive compounds and the antioxidant capacity in new kiwi fruit cultivars
- Y. Park,
- J. Namieśnik,
- K. Vearasilp
- + 6 autorów
Chemical Characteristics and Thermal Oxidative Stability of Novel Cold-Pressed Oil Blends: GC, LF NMR, and DSC Studies
- W. Cichocki,
- D. Kmiecik,
- H. M. Baranowska
- + 3 autorów
Maternal smoking Modulates Fatty Acid Profile of Breast Milk
- A. Szlagatys-Sidorkiewicz,
- D. Martysiak-Żurowska,
- G. Krzykowski
- + 2 autorów
The termostability, bioactive compounds and antioxidant activity of some vegetables subjected to different durations of boiling: investigation in vitro.
- M. Hee Im,
- Y. Park,
- H. Leontowicz
- + 6 autorów