Rozróznianie substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe za pomocą oscylatorów z membraną ciekłą.Recognition of substances responsible for taste by using liquid membrane oscillators. - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Rozróznianie substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe za pomocą oscylatorów z membraną ciekłą.Recognition of substances responsible for taste by using liquid membrane oscillators.

Abstrakt

Otrzymano krzywe oscylacyjne oscylatorów z membraną ciekłą zawierających anionowy (oleinian sodu) lub kationowy (chlorek brnzylodimetylotetradecyloamoniowy) surfaktant i substancje należące do czterech podstawowych klas samaku (słony, słodki, kwaśny i gorzki). Dla każdego przypadku zrekonstuowano portrety fazowe metodą opóźnienia czasowego. Stwierdzono, iż oscylatory z kationowym surfaktantem wydają sie byż korzystniejsze do rozróżniania tych substancji należących do róznych klas samku.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja monograficzna
Typ:
rozdział w książce - monografii autorskiej /podręczniku o zasięgu krajowym
Język:
polski
Rok wydania:
2004
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 103 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi