The content of high-intensity sweeteners in different categories of foods available on the Polish market
Abstrakt
The objective of this study was to measure the concentrations of nine high-intensity sweeteners (acesulfame-K, aspartame, alitame, cyclamate, dulcin, neohesperidin DC, neotame, saccharin and sucralose) in different categories of food available on the Polish market. Over 170 samples of different brands of beverages, yoghurts, fruit preparations, vegetable preserves and fish products were analysed using an analytical procedure based on SPE and LC/MS. The results indicated that foodstuffs under the study generally comply with European Union legislation in terms of sweetener content. However, a few cases of food product mislabelling were detected, i.e. the use of cyclamate for non-approved applications.
Cytowania
-
1 7
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 9
Scopus
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
Food Additives and Contaminants Part A-Chemistry Analysis Control Exposure& Risk Assessment
nr 29,
strony 1391 - 1401,
ISSN: 1944-0049 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2012
- Opis bibliograficzny:
- Zygler A., Wasik A., Kot-Wasik A., Namieśnik J.: The content of high-intensity sweeteners in different categories of foods available on the Polish market// Food Additives and Contaminants Part A-Chemistry Analysis Control Exposure& Risk Assessment. -Vol. 29, nr. iss. 9 (2012), s.1391-1401
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1080/19440049.2012.699475
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 122 razy