Abstrakt
Molecular dynamics was employed to explain the preference for the cubic structure in newly formed crystals of ice. The results showed that in supercooled liquid water the molecules connected by hydrogen bonds are more likely to adopt relative orientations similar to the ones characteristic for cubic ice. The observed preference for certain relative orientations of molecules in the hydrogen-bonded pairs results in the higher probability of the formation of ice with the cubic structure. On that basis, it was concluded that the main reason for the increased probability of the formation of cubic ice in solidifying water is the distinctive structure of liquid water.
Cytowania
-
7
CrossRef
-
0
Web of Science
-
7
Scopus
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- Copyright (the Owner Societies 2019)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
PHYSICAL CHEMISTRY CHEMICAL PHYSICS
nr 21,
strony 18043 - 18047,
ISSN: 1463-9076 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2019
- Opis bibliograficzny:
- Grabowska J.: Why is the cubic structure preferred in newly formed ice?// PHYSICAL CHEMISTRY CHEMICAL PHYSICS. -Vol. 21, iss. 33 (2019), s.18043-18047
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1039/c9cp03705e
- Źródła finansowania:
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 167 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Freeze-Up Ice Jam Formation in the River Bend, a Case Study on the Inner Mongolia Reach of Yellow River
- S. Zhao,
- W. Wang,
- X. Shi
- + 7 autorów