Abstrakt
Lotne kwasy tłuszczowe (LKT) odgrywają kluczową rolę w biologicznym oczyszczaniu ścieków. Występują one także w osadzie ściekowych, w odciekach na składowiskach odpadów. Są odpowiedzialne za tworzenie się odorów podczas hodowli trzody chlewnej. Powstają również w wielu procesach naturalnych. Ważną rolę w monitorowaniu LKT, co jest bardzo istotne, odgrywa chromatografia gazowa, która pozwala je oznaczać w postaci wolnej oraz po przeprowadzeniu w pochodne. Najczęściej przed analizą za pomocą GC, LKT należy wyizolować z próbek środowiskowych i wzbogacić.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 4 - 8,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2006
- Opis bibliograficzny:
- Zaborowska A., Światłowska J., Zygmunt B.: Występowanie i oznaczanie lotnych kwasów tłuszczowych w próbkach środowiskowych// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 4 (2006), s.4-8
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 490 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Występowanie i oznaczanie lotnych kwasów tłuszczowych w żywności
- J. Światłowska,
- A. Zaborowska,
- B. Zygmunt