Ocena możliwości wykorzystania produktów pszczelich oraz bakteriocyn syntetyzowanych przez mikroflorę tych produktów jako alternatywę lub uzupełnienie klasycznej antybiotykoterapii - Projekt - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Ocena możliwości wykorzystania produktów pszczelich oraz bakteriocyn syntetyzowanych przez mikroflorę tych produktów jako alternatywę lub uzupełnienie klasycznej antybiotykoterapii

Bakterie z rodzaju staphylococcus należą do najważniejszych patogenów zwierząt i człowieka. Jest to także grupa bakterii, która niezwykle szybko nabywa mechanizmy oporności na stosowane aktualnie antybiotyki. W związku z tym istnieje pilna potrzeba poszukiwania nowych, nieantybiotykowych substancji o aktywności przeciwgronkowcowej. W ciągu ostatnich kilku lat, w literaturze światowej obserwuje się ponowny wzrost zainteresowania aktywnością przeciwdrobnoustrojową produktów i substancji pochodzenia naturalnego. W przypadku aktywności przeciwgronkowcowej obiecujące właściwości wykazują produkty pszczele: miód, pyłek, pierzga, mleczko pszczele i przede wszystkim propolis. Aktywność pierzgi jest przede wszystkim konsekwencją obecności w tym produkcie metabolitów bakterii fermentacji mlekowej (LAB – Lactic Acid Bacteria) – kwasu mlekowego oraz peptydów o aktywności bakteriostatycznej i/lub bakteriobójczej - bakteriocyn. Celem powyższego projektu jest: 1) wykonanie kompleksowych badań aktywności przeciwbakteryjnej, głównie przeciwgronkowcowej, produktów pszczelich: miodu, pyłku, mleczka pszczelego, pierzgi oraz propolisu; 2) wykonanie badań przesiewowych dotyczących izolacji z pierzgi a także miodu szczepów bakterii fermentacji mlekowej zdolnych produkujących peptydy o aktywności przeciwgronkowcowej; 3) opracowanie metod oczyszczania bakteriocyn o najbardziej obiecujących właściwościach; 4) sprawdzenie synergistycznego działania produktów oraz bakteriocyn z antybiotykami; 5) sprawdzenie aktywności bakteriocyn i wybranych produktów, w stosunku do bakterii rosnących w formie biofilmu; 6) ustalenie sekwencji aminokwasowej i próby ustalenia struktury chemicznej najciekawszych bakteriocyn; 7) ustalenie sekwencji genów kodujących bakteriocyny.

Informacje szczegółowe

Akronim projektu:
SONATA BIS 5
Finansowanie projektu:
SONATA_BIS
Porozumienie:
UMO-2015/18/E/NZ6/00700 UMO-2015/18/E/NZ6/00700 z dnia 2016-04-21
Okres realizacji:
2016-04-21 - 2021-04-20
Kierownik projektu:
dr hab. inż. Piotr Szweda
Realizowany w:
Katedra Technologii Leków i Biochemii
Wartość projektu:
1 572 520.00 PLN
Typ zgłoszenia:
Krajowy Program Badawczy
Pochodzenie:
Projekt krajowy
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

Filtry

wszystkich: 1

  • Kategoria

  • Rok

Katalog Projektów

2019

  • The Anti-Staphylococcal Potential of Ethanolic Polish Propolis Extracts
    Publikacja

    - MOLECULES - 2019

    Abstract: The principal objective of this study was to determine the anti-staphylococcal potential of ethanol extracts of propolis (EEPs). A total of 20 samples of propolis collected from apiaries located in different regions of Poland were used in the study. The two-fold broth microdilution method revealed some important differences in the antimicrobial activity of investigated EEPs. Up to the concentration of 4096 µg/mL no activity...

    Pełny tekst w serwisie zewnętrznym

wyświetlono 56 razy