Direct determination of cadaverine in the volatile fraction of aerobically stored chicken breast samples
Abstrakt
To supplement the currently used methods for poultry meat shelf life assessment, it might be necessary to develop a technique for rapid headspace analysis of volatiles with no prior sample preparation step. Biogenic amines, in particular cadaverine, are considered meat spoilage indicators. Described in this article are the results of a preliminary investigation of the applicability of proton transfer reaction mass spectrometry in the determination of cadaverine concentration in the volatile fraction of poultry meat samples stored in aerobic conditions. Dispersive liquid–liquid microextraction–gas chromatography–mass spectrometry and determination of total viable bacteria were used as reference methods. It was determined that there is a good correlation (Pearson correlation of 0.96) between the concentration of cadaverine in the headspace of chicken meat samples stored over a period of 5 days and the total viable bacteria count. Based on the results, it can be concluded that the changes of cadaverine concentration in the meat samples’ volatile fraction can be successfully monitored with a short time of a single analysis and with no sample preparation.
Cytowania
-
1
CrossRef
-
0
Web of Science
-
3
Scopus
Autorzy (7)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
MONATSHEFTE FUR CHEMIE
nr 149,
strony 1521 - 1525,
ISSN: 0026-9247 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2018
- Opis bibliograficzny:
- Wojnowski W., Płotka-Wasylka J., Kalinowska K., Majchrzak T., Dymerski T., Szweda P., Namieśnik J.: Direct determination of cadaverine in the volatile fraction of aerobically stored chicken breast samples// MONATSHEFTE FUR CHEMIE. -Vol. 149, nr. 9 (2018), s.1521-1525
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1007/s00706-018-2218-7
- Bibliografia: test
-
- El Barbri N, Llobet E, El Bari N, Correig X, Bouchikhi B (2008) Sensors 8:142 otwiera się w nowej karcie
- Wojnowski W, Majchrzak T, Dymerski T, Gębicki J, Namieśnik J (2017) Meat Sci 131:119 otwiera się w nowej karcie
- Sayem N, Daher E, Simard RE (1985) J Food Prot 48:54
- Yang D, Lu A, Ren D, Wang J (2017) Infrared Phys Technol 86:23 otwiera się w nowej karcie
- Silva CM, Glória MBA (2002) Food Chem 78:241 otwiera się w nowej karcie
- Li M, Tian L, Zhao G, Zhang Q, Gao X, Huang X, Sun L (2014) Meat Sci 96:843 otwiera się w nowej karcie
- Balamatsia CC, Paleologos EK, Kontominas MG, Savvaidis IN (2006) Antonie Van Leeuwenhoek 89:9 otwiera się w nowej karcie
- Rokka M, Eerola S, Smolander M, Alakomi H-L, Ahvenainen R (2004) Food Control 15:601 otwiera się w nowej karcie
- Kumudavally KV, Shobha A, Vasundhara TS, Radhakrishna K (2001) Meat Sci 59:411 otwiera się w nowej karcie
- Jordan A, Haidacher S, Hanel G, Hartungen E, Märk L, See- hauser H, Schottkowsky R, Sulzer P, Märk TD (2009) Int J Mass Spectrom 286:122 otwiera się w nowej karcie
- Mayr D, Margesin R, Schinner F, Märk TD (2003) Int J Mass Spectrom 223:229 otwiera się w nowej karcie
- Jimenez SM, Salsi MS, Tiburzi MC, Rafaghelli RC, Tessi MA, Coutaz VR (1997) J Appl Microbiol 83:613 otwiera się w nowej karcie
- Halász A, Baráth Á , Simon-Sarkadi L, Holzapfel W (1994) Trends Food Sci Technol 5:42 otwiera się w nowej karcie
- Wojnowski W, Majchrzak T, Dymerski T, Gębicki J, Namieśnik J (2017) Monatsh Chem 148:1631 15. International Organization for Standardization (2013) ISO Stan- dard 4833-2:2013 Microbiology of the food chain-horizontal method for the enumeration of microorganisms-Part 2: Colony count at 30 degrees C by the surface plating technique. https:// www.iso.org/standard/59509.html otwiera się w nowej karcie
- Wojnowski W, Majchrzak T, Dymerski T, Gębicki J, Namieśnik J (2017) J AOAC Int 100:1599 otwiera się w nowej karcie
- Direct determination of cadaverine in the volatile fraction of aerobically stored chicken… otwiera się w nowej karcie
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 100 razy