Direct determination of cadaverine in the volatile fraction of aerobically stored chicken breast samples - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Direct determination of cadaverine in the volatile fraction of aerobically stored chicken breast samples

Abstrakt

To supplement the currently used methods for poultry meat shelf life assessment, it might be necessary to develop a technique for rapid headspace analysis of volatiles with no prior sample preparation step. Biogenic amines, in particular cadaverine, are considered meat spoilage indicators. Described in this article are the results of a preliminary investigation of the applicability of proton transfer reaction mass spectrometry in the determination of cadaverine concentration in the volatile fraction of poultry meat samples stored in aerobic conditions. Dispersive liquid–liquid microextraction–gas chromatography–mass spectrometry and determination of total viable bacteria were used as reference methods. It was determined that there is a good correlation (Pearson correlation of 0.96) between the concentration of cadaverine in the headspace of chicken meat samples stored over a period of 5 days and the total viable bacteria count. Based on the results, it can be concluded that the changes of cadaverine concentration in the meat samples’ volatile fraction can be successfully monitored with a short time of a single analysis and with no sample preparation.

Cytowania

  • 1

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 3

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 20 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
MONATSHEFTE FUR CHEMIE nr 149, strony 1521 - 1525,
ISSN: 0026-9247
Język:
angielski
Rok wydania:
2018
Opis bibliograficzny:
Wojnowski W., Płotka-Wasylka J., Kalinowska K., Majchrzak T., Dymerski T., Szweda P., Namieśnik J.: Direct determination of cadaverine in the volatile fraction of aerobically stored chicken breast samples// MONATSHEFTE FUR CHEMIE. -Vol. 149, nr. 9 (2018), s.1521-1525
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1007/s00706-018-2218-7
Bibliografia: test
  1. El Barbri N, Llobet E, El Bari N, Correig X, Bouchikhi B (2008) Sensors 8:142 otwiera się w nowej karcie
  2. Wojnowski W, Majchrzak T, Dymerski T, Gębicki J, Namieśnik J (2017) Meat Sci 131:119 otwiera się w nowej karcie
  3. Sayem N, Daher E, Simard RE (1985) J Food Prot 48:54
  4. Yang D, Lu A, Ren D, Wang J (2017) Infrared Phys Technol 86:23 otwiera się w nowej karcie
  5. Silva CM, Glória MBA (2002) Food Chem 78:241 otwiera się w nowej karcie
  6. Li M, Tian L, Zhao G, Zhang Q, Gao X, Huang X, Sun L (2014) Meat Sci 96:843 otwiera się w nowej karcie
  7. Balamatsia CC, Paleologos EK, Kontominas MG, Savvaidis IN (2006) Antonie Van Leeuwenhoek 89:9 otwiera się w nowej karcie
  8. Rokka M, Eerola S, Smolander M, Alakomi H-L, Ahvenainen R (2004) Food Control 15:601 otwiera się w nowej karcie
  9. Kumudavally KV, Shobha A, Vasundhara TS, Radhakrishna K (2001) Meat Sci 59:411 otwiera się w nowej karcie
  10. Jordan A, Haidacher S, Hanel G, Hartungen E, Märk L, See- hauser H, Schottkowsky R, Sulzer P, Märk TD (2009) Int J Mass Spectrom 286:122 otwiera się w nowej karcie
  11. Mayr D, Margesin R, Schinner F, Märk TD (2003) Int J Mass Spectrom 223:229 otwiera się w nowej karcie
  12. Jimenez SM, Salsi MS, Tiburzi MC, Rafaghelli RC, Tessi MA, Coutaz VR (1997) J Appl Microbiol 83:613 otwiera się w nowej karcie
  13. Halász A, Baráth Á , Simon-Sarkadi L, Holzapfel W (1994) Trends Food Sci Technol 5:42 otwiera się w nowej karcie
  14. Wojnowski W, Majchrzak T, Dymerski T, Gębicki J, Namieśnik J (2017) Monatsh Chem 148:1631 15. International Organization for Standardization (2013) ISO Stan- dard 4833-2:2013 Microbiology of the food chain-horizontal method for the enumeration of microorganisms-Part 2: Colony count at 30 degrees C by the surface plating technique. https:// www.iso.org/standard/59509.html otwiera się w nowej karcie
  15. Wojnowski W, Majchrzak T, Dymerski T, Gębicki J, Namieśnik J (2017) J AOAC Int 100:1599 otwiera się w nowej karcie
  16. Direct determination of cadaverine in the volatile fraction of aerobically stored chicken… otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 100 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi