Abstrakt
Interactions between a solvent and their co-solute molecules in solutions of peptides are crucial for their stability and structure. The K-peptide is a synthetic fragment of a larger hen egg white lysozyme protein that is believed to be able to aggregate into amyloid structures. In this study, a complex experimental and theoretical approach is applied to study systems comprising the peptide, water, and two co-solutes: trimethylamide N-oxide (TMAO) or dimethyl sulfoxide (DMSO). Information about their interactions in solutions and on the stability of the K-peptide was obtained by FTIR spectroscopy and differential scanning microcalorimetry. The IR spectra of various osmolyte–water–model-peptide complexes were simulated with the DFT method (B3LYP/6-311++G(d,p)). The FTIR results indicate that both solutes are neutral for the K-peptide in solution. Both co-solutes affect the peptide to different degrees, as seen in the shape of its amide I band, and have different influences on its thermal stability. DFT calculations helped simplify the experimental data for easier interpretation.
Cytowania
-
5
CrossRef
-
0
Web of Science
-
5
Scopus
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.3390/ijms23031872
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Opublikowano w:
-
INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES
nr 23,
ISSN: 1661-6596 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2022
- Opis bibliograficzny:
- Godlewska J., Cieśla B., Wawer J., Bruździak P.: DMSO and TMAO—Differences in Interactions in Aqueous Solutions of the K-Peptide// INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES -Vol. 23,iss. 3 (2022), s.1872-
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.3390/ijms23031872
- Źródła finansowania:
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 242 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Albumin–Hyaluronan Interactions: Influence of Ionic Composition Probed by Molecular Dynamics
- P. Bełdowski,
- M. Przybyłek,
- P. Raczyński
- + 6 autorów