Abstrakt
Zbadano wpływ octanu sodu na produkcję kwasu cytrynowego z glukozy w hodowli wgłębnej przez nie utylizującego octanu mutanta (oct-) Yarrowia lipolytica A-101.1.31. Octan będący ko-substratem glukozy w pożywce zwiększał produktywność i plon kwasu cytrynowego w ciągu pierwszych 24 godzin procesu. Największy pozytywny wpływ na biosyntezę kwasu cytrynowego przez Y. lipolytica A-101.1.31 miał dodatek 2g/L octanu sodu (przy zbadanych dawkach na poziomie wynoszącym: 1, 2, 8, 16, 20 g/L). W przyszłości należałoby rozważyć ciągły dodatek octanu sodu, ze względu na zwiększenie wydajności procesu i jego metabolizowanie w trakcie procesu.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach dostępnych w wersji elektronicznej [także online]
- Opublikowano w:
-
ELECTRONIC JOURNAL OF POLISH AGRICULTURAL UNIVERSTIES
nr 10,
ISSN: 1505-0297 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2007
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 116 razy