Abstrakt
Uciążliwość odorowa jest rozległym problemem związanym zarówno z tematyką ochrony środowiska jak i zdrowia ludzkiego. Znaczną część źródeł emisji odorów do powietrza stanowi sektor spożywczy. Jednym ze źródeł jest szeroko pojęte przetwórstwo olejowe, na które składa się proces produkcji przemysłowej oraz domowe przetwarzanie. W niniejszym artykule omówione zostały poszczególne procesy produkcji olejów roślinnych ze szczególnym uwzględnieniem związków lotnych odpowiadających za wytwarzanie przykrego zapachu emitowanego do powietrza zewnętrznego z zakładu produkcyjnego. Przedstawiony został także aspekt zanieczyszczenia powietrza wewnętrznego związkami lotnymi powodującymi nieprzyjemny zapach, powstałymi podczas procesu utleniania olejów w trakcie np, przetwarzania termicznego.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Tytuł wydania:
- Jakość powietrza - wpływ na środowisko strony 85 - 91
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2013
- Opis bibliograficzny:
- Marcinkowska R.: Emisja odorów w procesie produkcji oraz przetwórstwa olejów roślinnych// Jakość powietrza - wpływ na środowisko/ ed. red. W. Wardencki Gdańsk: Politechnika Gdańska, 2013, s.85-91
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 147 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Mercury emission to the atmosphere from anthropogenic sources in Europe in 2000 and their scenarios until 2020
- E. G. Pacyna,
- J. Pacyna,
- J. Fudala
- + 3 autorów