Fibrillar aggregates in powdered milk - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Fibrillar aggregates in powdered milk

Abstrakt

This research paper addresses the hypothesis that powdered milk may contain amyloid fibrils. Amyloids are fibrillar aggregates of proteins. Up to this time, research on the presence of amyloids in food products are scarce. To check the hypothesis we performed thioflavin T fluorescence assay, X-ray powder diffraction, atomic force microscopy and fluorescence microscopy imaging. Our preliminary results show that commercially available milks contain fibrils that have features characteristic to amyloids. The obtained results can be interpreted in two opposite ways. The presence of amyloids could be considered as a hazard due to the fact that food products may induce amyloid related diseases. On the other hand, the presence of amyloids in traditionally consumed foodstuffs could serve as proof that fibrils of food proteins do not pose a threat for consumers.

Cytowania

  • 1

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
JOURNAL OF DAIRY RESEARCH nr 90, strony 70 - 74,
ISSN: 0022-0299
Język:
angielski
Rok wydania:
2023
Opis bibliograficzny:
Wawer J., Andrukajtis M., Karczewski J., Zielińska-Jurek A., Piątek R.: Fibrillar aggregates in powdered milk// JOURNAL OF DAIRY RESEARCH -Vol. 90,iss. 1 (2023), s.70-74
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1017/s002202992300002x
Źródła finansowania:
  • Publikacja bezkosztowa
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 107 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi