Abstrakt
This research paper addresses the hypothesis that powdered milk may contain amyloid fibrils. Amyloids are fibrillar aggregates of proteins. Up to this time, research on the presence of amyloids in food products are scarce. To check the hypothesis we performed thioflavin T fluorescence assay, X-ray powder diffraction, atomic force microscopy and fluorescence microscopy imaging. Our preliminary results show that commercially available milks contain fibrils that have features characteristic to amyloids. The obtained results can be interpreted in two opposite ways. The presence of amyloids could be considered as a hazard due to the fact that food products may induce amyloid related diseases. On the other hand, the presence of amyloids in traditionally consumed foodstuffs could serve as proof that fibrils of food proteins do not pose a threat for consumers.
Cytowania
-
1
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1
Scopus
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF DAIRY RESEARCH
nr 90,
strony 70 - 74,
ISSN: 0022-0299 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2023
- Opis bibliograficzny:
- Wawer J., Andrukajtis M., Karczewski J., Zielińska-Jurek A., Piątek R.: Fibrillar aggregates in powdered milk// JOURNAL OF DAIRY RESEARCH -Vol. 90,iss. 1 (2023), s.70-74
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1017/s002202992300002x
- Źródła finansowania:
-
- Publikacja bezkosztowa
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 103 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Effect of microwave and convection heating on selected nutrients of human milk
- D. Martysiak-Żurowska,
- E. Malinowska-Pańczyk,
- M. Orzołek
- + 2 autorów