Influence of geosmin, dimethyl trisulfide, 2- and 3-methylbutan-1-ol on raw spirits quality - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Influence of geosmin, dimethyl trisulfide, 2- and 3-methylbutan-1-ol on raw spirits quality

Abstrakt

Jakość napojów alkoholowych jest bardzo istotna dla konsumentów. Destylarnie, chcąc wytwarzać wysokiej jakości trunki, muszą określić, które składniki są odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach pogarszając jakość otrzymywanych alkoholi. Głównym celem przeprowadzonych badań było określenie profili zapachowych próbek destylatów rolniczych różniących się jakością organoleptyczną oraz wskazanie tych składników, których obecność może być przyczyną złej jakości napojów alkoholowych. W badaniach zastosowano dwie techniki chromatografii gazowej: z detekcją olfaktometryczną oraz z detekcją mas. Badania wykazały obecność około 40 różnych zapachów. Trzy zapachy: ziemisty - pleśni, wilgotnej piwnicy; warzywny - gotowanej kapusty, cebuli oraz stęchły - serowy zostały zidentyfikowane jako: geosmina, trisulfid dimetylu oraz 2- i 3-metylobutan-1-ol. W przypadku tych zapachów występowała zależność pomiędzy jakością próbki a ilością tych związków. Wraz ze wzrostem ich stężenia można było zaobserwować spadek jakości organoleptycznej destylatu rolniczego.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Nauka Przyroda Technologie nr T. 3, strony 1 - 11,
ISSN: 1897-7820
Język:
angielski
Rok wydania:
2009
Opis bibliograficzny:
Biernacka P., Plutowska B., Wardencki W.: Influence of geosmin, dimethyl trisulfide, 2- and 3-methylbutan-1-ol on raw spirits quality// Nauka Przyroda Technologie. -Vol. T. 3., nr. z. 4 (2009), s.1-11
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 66 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi