Abstrakt
Jakość napojów alkoholowych jest bardzo istotna dla konsumentów. Destylarnie, chcąc wytwarzać wysokiej jakości trunki, muszą określić, które składniki są odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach pogarszając jakość otrzymywanych alkoholi. Głównym celem przeprowadzonych badań było określenie profili zapachowych próbek destylatów rolniczych różniących się jakością organoleptyczną oraz wskazanie tych składników, których obecność może być przyczyną złej jakości napojów alkoholowych. W badaniach zastosowano dwie techniki chromatografii gazowej: z detekcją olfaktometryczną oraz z detekcją mas. Badania wykazały obecność około 40 różnych zapachów. Trzy zapachy: ziemisty - pleśni, wilgotnej piwnicy; warzywny - gotowanej kapusty, cebuli oraz stęchły - serowy zostały zidentyfikowane jako: geosmina, trisulfid dimetylu oraz 2- i 3-metylobutan-1-ol. W przypadku tych zapachów występowała zależność pomiędzy jakością próbki a ilością tych związków. Wraz ze wzrostem ich stężenia można było zaobserwować spadek jakości organoleptycznej destylatu rolniczego.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Nauka Przyroda Technologie
nr T. 3,
strony 1 - 11,
ISSN: 1897-7820 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Biernacka P., Plutowska B., Wardencki W.: Influence of geosmin, dimethyl trisulfide, 2- and 3-methylbutan-1-ol on raw spirits quality// Nauka Przyroda Technologie. -Vol. T. 3., nr. z. 4 (2009), s.1-11
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 104 razy