Oczyszczanie strumieni poprodukcyjnych z procesów przetwórczych mleka - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Oczyszczanie strumieni poprodukcyjnych z procesów przetwórczych mleka

Abstrakt

Zaproponowano zastosowanie substancji powierzchniowo czynnych w celu poprawy efektywności usuwania białek z serwatki metodą separacji pianowej. Stwierdzono, że zastosowanie surfaktantów anionowych powoduje podwyższenie końcowego stopnia wyflotowania w porównaniu do flotacji z roztworów białek oraz opóźnienie początku flotacji białka w stosunku do początku flotacji substancji powierzchniowo czynnej.

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 15 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna strony 52 - 53,
ISSN: 0368-0827
Język:
polski
Rok wydania:
2011
Opis bibliograficzny:
Kawalec-Pietrenko B., Kucharska K., Hołowacz I.: Oczyszczanie strumieni poprodukcyjnych z procesów przetwórczych mleka// Inżynieria i Aparatura Chemiczna. -., nr. nr 5 (2011), s.52-53
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 116 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi