Thermostable beta-glucosidase with a broad substrate specifity suitable for processing of lactose-containing products.
Abstrakt
Hipertermofilny archeon Sulfolobus shibatae wytwarza termostabilną beta glukozydazę przydatną do hydrolizy laktozy w mleku i serwatce przejawiającą największą aktywność w 85 stC przy pH 5,5. Aktywność ekstraktu bezkomórkowego Sulfolobus shibatae wynosi 0.29 U/mg białka i może być 17-krotnie zwiększona poprzez frakcjonowanie siarczanem amonu, chromatografię jonowymienną i filtrację żelową. Badany enzym ma dużą termostabilność i po 5 godz. inkubacji przy pH 5.5 zachowuje 67 % początkowej aktywności. Silnym inhibitorem enzymu są sole rtęci i cynku.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2004
- Opis bibliograficzny:
- Wołosowska S., Synowiecki J.: Thermostable beta-glucosidase with a broad substrate specifity suitable for processing of lactose-containing products.// . -., (2004),
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 104 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Charakterystyka preparatów beta- galaktozydazy z Sulfolobus shibatae.
- S. Wołosowska,
- J. Synowiecki
2003