Thermostable beta-glucosidase with a broad substrate specifity suitable for processing of lactose-containing products. - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Thermostable beta-glucosidase with a broad substrate specifity suitable for processing of lactose-containing products.

Abstrakt

Hipertermofilny archeon Sulfolobus shibatae wytwarza termostabilną beta glukozydazę przydatną do hydrolizy laktozy w mleku i serwatce przejawiającą największą aktywność w 85 stC przy pH 5,5. Aktywność ekstraktu bezkomórkowego Sulfolobus shibatae wynosi 0.29 U/mg białka i może być 17-krotnie zwiększona poprzez frakcjonowanie siarczanem amonu, chromatografię jonowymienną i filtrację żelową. Badany enzym ma dużą termostabilność i po 5 godz. inkubacji przy pH 5.5 zachowuje 67 % początkowej aktywności. Silnym inhibitorem enzymu są sole rtęci i cynku.

Autorzy (2)

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Język:
angielski
Rok wydania:
2004
Opis bibliograficzny:
Wołosowska S., Synowiecki J.: Thermostable beta-glucosidase with a broad substrate specifity suitable for processing of lactose-containing products.// . -., (2004),
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 104 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi