Wpływ dodatku kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Wpływ dodatku kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych

Abstrakt

Kwasy nukleinowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem pod względem zastosowania ich w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz żywnościowym. Określono wpływ dodatku długo- i krótkołańcuchowych kwasów nukleinowych na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych. Badania wykazały występowanie specyficznych interakcji pomiędzy żelatyną a kwasami nukleinowymi oraz pozwoliły na ocenę wpływu tych oddziaływań na twardość, kohezyjność, gumowatość oraz lepkość żeli.

Cytowania

  • 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 0

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 166 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Copyright (2019 SIGMA-NOT)

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
Przemysł Chemiczny nr 98, strony 1224 - 1229,
ISSN: 0033-2496
Język:
polski
Rok wydania:
2019
Opis bibliograficzny:
Głazowska J., Tylingo R., Bartoszek-Pączkowska A.: Wpływ dodatku kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych// PRZEMYSL CHEMICZNY -Vol. 98,nr. 8 (2019), s.1224-1229
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.15199/62.2019.8.3
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 281 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi