Abstrakt
Kwasy nukleinowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem pod względem zastosowania ich w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz żywnościowym. Określono wpływ dodatku długo- i krótkołańcuchowych kwasów nukleinowych na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych. Badania wykazały występowanie specyficznych interakcji pomiędzy żelatyną a kwasami nukleinowymi oraz pozwoliły na ocenę wpływu tych oddziaływań na twardość, kohezyjność, gumowatość oraz lepkość żeli.
Cytowania
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pobierz publikację
pobrano 192 razy
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- Copyright (2019 SIGMA-NOT)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Opublikowano w:
-
Przemysł Chemiczny
nr 98,
strony 1224 - 1229,
ISSN: 0033-2496 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2019
- Opis bibliograficzny:
- Głazowska J., Tylingo R., Bartoszek-Pączkowska A.: Wpływ dodatku kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych// PRZEMYSL CHEMICZNY -Vol. 98,nr. 8 (2019), s.1224-1229
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.15199/62.2019.8.3
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 309 razy