Abstrakt
Zastosowanie nowoczesnego zaworu rozprężnego umożliwia znaczne podniesienie sezonowego współczynnika efektywności urządzenia chłodniczego. Optymalne rozwiązanie polega na takim skomponowaniu pozostałych elementów układu chłodniczego, aby zawór ten mógł współpracować z całością jak najefektywniej. Mowa tu o wyborze wymienników mikrokanałowych zamiast klasycznych płytowych czy lamelowych oraz nowoczesnego typu sprężarki spiralnej. Producent podaje, że instalacja, w której zastosowano zawór typu "Eco Flow" przyczynia się poprzez zmniejszoną energochłonność, do redukcji ilości emitowanego dwutlenku węgla. Jest to skutkiem lepszej współpracy tego zaworu z parownikiem, co przekłada się na zmniejszenie zużycia energii napędowej przez sprężarkę. Mniejszy parownik, który nie ma tendencji do szybkiego szronienia powierzchni, to możliwość produkowania urządzeń o zwartej budowie nie wymagających złożonych a zatem kosztownych układów do jego odszraniania. Oczywiście układ taki jest nieco bardziej skomplikowany, ale możliwa jest jego samoregulacja w wyniku np. zmian parametrów nawiewanego powietrza w taki sposób, aby pracował on z największą sprawnością. Oszczędności wynikające z użycia tego typu zaworów są szczególnie ważne w obszarze urządzeń przeznaczonych do klimatyzacji i ogrzewania np. pomp ciepła.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna
strony 323 - 326,
ISSN: 1231-188X - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2011
- Opis bibliograficzny:
- Andrzejczyk R.: Wpływ optymalnego zasilania parownika na współczynnik COP urządzenia chłodniczego// Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna. -., nr. Nr 6-7 (2011), s.323-326
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 84 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
POTENTIAL APPLICATIONS OF ELECTRONIC NOSE BASED ON ULTRA FAST GAS CHROMATOGRAPHY TO DISTINGUISH ALCOHOLIC BEVERAGES MADE OF GRAIN = POTENCJALNE MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA ELEKTRONICZNEGO NOSA OPARTEGO NA ULTRA SZYBKIEJ CHROMATOGRAFII GAZOWEJ DO ODRÓŻNIANIA NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH POCHODZENIA ZBOŻOWEGO
- P. Wiśniewska,
- M. Śliwińska,
- T. Dymerski
- + 2 autorów