ISSN:
eISSN:
Disciplines
(Field of Science):
- medical biology (Medical and Health Sciences )
- pharmacology and pharmacy (Medical and Health Sciences )
- health sciences (Medical and Health Sciences )
- family studies (Family studies)
- agriculture and horticulture (Agricultural sciences)
- food and nutrition technology (Agricultural sciences)
- animal science and fisheries (Agricultural sciences)
- biotechnology (Natural sciences)
- chemical sciences (Natural sciences)
(Field of Science)
Ministry points: Help
Year | Points | List |
---|---|---|
Year 2024 | 200 | Ministry scored journals list 2024 |
Year | Points | List |
---|---|---|
2024 | 200 | Ministry scored journals list 2024 |
2023 | 200 | Ministry Scored Journals List |
2022 | 200 | Ministry Scored Journals List 2019-2022 |
2021 | 200 | Ministry Scored Journals List 2019-2022 |
2020 | 200 | Ministry Scored Journals List 2019-2022 |
2019 | 200 | Ministry Scored Journals List 2019-2022 |
2018 | 40 | A |
2017 | 40 | A |
2016 | 40 | A |
2015 | 40 | A |
2014 | 40 | A |
2013 | 40 | A |
2012 | 45 | A |
2011 | 45 | A |
2010 | 32 | A |
Model:
Points CiteScore:
Year | Points |
---|---|
Year 2022 | 14.9 |
Year | Points |
---|---|
2022 | 14.9 |
2021 | 13.1 |
2020 | 11.9 |
2019 | 10.7 |
2018 | 9.8 |
2017 | 8.9 |
2016 | 7.8 |
2015 | 7.3 |
2014 | 6.6 |
2013 | 6.3 |
2012 | 6.1 |
2011 | 6 |
Impact Factor:
Sherpa Romeo:
Papers published in journal
Filters
total: 66
Catalog Journals
-
Application of fly-ash in transport infrastructure projects on the basis of The North Bridge in Warsaw
PublicationW artykule przedstawiono różne możliwości stosowania ubocznych produktów spalania w budownictwie komunikacyjnym. Podzielono te możliwości w zależności od właściwości UPS. Duże możliwości stosowania UPS pokazano na przykładzie budowy nasypów przy moście północnym w Warszawie, gdzie UPS były wykorzystane jako:- popiół lotny krzemianowy, do budowy nasypów po wymieszaniu z piaskiem z refulatu- popiół lotny wapniowy, do osuszania gruntów,...
-
A headspace solid-phase microextraction method development and itsapplication in the determination of volatiles in honeys by gas chromatography
PublicationThe first part of the paper presents the detailed optimisation of all steps of the determination procedureof volatiles from Polish honeys by headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) as the sample preparationmethod and gas chromatography/mass spectrometry (GC-MS) as the method of final determination.The methodology of semi-quantative analysis allowed the isolation and identification of volatile fractioncompounds from popular...
-
Determination of pesticide residues in food matrices using the QuEChERSmethodology
PublicationOznaczanie pozostałości pestycydów w próbkach żywności jest ogromnym wyzwaniem głównie z powodu dużych ilości substancji przeszkadzających, które podlegają ekstrakcji razem z analitami i najczęściej wywierają negatywny wpływ na tok analizy. Z drugiej strony, zapewnienie "bezpieczeństwa żywności" wymaga monitorowania w niej pozostałości pestycydów. W artykule przedstawiono nowe podejście do oznaczania pozostałości pestycydów w próbkach...
-
Application of gas chromatography-olfactometry (GC-O) in analysis and quality assessment of alcoholic beverages - a review
PublicationW ostatnich latach prowadzone są intensywne badania nad aktywnością sensoryczną poszczególnych składników zapachów napojów alkoholowych i nad zależnościami pomiędzy zapachem, a składem chemicznym lotnej frakcji tych produktów z wykorzystaniem techniki chromatografii gazowej z detekcją olfaktometryczną (GC-O). GC-O jest techniką wykorzystującą możliwość oceny sensorycznej eluatu z kolumny chromatograficznej, przy czym dla każdego...
-
Influence of mussels (Mytilus galloprovincials) from polluted and non-polluted areas on some atherosclerosis indices in rats fed cholesterol
PublicationBadano wpływ diety z dodatkiem małży z obszarów zanieczyszczonych i obszarów czystych ekologicznie na niektóre objawy arteriosklerozy u szczurów.Na podstawie wyników badań in vitro, małże pochodzące z obszarów zanieczyszczonych charakteryzują sie większą zawartością protein, metali ciężkich oraz przeciwutleniaczy.Badania przeprowadzono na 28 szczurach podzielonych na 4 grupy. Szczury z grupy kontrolnej otrzymywały podstawową diete...
-
Effect of extracting time and temperature on yeild of gelatin from different fish offal
PublicationCelem pracy było określenie optymalnych warunków otrzymywania żelatyny z różnych rodzajów odpadów powstających podczas obróki wstępnej lub przetwarzania surowców rybnych. Wydajność ekstrakcji żelatyny w 45°C z surowych skór łososia i kręgosłupów wynosiła 71-75% oraz 86% ze skór łososia wędzonego. W przypadku skór z marynowanego i solonego śledzia przemianie do żelatyny ulegało w tych warunkach około 100% kolagenu. Optymalny czas...
-
Development of a vortex-assisted switchable-hydrophilicity solvent-based liquid phase microextraction for fast and reliable extraction of Zn (II), Fe (II), Pb (II), and Cd (II) from various baby food products
PublicationThis manuscript describes the development of a novel liquid phase microextraction (LPME) method for the extraction and determination of Zn (II), Fe (II), Pb (II), and Cd (II) in various infant/baby food and supplements products. The method is based on vortex-assisted extraction combined with a switchable-hydrophilicity solvent (SHS) sample preparation. The SHS, which undergoes reversible phase changes triggered by pH change, enables...
-
Simple smartphone-based methods for the determination of bioactive compounds in wine
PublicationA set of simple smartphone-based methods of bioactive compounds determination were developed for wine analysis. Procedures for smartphone-based determination of the total content of phenolic compounds, flavonoids, anthocyanins and biogenic amines, as well as measurement of antioxidant activity were developed and fully validated. The experimental setup is based on smartphone and 3D-printed device, though it is very simple and can...
-
Investigation of use of hydrophilic/hydrophobic NADESs for selective extraction of As(III) and Sb(III) ions in vegetable samples: Air assisted liquid phase microextraction and chemometric optimization
PublicationIn this paper, a green, cost-effective sample preparation method based on air assisted liquid phase microextraction (AA-LPME) was developed for the simultaneous extraction of As(III) and Sb(III) ions from vegetable samples using hydrophilic/hydrophobic natural deep eutectic solvents (NADESs). Central composite design was used for the optimization of extraction factors including NADES volume, extraction cycle, pH, and curcumin concentration....
-
New source of the thermostable alpha-glucosidase suitable for single stepstarch processing
PublicationZbadana wewnątrzkomórkowa termostabilna alfa-glukozydaza z Thermus thermo-philus przejawia największą aktywność w 85 C przy pH 6.2. Aktywność enzymu po 5 h inkubacji w 75 C (pH 6.2) prawie nie ulega zmianie a okres połowicznej inaktywacji w 85 C wynosi 2 h. Właściwości te wskazują na przydatność wymienionego enzymu w jednoetapowej hydrolizie skrobi.
-
Production of trehalose by intramolecular transglucosylation of maltose catalysed by a new enzyme from Thermus thermophilus hb-8
PublicationThermus thermophilus HB-8 jest źródłem syntazy trehalozy katalizującej konwersję maltozy. Aktywność specyficzna wytwarzania trehalozy w reakcji katalizowanej ekstraktem białek komórkowych wymienionej bakterii wynosi 0,1 U/mg białka i frakcjonowanie białek przez wysalanie siarczanem amonu powoduje około 3,5-krotne zwiększenie aktywności specyficznej. Optymalna temperatura konwersji maltozy wynosi 65 st.C i w 85 st.C zostaje zachowane...
-
Isolation of collagen from the skins of Baltic cod (Gadus morhua).
PublicationBezbarwny kolagen wydzielono ze skór dorsza z ok. 90% wydajnością stosując trzykrotną, 24 godzinną ekstrakcję materiału 0.5 M roztworem kwasu cytrynowego, przy stosunku surowiec : rozpuszczalnik = 1 : 4. Stosując 0.5% dodatek niejonowych detergentów do roztworów ekstrahujących białka niekolagenowe ze skór uzyskuje się bezwonne izolaty kolagenu.
-
Aromagrams - aromatic profiles in the appreciation of food quality
PublicationW ostatnich latach obserwuje się coraz powszechniejsze stosowanie analizy instrumentalnej do oceny jakości organoleptycznej produktów spożywczych. Nowe podejście polega na tworzeniu profili zapachowych, swego rodzaju "aromagramów" charakterystycznych dla danego produktu. Do najczęściej stosowanych technik pozwalających na tworzenie i rozpoznawanie "aromagramów" należą techniki chromatograficzne, w szczególności chromatografia gazowa...
-
Isolation and structure elucidation of phenolic compounds from Cyclopiasubternata Vogel (honeybush) intact plant and in vitro cultures
PublicationZ materiału roślinnego i hodowli tkankowych Cyclopia subternata Vogel (miodokrzew) wyizolowano i zidentyfikowano matodami NMR i MS 10 związków. m.in. z grupy flawonów i glikozydów izoflawonów. 6 z nich po raz pierwszy wykryto w tym gatunku roślin.
-
Dietary antioxidants as a source of hydrogen peroxide
PublicationStudies of 54 antioxidants revealed that 27 of them, mainly polyphenols, generated hydrogen peroxide (H2O2) when added to Dulbecco’s modified Eagle’s medium (DMEM), other media used for culture of mammalian and yeast cells and phosphate-buffered saline. The most active antioxidants were: propyl gallate (PG), (−)-epigallocatechin gallate (EGCG) and quercetin (Q). Chelex treatment and iron chelators decreased H2O2 generation suggesting...
-
Synthesis, characterization and application of cross-linked functional terpolymer through epoxy group as sorbent for extraction of cadmium from waters and foods: Multivariate optimization
PublicationThe purpose of this study was to develop a selective sorbent for cadmium ions (Cd(II)) enrichment in orbital shaker assisted solid phase microextraction (OS-SPME) from different aqueous and food samples. A maleic anhydride-styrene-glycidyl methacrylate (MA-St-GMA) terpolymer was synthesized and characterized in detail. Experimental variables of sample preparation step were optimized using a central composite design (CCD). The final...
seen 3600 times