dr hab. inż. Robert Tylingo
Employment
- Associate professor at Department of Chemistry, Technology and Biochemistry of Food
Publications
Filters
total: 56
Catalog Publications
-
Determination of Changes in Viscosity of Hydrogel Depending on Shear Rates
PublicationThe datasets entitled Determination of changes in viscosity of hydrogel depending on shear rate contain the results of viscosity measurements using a Brookfield viscometer, with different kinds of spindles and shear rates. The data allowed the used hydrogel preparations to be characterised and their functional parameters, as substances modifying the rheology of thickeners and determining the effect of shear rate on the viscosity...
-
Odour Perception Using a Sniffing Team at a Municipal Solid Waste Treatment Plant: A Case Study
PublicationThe monitoring of odour intensity, generated by a landfill area, is a difficult activity since it is a multi-source problem with discontinuous odour emissions. A modified sniffing team method is described here and applied to determine the main odour sources in a landfill located in Pomerania, Poland. Four consecutive test sessions were performed during the following months: August, December, April, and June. It was found that the...
-
Factors Affecting the Rheological Properties of Foods
PublicationIn this chapter, engineering aspects concerning real body mechanics and the impact of respective food ingredients on said properties are presented together. Food is a complex matrix and each of macro and micro ingredients plays its role in the formation of rheologic properties, and minor changes in the basic ingredient structure may affect the change of these properties significantly. Basic analytic techniques are presented for...
-
Wpływ dodatku kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych
PublicationKwasy nukleinowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem pod względem zastosowania ich w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz żywnościowym. Określono wpływ dodatku długo- i krótkołańcuchowych kwasów nukleinowych na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych. Badania wykazały występowanie specyficznych interakcji pomiędzy żelatyną a kwasami nukleinowymi oraz pozwoliły na ocenę wpływu tych oddziaływań na twardość, kohezyjność,...
-
Modyfikowanie kolagenu skór dorsza bałtyckiego (Gadus morhua) poprzez tworzenie kompleksów z k-karagenem i sieciowanie a funkcjonalne właściwości błon
PublicationW dostępnej literaturze naukowej brak jest doniesień na temat wpływu polisacharydów pochodzenia roślinnego oraz chemicznej modyfikacji przy użyciu EDC na właściwości funkcjonalne kolagenu skór dorsza bałtyckiego. Celem pracy było zbadanie wpływu k-karagenu na właściwości fizykochemiczne dyspersji błon otrzymanych z kolagenu rybiego oraz przeprowadzenie modyfikacji właściwości fizykochemicznych badanych układów sieciując je przy...
-
Zasady zapewniania bezpieczeństwa żywności
PublicationŻywność jest niezbędnym elementem życia człowieka, a jej spożywanie jest czynnością codzienną i bardzo ważną dla funkcjonowania organizmu. Produkcja i spożycie żywności wywołuje konsekwencje ekonomiczne, społeczne i środowiskowe. Pominięcie aspektów związanych z bezpieczeństwem żywności skutkowałoby występowaniem chorób układu pokarmowego oraz strat ekonomicznych o zasięgu zarówno regionalnym, jak i światowym. Bezpieczeństwo żywności...
-
Kwasy nukleinowe w żywności występowanie i właściwości reologiczne
PublicationW naukach o żywieniu kwasy nukleinowe uznawane były dotychczas za mało istotny składnik żywności. Ich właściwości odżywcze nie są uwzględniane przy formułowaniu zaleceń żywieniowych, mimo że należą do podstawowych składników żywności, zwłaszcza surowej lub nisko przetworzonej. Są one obecne głównie w szybko rosnących komórkach tkanek oraz tych, które zachowały zdolność do wzrostu i regeneracji. W niniejszej pracy przedstawiono...
-
The effect of chemical modifications on rheologicalproperties of collagen from of Baltic cod (Gadus morhua)skin stabilized by interaction with κ-carrageenan.
PublicationZbadano wpływ stężenia aldehydu glutarowego i EDC N-[3-(dimetyloamino)propylo]-N'-etylokarbodiimid na reologiczne właściwości kompleksu k-karagenu z kolagenem wydzielonym ze skór dorsza bałtyckiego (Gadus morhua) 0,5 M roztworem kwasu octowego i wytworzonych z nich błon. Stwierdzono, że dodanie do dyspersji aldehydu glutarowego, którego stężenie zmieniano od 0,05 do 0,2% powodowało natychmiastowy wzrost jej lepkości. Dodatek aldehydu...
-
Wpływ temperatury procesu na przemiany tłuszczu podczas głębokiego smażenia
PublicationBadano wpływ temperatury w zakresie 160 - 190 C na przemiany termooksydatywne tłuszczów smażalniczych. Miarą degradacji tłuszczu była zmiana jego lepkości. Stwierdzono, że wzrost temperatury i czasu smażenia powoduje wzrost lepkości tłuszczu. Szybkość tych zmian była różna dla różnych surowców tłuszczowych. Wyznaczono równania opisujące wzrost lepkości tłuszczów w funkcji czasu dla temperatur: 160, 175 i 190 C.
-
Badanie przemian chemicznych i fizykochemicznych tłuszczów smażalniczych skomponowanych na bazie oleju rzepakowego
PublicationNa bazie oleju rzepakowego przygotowano 6 tłuszczów do smażenia: 3 produkty częściowo uwodornione oraz 3 zawierające dodatki stabilizujące - przeciwutleniacze i substancję antypieniącą polidimetylosiloksan. Jako próby odniesienia stosowano olej rzepakowy bez dodatków oraz 2 frytury handlowe. Tłuszcze poddawano ogrzewaniu w temp. 190 C, przez 3 dni, po 6 godz. dziennie. Badano przemiany chemiczne (LK, zawartość oraz skład frakcji...
-
Obtaining and Characterization of the PLA/Chitosan Foams with Antimicrobial Properties Achieved by the Emulsification Combined with the Dissolution of Chitosan by CO2 Saturation
PublicationA new method of obtaining functional foam material has been proposed. The materials were created by mixing the poly lactic acid (PLA) solution in chloroform, chitosan (CS) dissolved in water saturated with CO2 and polyethylene glycol (PEG), and freeze-dried for removal of the solvents. The composite foams were characterized for their structural (SEM, FT-IR, density, porosity), thermal (DSC), functional (hardness, elasticity, swelling...
-
Analiza funkcjonalnych właściwości innowacyjnych klejów modyfikowanych związkami cynku.
PublicationPrzedmiotem projektu było określenie aktywności wybranych związków cynku oraz klejów z ich dodatkiem w funkcji stężenia. Określono także wpływ modyfikacji klejów związkami cynku na właściwości reologiczne oraz wytrzymałość tworzonych połączeń papierowych.
-
Recycling of Industrial Waste as Soil Binding Additives—Effects on Soil Mechanical and Hydraulic Properties during Its Stabilisation before Road Construction
PublicationTo improve the in situ soil stabilization, different chemical additives are used (ion exchange compounds, additives based on H2SO4 or vinyl polymers, and organic additives using lignosul- fonates). One interesting alternative is the production of additives from various waste materials. The extensive testing of waste-based blends with soil was performed; the mechanical (unconfined compressive strength (UCS)) and hydraulic (capillary...
-
Marine polymers in tissue bioprinting: Current achievements and challenges
PublicationBioprinting has a critical role in tissue engineering, allowing the creation of sophisticated cellular scaffolds with high resolution, shape fidelity, and cell viability. Achieving these parameters remains a challenge, necessitating bioinks that are biocompatible, printable, and biodegradable. This review highlights the potential of marine-derived polymers and crosslinking techniques including mammalian collagen and gelatin along...
-
Thermosensitive composite based on agarose and chitosan saturated with carbon dioxide. Preliminary study of requirements for production of new CSAG bioink.
PublicationThis study introduces a method for producing printable, thermosensitive bioink formulated from agarose (AG) and carbon dioxide-saturated chitosan (CS) hydrogels. The research identified medium molecular weight chitosan as optimal for bioink production, with a preferred chitosan hydrogel content of 40–60 %. Rheological analysis reveals the bioink's pseudoplastic behavior and a sol-gel phase transition between 27.0 and 31.5 °C. The...
-
Metoda kapsułkowania z wykorzystaniem systemu współosiowego
PublicationW ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat mikrokapsułki stały się ważnym narzędziem w dostarczaniu substancji aktywnych przy jednoczesnej ochronie substancji niestabilnych. Gałęzie przemysłu w których mikrokapsułki znalazły zastosowanie to przemysł farmaceutyczny i biomedyczny, produkcja kosmetyków, przemysł spożywczy, ochrona roślin, budownictwo i wiele innych. Dotychczasowe, powszechnie wykorzystywane do tego celu metody, takie jak...
-
Kinetics of the crosslinking reaction between genipin and chitosan solutions
PublicationThe kinetics of the chitosan crosslinking reaction with genipin was examined. The strong relationship was found between crosslinking agent concentration, chitosan concentration, temperature and gelling time. Data obtained will be used in the proper selection of optimal genipin concentration for crosslinking chitosan solutions.
-
Chitosan, Collagen and Gelatin in the design of novel materials with antimicrobial acticity
PublicationMedical devices containing and releasing antiinfective agents directly on the site of injury are a common group of materials available and widely used in treating difficult to heal wounds. Sustained contact of the active agent to the damaged tissue, needed to inhibit infection and preservation of microbiological purity of the wound, is provided by the immobilization antimicrobial agents on the surface of the matrix material or...
-
Biopolymers in designing modern antimicrobial medical materials. Part I. Biopolymer medical materials - collagen, chitosan
PublicationThe article is a review of the literature concerning the possible use of biopolymers for the preparation of dressings with antimicrobial activity. Authors show the potential of biopolymers: collagen and chitosan - which have the ability to immobilize and control the release of various active compounds - for providing the appropriate antibacterial, bacteriostatic and wound healing properties. Types of threats, for which the dressing...
-
Fermentacja w produkcji serów
PublicationW rozdziale omówiono zagadnienia dotyczące procesów fermentacyjnych zachodzących podczas produkcji serów. Omówiono poszczególne etapy procesu wytwarzania serów dojrzewających oraz sposobów kontroli ich jakości.
seen 4709 times